fredag 25 februari 2011

Äppelpaj med toscatäcke

Sambon önskade sig en äppelkaka idag och vad passade då inte bättre än att prova på ett nytt recept, ett med lite toscasmet på :-). Mandelmjöl är en himla bra sak, drar mig för att baka kakor och annat med mycket mandel i då det är så förbenat tråkigt att skåla, skala och mala mandel, men nu behöver jag ju inte det längre, toppenbra med mandelmjöl :-), ja nu kan jag ju baka den underbart mumsiga mazarinkakan i långpanna, den där det behövs hela 300 gram mald mandel. Den skall jag nog ta och baka till kalaset i april då Wincent fyller 1 år. Skall nog ta en tur till Lidl och fylla på förrådet ,med mandelmjöl. Ja äppelpajen då ?, ja den blev så otroligt god med toscatäcket på och till den passar vaniljsås eller lite grädde perfekt. Det här är en paj jag kommer göra flera gånger. Receptet på pajen är en blandning från två olika recept, men receptet på själva toscasmeten hittade jag i Allt om mat.  Imorgon tänkte jag gå på matmässa, Passion för mat, det skall bli kul. Ha en underbar helg.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk  strösocker
100 g smör
1 st ägg

Fyllning
5 st äpplen
1 msk smör
3 msk  rårörsocker

Toscasmet:
150 g sötmandel, eller mandelmjöl
150 g smör
1 3/4 dl  strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde

Gör så här:
  1. Kör vetemjöl och socker med smöret i bitar tills det är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.Tryck ut degen i en form 26-28 cm i diameter. Ställ i kyl minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. 
  3. Skala och dela äpplena i bitar. Stek dem  mjuka  tillsammans med rårörsocker och smör. 
  4. Skålla och skala mandeln och mal den sedan i en mandelkvarn. 
  5. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl, mandel och vispgrädde. Låt det koka upp och ställ det sedan åt sidan. 
  6. Lägg äppelbitarna i pajskalet och fördela
    toscasmeten över dessa och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter.

24 kommentarer:

  1. Åh, vad gott det såg ut! Nu ångrar jag att jag bestämt att det inte skulle bli något gott denna fredagskväll :-)

    http://marinassottochsytt.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Ann-sofi Andersson25 februari 2011 kl. 20:27

    Är det bara Lidl som har mandelmjöl ???

    SvaraRadera
  3. Marina: :-)

    Sana: Himla gott :-)

    Ann-sofi: Jag har även köpt det på ICA Focus i Göteborg och Indian Food House ute på Backaplan i Göteborg, sedan vet jag att det även skall finnas att köpa via internet, tror Strössel och annat har och även www.bodystore.com och www.lowcarbshop.se

    På Lidl kostade 200 gram mandelmjöl 19 kronor

    SvaraRadera
  4. haha precis detta tänkte jag på igår när jag körde hem, kul och gott!

    SvaraRadera
  5. Jag måste kolla på Lidl. Billigt där! :)

    Jag har bara sett i en ekologisk affär och där kostade 50 gr 79 kr!!

    SvaraRadera
  6. finns det mandelmjöl på lidl?! dit ska jag! tack för tipset!

    SvaraRadera
  7. Åhhh den lät verkligen underbart god.. Den ska absolut testas någon gång. KOmmer garanterat att gillas av maken som är ett stort fan av både äppelpaj och toscakaka ;)

    SvaraRadera
  8. Ann-sofi Andersson26 februari 2011 kl. 16:40

    Men när man bor i Luleå i Norr så har man ju inte Lidl...=( men det kanske kommer hit mandelmjöl om ett tag....

    SvaraRadera
  9. Jäklar vad jag dreglar över glassarna.
    Du har inte något recept på hur man gör en smarrig glass på kondenserad mjölk?

    SvaraRadera
  10. Vad gott att ha toscastäcke på äppelpajen, jättegod idé :)

    SvaraRadera
  11. O så läckra och goda recept hos dig som alltid.

    SvaraRadera
  12. Jag kan bara tänka mig hur god den blev!!
    Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram

    SvaraRadera
  13. Slickepott: :-), mumsigt värre

    Annica: Tack :_)

    Bland muffins och pelagoner: Vilket kul sammanträffande :-)

    Tina: 19 kronor för 200 gram är himla billigt :-)

    Charlotta: Hoppas du hittar mandelmjöl på Lidl

    Niklas: :-)

    Frida: Tror garanterat maken kommer gilla detta :-)

    Ann-Sofi: Det får vi allt ta och hoppas

    Emilie: Inte ännu, men det måste jag absolut testa, kondenserad mjölk i glassen, jag har bara använt den som kolasås i glassen, det blev himla gott, men det vorde bli smarrigt att använda istället för mjölken

    Sandra: :-)

    MMCakeDesign: Tack :-)

    Daniella: Ha en fortsatt härlig söndagskväll :-)

    SvaraRadera
  14. Ja, tänk att det fann på lidl av alla ställen, lite roligt!
    Älskar toscatäcken på saker, speciellt kladdkaka!

    SvaraRadera
  15. Ser jättegott ut!
    En fråga om mandelmjöl: om det står malen mandel i receptet, tar du lika mycket mandelmjöl då?
    Måste försöka få tag på mandelmjöl, jag är precis som du, tycker det är så bökigt med att skålla och skala och mala mandel... :)

    SvaraRadera
  16. Lät riktigt gott det där, vet inte när man ska ha tid att prova alla mumsiga recept :-)

    Ska också leta upp det där mandelmjölet, för jag tycker också det sjukt trist att både skålla, skala och mala...

    SvaraRadera
  17. Li: Måste testa det på kladdkaka :-)

    Pernilla: Jättebra fråga, eftersom det försvinner ju en del gram mandel när man tar bort skalet, just i det här receptet ökade jag mängden vispgrädde något i toscasmeten för att den skulle bli mer flytande liksom, inte som en deg, man får nog anpassa efter vilket recept det är man använder, undra just hur mycket mandelmjöl det blir av 150 gram oskalad mandel

    Maria: Mandelmjöl är helt kanon :-)

    Erika: Tack :-)

    SvaraRadera
  18. Elisabet FikaMera13 mars 2011 kl. 15:27

    Ser jättegod ut och vilket fint tårtfat ;)

    SvaraRadera
  19. Elisabet: Visst är det ett tjusigt tårtfat, tack så jättemycket, har ju helt glömt bort att lägga in en inlägg i bloggen om det, det måste jag genast göra

    SvaraRadera