Gjorde en moussetårta till helgen, många moment men den är inte alls speciellt svår att göra. Det enda är att det är svårt att få de olika lagerna helt perfekt jämna runt om , det är svårt att bre ut det helt jämn när man använder en tårtring. Men gott blir det och rabarbermoussen och den vita chokladpuddingen fungerar ju utmärkt att använda som fyllning i andra tårtor. Receptet kommer från boken Nyttigheter och njutningar, en helt underbar bok med massa recept på tårtor och olika chokladpraliner men även bröd och då framförallt surdegsbröd. Det är recept på en del av de tårtor som finns att köpa hos Steinbrenner & Nyberg. Så det är inte recept på "vanliga" gräddtårtor, prinsesstårta, marängtårtor osv, utan mer moussetårtor. Ibland blir man verkligen så nöjd och glad när man köpt en bakbok och just denna bok är en sådan bok.
Drömbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 msk (60 gram) potatismjöl
2 msk (13 gram) kakao
1 tsk (3 gram) bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, bakas direkt i 200 grader i 5-6 minuter.
- Sockra innan det svalnat helt, vänd om och dra bort pappret.
Vit chokladpudding
4 st gelatinblad
2 dl (200 gram) mjölk
2 dl (200 gram) vispgrädde
1,25 dl (100 gram) socker
3-4 st (100 gram) äggulor
160 gram vit choklad, hackad
Gör så här:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten
- Sjud mjölk, äggulor, grädde och socker till 85 grader.
- Hälles över den hackade chokladen, rör om och tillsätt det urkramade gelatinet och blandas tills allt smält.
- Ställes i kylen, rör om då och då tills den är krämig.
Rabarbermousse
200 gram rabarber
4 msk (60 gram) vatten
1,3 dl (80 gram) florsocker
1 krm citronsyra
Koka upp detta tills rabarberna blivit helt mjuka, kyl av
6 st gelatinblad
4 dl (400 gram) vispgrädde
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Vispa grädden.
- Smält de urkramade gelatinbladen i mikrovågsugnen och blanda ner i kompotten.
- Blanda ner grädden, lite i taget, blanda ordentligt.
Tårtgelé
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
1 dl jordgubbspuré, består av 1/2 dl mixade jordgubbar* och 1/2 dl vatten.
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Smält sockret med jordgubbspurén.
- Tillsätt gelatinbladen och låt svalna till rumstemperatur.
*Jordgubbsmix gör du genom att mixa jordgubbar i tex en blender eller mixer och sila detta genom en finmaskig sil.*
Montering
- Tryck ut 2 stycken drömbottnar som passar till en springform på ca 23 cm i diameter och 6 cm hög, fast jag gjorde min i en ställbar tårtring och gjorde den på runt 20 cm i diameter. Klä insidan av formen med overheadplast så är det lättare att få loss tårtan sedan. Jag hade svårt att få ut två bottnar så den sista botten tryckte jag ut så gott det gick och pusslade ihop med rester av drömbotten så att det blev en hel botten ovanpå chokladpuddingen.
- Lägg en drömbotten längs ner och fyll på med den vita chokladpuddingen.
- Lägg på nästa drömbotten och tryck till.
- Fyll på med rabarbermoussen.
- Ställ i frysen 1 timme för att stelna.
- Bred ut tårtgelen.
- Ställ kallt 1 timme i kylskåpet för att stelna.
- Dekorera med valfria dekorationer.