söndag 20 februari 2011

Semlor

Lite semlor en söndagseftermiddag är aldrig fel liksom :-), bakade semlebullar i fredags som jag bara var tvungen att inviga,  ja släta bullar kan de ju också heta förstås :-), för de är lika goda att äta naturella. Blir årets första semla, så mycket godare med hemmagjorda för då kan man ha massa mandelmassa i, självklart hemmagjord den med :-) för egen mandelmassa är busenkelt att göra med mandelmjöl. Mitt mandelmjöl har jag köp på Lidl, ICA Focus i Göteborg och på Indian Food House ute på Backaplan. Man gör som man själv tycker är gott med fyllningen, men jag blandade inkråmet från bullarna med mandelmassa och lite ovispad grädde. Hur lös fyllning man vill ha är också en smaksak. Receptet hittade jag på recept.nu men gjorde små ändringar i det. Det blir mer semlebullebak här i huset då jag vill testa ett recept med surdeg i.

24 stycken


Semlebullar:
500 g mjölk
1150 g vetemjöl, jag använde Manitoba Cream
200 g socker
200 g smör, rumsvarmt
75 g jäst
10 g salt
15 g malen kardemumma
1 st ägg
1 tsk hjorthonsalt

Tillbehör:
grädde
florsocker

Gör så här
  1. Häll mjölken i degblandaren. Smula ner jästen och lös upp den i mjölken
  2. Tillsätt smör,mjöl, socker, salt och ägg och blanda i 10 minuter. 
  3. Låt degen därefter jäsa i bunken under en bakduk i en timme.Dela upp degen i bullar på cirka 90 gram och rundriv. 
  4. Låt vila i 20 minuter.
  5. Placera bullarna på bakplåtar och platta ut lite. Låt sedan jäsa under plast i cirka 1.5 timme till. 
  6. Sätt ugnen i slutet av jästiden på 230 grader.
  7. Baka bullarna i varm ugn i 10 minuter, tills de fått färg.
  8. När bullarna är klara, klipp ett triangellock med sax. Ta ut lite bulle med hjälp av en sax så att det blir ett lagom stort hål.
  9. Lägg i mandelmassa och spritsa på vispad grädde och pudra på florsocker med en tesil.

Mandelmassa:
150 gram mandelmjöl
1 bittermandel
150 gram strösocker
Äggvita

Gör så här:
Jag mixade ihop socker, bittermandel och mandelmjöl i matberedaren och hällde sedan i äggvita tills det blev en lagom konsistens på mandelmassan. Busenkel, eller hur :-). Mandelmassan förvarar jag sedan i kylen.

23 kommentarer:

  1. Så gott med hemmagjord semla :-P

    SvaraRadera
  2. Jag är en sån som föredrar ofylld semla, det tycker jag är jättegott! Ska bli kul att få ta del av surdegsbaket sen!

    SvaraRadera
  3. nu är det snart semledags på riktigt, hurra!

    SvaraRadera
  4. De såg verkligen goda ut =) Har gjort semlor en gång för många år sen men de blev inte alls goda. kanske borde prova igen med ett nytt recept :)

    SvaraRadera
  5. En semla hade verkligen inte suttit fel till lunch idag! :-P

    SvaraRadera
  6. Tack för kommentaren & besöket till min blogg! Semlorna ser helt perfekta ut! Bra!

    SvaraRadera
  7. Åååh, jag har inte ätit nån semla i år. Men det ska vara hemmagjorda!

    SvaraRadera
  8. Härligt gott! Så vackra dem är!

    SvaraRadera
  9. Gud så gott! Hur blev bullarna då? Blev dom lätta och luftiga? :-)

    SvaraRadera
  10. Sara : Himla gott :-)

    Linda - Bengtssons Baksida: Ofylld semla är himla gott det med :-)

    Bland muffins och pelargoner : :-)

    Charlotta: Jupp nu är det inte långt kvar, 2 veckor eller nått, sambon blev sugen på semlor annars hade jag väntat till 8 mars :-)

    Milli : De här blev himla goda :-)

    ensmakavkarin : :-)

    Foodelicious: tack :-)

    Niklas: tack :-)

    Erika Skogly : Jupp hemmagjord är bäst :-)

    Helena S: Tack :-)

    MMCakeDesign: Tack :-)

    Linda-Molledotta: Jo de blev allt lite lätta och luftiga, fast de hade nog kunnat vara ännu luftigare, testade ett annat recept häromdagen som jag inte gjorde till semlor och de blev himla luftiga, får testa det igen och lägga ut det på bloggen :-)

    SvaraRadera
  11. jag måste faktiskt också göra fler semlor, eller kanske en semeltårta :D

    SvaraRadera
  12. Så Fina!!! Bra, då har jag fler användningsområden för mitt mandelmjöl ;-)

    Kram

    SvaraRadera
  13. Snygga semlor! Jag tycker det är gott att köpa mandelmassa från Odense som jag sen spär ut med lite vatten, så att den blir lös. Då blir det mycket mandelsmak och en bra konsistens.

    SvaraRadera
  14. Åhh gud va gott..Känns som jag kan äta hur många semlor som helst!

    SvaraRadera
  15. Jag gjorde oxå semlor igår, men jag gör något fel med sånt som ska jäsa, de blir så torra dag 2 =/

    Linda, jag har min första tävling på min blogg =)
    Tänkte att du kanske skulle vara intresserad av den ;)
    Välkommen att delta ;)
    http://sockertussen.blogspot.com/2011/02/tavling.html

    SvaraRadera
  16. grymt fina semlor.. kondisen släng er i väggen

    SvaraRadera
  17. Jen: Semletårta är perfekt när man får gäster, då kan alla ta så mycket de själva vill :-)

    Linda: Himla smidigt med mandelmjöl :-)

    Frida:Odense mandelmassa är god, tror den fick bäst i test förra året

    Amanda :-)

    Viktoria: Och snart är det semledagen :-)

    Nellie: Tråkigt att de blir torra så fort, kanske för mycket mjöl, brukar frysa in mina semlebullar så fort de svalnat

    Chanette: Tack :-)

    SvaraRadera
  18. Oh ändå så goda de här semlorna ser ut, det vill jag baka snarast :) !

    SvaraRadera