tisdag 22 februari 2011

Valnötsbröd

Bakade ett härligt gott valnötsbröd idag, receptet hittade jag hos Pickipicki, en underbart härlig matblogg med massa goda recept. Nu har hennes man också hamnat i surdegsträsket :-) vilket gör att det även finns surdegsbrödsrecept inne i hennes blogg, kanon :-) . Detta bröd kommer jag allt baka flera gånger, det passar nog även utmärkt att baka ut som frallor och skorpan på brödet blev härligt hård.

Carls valnötsbröd

Fördeg:
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg

Deg:
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter, fast jag som älskar valnötter hällde nog i 220 gram
20 g salt
  1. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i minst 12 timmar i tätslutande burk. 
  2. Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna till degen utom valnötterna och saltet. 
  3. Knåda i 7 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minter. Tillsätt valnötterna på slutet. 
  4. Låt degen vila 60 minuter med plast över. Stjälp sedan upp degen och forma till två bröd. 
  5. Låt bröden jäsa två timmar. 
  6. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt mitt i ugnen och en oöm plåt längst ned i ugnen.
  7. Sätt in brödet på den förvärmda bakstenen/bakplåten och häll 1 dl vatten  i plåten på botten av ugnen.
  8. Grädda 5 minuter i 250 grader, sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda i totalt 40-50 minuter eller tills brödet uppnått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Låt svalna på bakgaller.

16 kommentarer:

  1. Alltid gott med ny bakat bröd ;d

    SvaraRadera
  2. Vilken mysig blogg du har! Jag älskar valnötsbröd och ditt ser fantastiskt gott ut =) Jag kommer att titta in hos dig ofta!

    SvaraRadera
  3. Vad gott med valnötsbröd! Trevligt med fler som trillat ner i surdegsträsket!

    SvaraRadera
  4. Mums! Valnötsbröd är fantastiskt gott :)

    SvaraRadera
  5. det lät himla gott, det här brödet!

    SvaraRadera
  6. Vad kul att du också gillade brödet! (C blev lite avis över att ditt bröd blev högre än hans! ;-)

    SvaraRadera
  7. Bröd med valnötter i är supergott! :)

    SvaraRadera
  8. åh, det ser jättegott ut :) nybakat bröd är ju aldrig fel, och som ernst kirchsteiger brukar säga: "man känner sig aldrig så rik som när man tar ut ett nybakt bröd ur ugnen!" ;)

    SvaraRadera
  9. Surdegsbröd är så gott. Jag har inte gett mig på att ge surdegsbakandet en andra chans.

    SvaraRadera
  10. Valnötbröd är så gott och särkilt i surdegsbröd. Nu blev jag brödsugen :)

    SvaraRadera
  11. Vad gott med hemlagat bröd! Särskilt valnötsbröd ... =)

    SvaraRadera
  12. Sana: Håller med, nybakat bröd är mumsigt :-)

    Alexandra: Tack, kul att du hittat till min blogg :-)

    Linda: :-)

    Karolina: Älskar valnötsbröd :-)

    Charlotta: Himla gott :-)

    Anna: Riktigt smarrigt :-)

    Tina: Vad mitt bröd högre :-) , det har jag inte tänk på, det blir nog himla snyggt om man gör dom i jäskorgar, det måste jag prova nästa gång,.

    Ulrika: Kan inte annat än hålla med :-)

    Pernilla: Luktar så gott i huset med nybakat bröd :-)

    Remsan: Du måste ge det en andra chans, det är inte så svårt när man väl fått igång sin surdeg

    Sandra: :-)

    Lina: Håller med :-)

    Erika : Tack :-)

    SvaraRadera
  13. Idag har jag gjort mitt första surdegsbröd, så himla roligt!

    SvaraRadera
  14. Emelie: Visst är det kul med surdegsbröd och så gott :-)

    SvaraRadera