måndag 28 februari 2011

Citrongrottor

Hallongrottor hamnar på min topp-tio-lista på småkakor, så härligt goda, fast denna gång ville jag testa en ny variant och därför blev det citrongrottor istället, mumsigt värre :-) , passade även på att testa ett nytt recept på själva degen och det receptet hittade jag i Jan Hedh bok 277 sorters kakor, en suveränt bra bok. Jag använde mig av min minimuffinsplåt när jag gjorde dessa och minimuffinsformar från Toppits, perfekt till detta ändamål då kakorna blev lagom stora, Jan Hedh skriver att man skall grädda dom i vanliga muffinsformar och så tokstora vill jag inte ha dom, nej småkakor skall vara just små kakor, då kan man hellre ta två gånger :-), ja så istället för 22 stycken så blev det 44 stycken.Dom här kakorna var lite annorlunda mot andra recept jag testat, det var liksom sandig i konsistensen. När man gör hål i kakorna är det himla smidigt att använda sig av en gammal fingerborg, blir lagom stora hål då.

Det här blir mitt bidrag till  Månadens kökskreation som denna månad har Tema Citrus och Månadens sötsak som har Nygammalt. 

Citrongrottor
44 stycken

330 gram vetemjöl
100 gram maizena
25 gram äkta vaniljsocker
75 gram florsocker
7 gram bakpulver
340 gram smör
Rivet skal från 2 citroner


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser inklusive citronskal i en bunke, hyvla ner det rumsvarma smöret och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Dela degen i bitar á 20 gram och rulla till runda bollar som du placerar i minimuffinsformar/småbrödsformar.
  4. Gör en fördjupning i varje kaka med hjälp av tex en fingerborg, ja eller ditt eget finger förstås om du inte har en fingerborg :-).
  5. Lägg lite citronmarmelad i varje fördjupning.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  7. Låt svalna på galler.
  8. Citrongrottorna ät hållbara i ca 3 dagar i rumstemperatur och går bra att frysa.

27 kommentarer:

  1. Låter jättegott med citronfyllning. Jag fick Jan Heeds bok "277 sorters kakor" i julklapp men har inte gjort något ur den ännu. Hittade hans tidigare bok om matbröd och kaffebröd på bokrean och norpade åt mig den direkt. :-)

    SvaraRadera
  2. Ann-sofi Andersson28 februari 2011 kl. 19:44

    Brukar göra något liknande men har då lemon curd i dom och himla så goda dom är....=)

    SvaraRadera
  3. Åh, ser jättegott ut! Allt med citron är bara så gott så det passar säkert jättebra med citronfyllning istället för hallon.

    SvaraRadera
  4. Jag älskar alla sorters småkakor. Kommer det fram ett kakfat så finns det ingen hejd på mig... Låter fräscht med citronfyllning.

    SvaraRadera
  5. Håller med dig, småkakor ska vara små! Citron låter väldigt gott som fyllning!

    SvaraRadera
  6. Jag håller med dig...småkakor ska vara just små! :)

    SvaraRadera
  7. Jag har faktiskt inte provat hallongrottor på "äldre dar", jag tyckte mycket om att baka dem som liten, de var inte överdrivet svåra och lite roligare än brysselkex, men idag har jag inte ens tänkt på att de existerar. Men det här låter ju jättesmarrigt!Får ta och prova någon dag =)

    SvaraRadera
  8. Hallongrottor i sig är ju jättegott, men för mig som älskar allt med citrus så tror jag dessa kakor absolut går hem här. :-)

    SvaraRadera
  9. Mmmm... så gott! Med lemon curd har jag gjort. Har likadana muffinsformar här hemma. Vad bra att få ett tips på vad de kan användas till! Ibland handlar man ju bara något bra att ha utan att veta vad man ska det till! :-)

    SvaraRadera
  10. Så fint med det blå fatet och de blå formarna!

    SvaraRadera
  11. tycker de ser ut att vara alldeles perfekta i storleken! liiiite väl mycket att ha en stor muffinsform. ser ljuvliga ut!

    SvaraRadera
  12. De såg gott ut! Kul med nya idéer!

    SvaraRadera
  13. Oj, dem ser ju väldigt goda ut:-). Man blir riktigt sugen!

    SvaraRadera
  14. Syrligt och gott med citron i, mmm

    SvaraRadera
  15. Gud vilken fin bild.. Härligt med det blå som går igen i fat, muffinsform och bakrund.. Härligt läskade ser kakorna ut

    SvaraRadera
  16. Erika: Har alla hans bröd/bakböcker, de är kanon, vill även ha hans bok Glasspassion, tyvärr fanns det inte på rea, men jag kommer allt köpa den ändå :-)

    Monica: Tack :-)

    Ann-Sofi: Tänkte gjort dom med lemon curd, men jag var för lat för att göra egen lemon curd :-) och den köpta tycker jag inte smakar så gott

    Helena: Himla gott :-)

    Carina: Ja allt med citron är gott :-), gillar det där syrliga

    Remsan: Småkakor är så gott, det finns det alltid plats för i magen :-)

    Linda: Precis, det är ju därför de heter småkakor :-)

    Tina: Jupp, småkakor skall vara små, så man kan äta många :-)

    Alexandra: Hallongrottor är så gott det med :-)

    Frida: Blir perfekt med citrus i :-)

    Frostrosor: Är precis som du , köpte de här formarna i somras tror jag och fick användning för dom först nu :-)

    Viktoria: Tack :-)

    Charlotta: Precis lagom stora :-)

    Sanna: Tack :-)

    Foodelicious: Himla gott :-)

    Mårtenssons kök: Så gott med citron i :-)

    Carola: Tack :-)

    Linda: :-)

    SvaraRadera
  17. Härligt! Man blir så glad av "grott-kakor" så att säga, lite som med bullar - de gör en alltid på så bra humör :)

    SvaraRadera
  18. Åh va spännande, läte super gott!

    SvaraRadera
  19. Jag gillar inte alls hallongrottor. Citrongrottor låter däremot hur gott som helst!

    SvaraRadera
  20. Filippa: Du är rolig du :-)

    Jen: Supergott :-)

    Erika: Himla gott med citron i, gott när det är lite syrligt

    SvaraRadera
  21. Vad gott de låter med Citron, ska defentivt testa ;)

    SvaraRadera
  22. De här kakorna ser helt underbara ut!
    Vilken bra idé med det syliga i citronen som bryter av =)

    Kram
    /Nellie

    SvaraRadera
  23. Vad intressant med citrongrottor :)!

    SvaraRadera
  24. Emma/Kim: Så gott, klart helt värt att testas :-)

    Nellie: Ja det blir himla gott med citronsmaken

    Sandra: :-)

    SvaraRadera