Sambon önskade sig en äppelkaka idag och vad passade då inte bättre än att prova på ett nytt recept, ett med lite toscasmet på :-). Mandelmjöl är en himla bra sak, drar mig för att baka kakor och annat med mycket mandel i då det är så förbenat tråkigt att skåla, skala och mala mandel, men nu behöver jag ju inte det längre, toppenbra med mandelmjöl :-), ja nu kan jag ju baka den underbart mumsiga mazarinkakan i långpanna, den där det behövs hela 300 gram mald mandel. Den skall jag nog ta och baka till kalaset i april då Wincent fyller 1 år. Skall nog ta en tur till Lidl och fylla på förrådet ,med mandelmjöl. Ja äppelpajen då ?, ja den blev så otroligt god med toscatäcket på och till den passar vaniljsås eller lite grädde perfekt. Det här är en paj jag kommer göra flera gånger. Receptet på pajen är en blandning från två olika recept, men receptet på själva toscasmeten hittade jag i Allt om mat. Imorgon tänkte jag gå på matmässa, Passion för mat, det skall bli kul. Ha en underbar helg.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 st ägg
Fyllning
5 st äpplen
1 msk smör
3 msk rårörsocker
Toscasmet:
150 g sötmandel, eller mandelmjöl
150 g smör
1 3/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde
Gör så här:
- Kör vetemjöl och socker med smöret i bitar tills det är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.Tryck ut degen i en form 26-28 cm i diameter. Ställ i kyl minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och dela äpplena i bitar. Stek dem mjuka tillsammans med rårörsocker och smör.
- Skålla och skala mandeln och mal den sedan i en mandelkvarn.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl, mandel och vispgrädde. Låt det koka upp och ställ det sedan åt sidan.
- Lägg äppelbitarna i pajskalet och fördela toscasmeten över dessa och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter.
Åh, vad gott det såg ut! Nu ångrar jag att jag bestämt att det inte skulle bli något gott denna fredagskväll :-)
SvaraRaderahttp://marinassottochsytt.blogspot.com/
Åh, vad gott de ser ut!
SvaraRaderaÄr det bara Lidl som har mandelmjöl ???
SvaraRaderaMarina: :-)
SvaraRaderaSana: Himla gott :-)
Ann-sofi: Jag har även köpt det på ICA Focus i Göteborg och Indian Food House ute på Backaplan i Göteborg, sedan vet jag att det även skall finnas att köpa via internet, tror Strössel och annat har och även www.bodystore.com och www.lowcarbshop.se
På Lidl kostade 200 gram mandelmjöl 19 kronor
Mums det där lät himla gott!
SvaraRaderaDen ser jättegod ut!
SvaraRaderahaha precis detta tänkte jag på igår när jag körde hem, kul och gott!
SvaraRaderaJag måste kolla på Lidl. Billigt där! :)
SvaraRaderaJag har bara sett i en ekologisk affär och där kostade 50 gr 79 kr!!
finns det mandelmjöl på lidl?! dit ska jag! tack för tipset!
SvaraRaderaGott! En favorit.
SvaraRaderaÅhhh den lät verkligen underbart god.. Den ska absolut testas någon gång. KOmmer garanterat att gillas av maken som är ett stort fan av både äppelpaj och toscakaka ;)
SvaraRaderaMen när man bor i Luleå i Norr så har man ju inte Lidl...=( men det kanske kommer hit mandelmjöl om ett tag....
SvaraRaderaJäklar vad jag dreglar över glassarna.
SvaraRaderaDu har inte något recept på hur man gör en smarrig glass på kondenserad mjölk?
Vad gott att ha toscastäcke på äppelpajen, jättegod idé :)
SvaraRaderaO så läckra och goda recept hos dig som alltid.
SvaraRaderaJag kan bara tänka mig hur god den blev!!
SvaraRaderaHa en fortsatt jätte skön helg! Kram
Slickepott: :-), mumsigt värre
SvaraRaderaAnnica: Tack :_)
Bland muffins och pelagoner: Vilket kul sammanträffande :-)
Tina: 19 kronor för 200 gram är himla billigt :-)
Charlotta: Hoppas du hittar mandelmjöl på Lidl
Niklas: :-)
Frida: Tror garanterat maken kommer gilla detta :-)
Ann-Sofi: Det får vi allt ta och hoppas
Emilie: Inte ännu, men det måste jag absolut testa, kondenserad mjölk i glassen, jag har bara använt den som kolasås i glassen, det blev himla gott, men det vorde bli smarrigt att använda istället för mjölken
Sandra: :-)
MMCakeDesign: Tack :-)
Daniella: Ha en fortsatt härlig söndagskväll :-)
Ja, tänk att det fann på lidl av alla ställen, lite roligt!
SvaraRaderaÄlskar toscatäcken på saker, speciellt kladdkaka!
Ser jättegott ut!
SvaraRaderaEn fråga om mandelmjöl: om det står malen mandel i receptet, tar du lika mycket mandelmjöl då?
Måste försöka få tag på mandelmjöl, jag är precis som du, tycker det är så bökigt med att skålla och skala och mala mandel... :)
Lät riktigt gott det där, vet inte när man ska ha tid att prova alla mumsiga recept :-)
SvaraRaderaSka också leta upp det där mandelmjölet, för jag tycker också det sjukt trist att både skålla, skala och mala...
Vad mumsigt!
SvaraRaderaLi: Måste testa det på kladdkaka :-)
SvaraRaderaPernilla: Jättebra fråga, eftersom det försvinner ju en del gram mandel när man tar bort skalet, just i det här receptet ökade jag mängden vispgrädde något i toscasmeten för att den skulle bli mer flytande liksom, inte som en deg, man får nog anpassa efter vilket recept det är man använder, undra just hur mycket mandelmjöl det blir av 150 gram oskalad mandel
Maria: Mandelmjöl är helt kanon :-)
Erika: Tack :-)
Ser jättegod ut och vilket fint tårtfat ;)
SvaraRaderaElisabet: Visst är det ett tjusigt tårtfat, tack så jättemycket, har ju helt glömt bort att lägga in en inlägg i bloggen om det, det måste jag genast göra
SvaraRadera