torsdag 24 februari 2011

Chokladkaka

Gjorde en chokladkaka till sambon på alla hjärtans dag, kanske inte en så vacker kaka, väldigt enkel men den är god :-) och kul att äntligen få användning för hjärtsockerkaksformen. :-) : Den är fylld med vaniljkräm och chokladganache gjord på Marabous nya Mangochoklad. Är inte så förtjust i choklad som är smaksatt med just frukt eller bär men mangochokladen är faktiskt god. Hade ju turen att få den genom Marabous julkalender. Ovanpå har jag använt samma glasyr jag brukar använda till kärleksmums. Och chokladkakan den smakar riktigt mycket choklad. Receptet på själva chokladkakan kommer från den underbara boken Söta Saker av Therésia Ernerborg. Och för att göra det enkelt för mig så gjorde jag vaniljkräm på Marsanpulver :-), hemmagjord vaniljkräm tänkte jag testa att göra lagom till semledagen istället.

Death by chocolate
150 g smör
200 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2½ dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl crème fraiche

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret. Bryt chokladen i småbitar lägg dem i det smälta smöret och rör tills de har smält och löst sig helt.
  3. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna.
  4. Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. Om du pudrar den smorda sockerkaksformen med kakao så får du en finare, chokladbrun yta.   
  5. Ställ in den i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min. Kakan ska bli saftig och inte alltför torr inuti. 
  6. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.
Chokladganache:
200 gram Marabous Mjölkchoklad med mangosmak
2 dl vispgrädde

Värm grädden tills nästan kokpunkt och blanda ner finhackad choklad, rör om tills det blir en jämn smet. Låt  bli helt kall och vispa sedan upp den en stund för att få den mer fyllig.


Chokladglasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk kallt kaffe
2 msk kakao

Blanda ihop alla ingredienser till en slät glasyr

Själva kakan då, Ja den delade jag i två delar och lade chokladganache på det under lagret och vaniljkräm på nästa lager. Sedan chokladglasyr ovanpå och runt sidorna och kokosflingor på toppen. Busenkelt :-)

19 kommentarer:

  1. Så läcker. Faller mig precis i smaken, jag Älskar choklad! Mmmmm

    SvaraRadera
  2. Tackar!
    Tycker allt att den ser helfin ut!

    SvaraRadera
  3. Sv.: Så kul att du kikade in :)
    Ja pizzabullar är ju verkligen supergott och dessutom super att ha i frysen! Det kommer ju en helg nu med massor av matlagnings och baktid :P

    SvaraRadera
  4. Tack för kommentaren! Chokladkakan ser väldigt god ut. Kärleksmums 2,0 EXTRA allt!!

    SvaraRadera
  5. Den ser riktigt mumsig ut!
    Har en kaka mangochoklad i skåpet som jag inte riktigt bestämt mej för vad jag ska baka med, men här fick man ju ett väldans bra tips! :)

    SvaraRadera
  6. Death by chocolate...What a way to go... Mums! Jag tycker absolut att du ska testa att göra egen pannacotta. Det är busenkelt och jättegott.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  7. Mmm vilken tårta/kaka. Death by chocolate kakan hade jag nöjet att testbaka åt Theresia inför boken och den är ju helt livsfarlig. Kan ju inte bli sämre med vaniljkräm och mera choklad ;).

    SvaraRadera
  8. Mmm vad god den ser ut!
    Har ett väldigt enkelt men gott recept på vaniljkräm på min blogg om du behöver recept :-)

    SvaraRadera
  9. Den ser ju jättegod ut! Verkar vara något för mig som oftast tycker chokladkakor smakar för lite choklad, men den ser ut att vara riktigt chokladig. :-)

    SvaraRadera
  10. Oj, oj oj den här tårtan skulle jag vilja baka prick nu! :)

    SvaraRadera
  11. Tack för alla era kommentarer, ni är alltid så snälla, kul att ni fortsätter läsa min blogg :-)

    SvaraRadera
  12. Den nya maraboun är ju juvlig! =)

    SvaraRadera
  13. Sara: :-), visst är den

    Elisabet: Tack :-)

    SvaraRadera