söndag 5 december 2010

Vit chokladfudge

Idag var det julgodispremiär här i huset, det blev fudge med vit choklad, så himla sött och gott :-), mumsigt värre liksom . Jag har aldrig gjort fudge tidigare då jag varit rädd att den skulle bli sådär torr och  smulig men det blev det inte alls, den blev precis så som jag ville ha den :-) . Älskar nämligen fudge, den varianten man hittar bland lösgodiset, Lonka heter de väl och de äter jag varje helg :-D och har ännu inte tröttnat på den. Receptet hittade jag inne hos Kalasgott.

3 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Ljus Sirap
2 msk Glykos
50g Smör
100g finhackad Vit choklad 

Gör så här
  1. Koka ihop grädde, sirap och socker tills kolan har uppnått en temperatur på 120 grader. Rör om ofta.
  2. Blanda i glykos, smör, finhackade vit choklad.
  3. Vispa tills smeten blivit slät och fin.
  4. Häll fudgen i en klädd form. Jag använder flergångsbakplåtspapper, perfekt till julgodis då det inte fastnar något på den. Min form var 20x20 cm stor.
  5. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan fudgen i lagom stora bitar.

onsdag 1 december 2010

Cupcake Pop Mold


Vann en sådan underbart härlig pryl inne hos Passion 4 baking. Verkligen en kul liten pryl som jag aldrig annars hade köpt då jag inte sett den till försäljning här i Sverige. För att handla från utländska webbshopar är jag för feg för :-) , verkar så krångligt liksom. Det var inte helt lätt att använda den och det blev inte alls så snyggt som på bilden, men så var det första gången jag använde den och med lite mer övning så skall det nog bli riktigt snyggt tillslut. Det gällde att inte ha en för kladdig deg för då fastnade det bara, degen var perfekt om den var som modellera ungefär. Vet inte om den mörka chokladen var för tjock då jag inte fick till de snygga ränderna som skall vara kring själva botten, randerna blev liksom täckta av choklad. Ja Cupcake Pop Mold finns att köpa här om någons skulle vara intresserad av det. Där inne finns även lite beskrivning om hur man använder den.

söndag 28 november 2010

Lussekatter

Bakade lite härligt mumsiga lussekatter idag då det är ett måste till första advent. Ja, jag kommer garanterat baka en ny omgång innan jul, tur att saffranet finns att köpa till lite mer rimliga priser i år, förra året kostade de ju runt 40 kronor för 0,5 gram ,vilket innebar att bara saffranet i lussekatterna då gick på 80 kronor , ja men inte hoppade jag över lussekatterna förra året för det :-). Brukar liksom många andra använda  Kesella i degen då jag tycker de blir saftigare då. Och russin gillar jag inte :-) så därför brukar jag ha pärlsocker på mina och det blir så gott då :-)

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Lätt Kesella
1 g saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl (ca)
1 ägg

Pensling: 1 ägg
Garnering: pärlsocker

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke. 
  2. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.
  3. Rör ut jästen i lite av degspadet. 
  4. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. 
  5. Blanda  i ägget .
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. 
  7. Strö lite mjöl över degen. 
  8. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
  9. Ta upp degen den på lätt mjölat bakbord. Baka ut den till lussekatter.
  10. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  11. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
  12. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker. 
  13. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter.

lördag 27 november 2010

Saffransbiscotti

Till första advent måste det bara finnas saffransbiscotti i huset, det är ju så underbart gott. Och jag tror inte det kommer bli den enda omgång av biscotti som bakas i det här huset för inte räcker de jag bakade idag till julafton :-)

125 gram grovt hackad sötmandel
100 gram smör
1 gram saffran
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. 
  3. Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner det i bunken.
  4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 
  6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. 
  8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
  9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

tisdag 23 november 2010

Chokladglass

Testade att göra chokladglass på Arlas nya smaksatta grädde, blev himla gott, lagom med chokladsmak och sedan hällde jag ju även i lite hackad choklad, kan ju inte bli bättre :-) . Det snöar ju rejält ute nu  nu så vad passar inte bättre med lite god glass då :-), för här inne är det ju  varmt och gott. Testade att hälla i flytande glukos, det sägs ju göra glassen mindre isig och smidigare, lenare, krämigare. fast jag har ju iofs inte fått någon isig glass ännu, vet inte om glukosen gjorde någon skillnad. Skall testa det igen när jag gör saffransglass.

2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl Arlas Chokladgrädde
1,5 dl socker
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 msk flytande glukos
100 gram hackad mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i hackad choklad och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

lördag 20 november 2010

Cookie dough ice cream eller kakdegsglass

Har aldrig köpt kakdegsglass i affären men har hört att det skall vara himla gott, så vad passar då inte bättre än att göra lite egen kakdegsglass, ja för kakdeg är tokgott och hemmagjord vaniljglass är tokgott och kombinationen av dessa två kan inte bli annat än smarrigt värre. Ja och gott blev det verkligen, passar mig som är ett kakmonster perfekt.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standarmjölk
1 tsk äkta vaniljsocker eller 1 vaniljstång
1,5 dl socker
6 äggulor
1/2 sats kakdeg

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Dela kakdegen i småbitar och blanda ner den i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i de kakdegen som du delat i små bitar och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

Chocolate Chip Cookies

Bakade lite nya goda chocolate chip cookies i veckan , hälften av degen blev kakor och den andra hälften av kakdegen stoppade jag i min vaniljglass, mumsigt värre :-). Jag brukar annars få ut ca 24 normalstora kakor av denna deg. 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
200 gram milk chocolate chips 

Gör så här: 
  1. Rör ihop smöret med farin, strö och vaniljsocker.
  2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning.
  3. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat samt saltet och blanda ner det i smeten.
  4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smeten, se till att allt blir ordentligt blandat.
  5. Rulla 24 bollar och lägg dom glest på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda i 175 grader i c:a 10-12 minuter. Låt kallna på plåten

torsdag 18 november 2010

Drottningholmslimpa


Bakade två grova surdegslimpor igår, de blev två saftiga, lite tunga bröd åt det mer syrliga hållet. Ja dessa håller sig säkert saftiga en vecka i brödburken. Fast nästa gång jag gör brödet så vill jag blanda i lite frön också som tex solrosfrön och garnera med pumpafrön ovanpå. Receptet hittade jag i boken Surdegsbröd av Martin Johansson.

2 bröd

Dag 1 kväll


Surdeg:

100 g (1 dl) Råsurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
180 g (3 dl) rågmjöl

Skållning:

300 g (4 dl) hela dinkelkorn eller helt vete, jag använde fyrkornskross istället
600 g (6 dl) vatten

  1. Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24 grader.
  2. Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkel/vetekornen. Låt sjuda under lock 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå. Fast jag kokade bara upp vattnet, hällde det över fyrkornskrossen och lät det stå så över natten.

Dag 2 morgon

Surdegen och dinkel/vetekornen från gårdagen
450 g (4 ½ dl) vatten
300 g (5 dl) rågmjöl
500 g (8 ½ dl) rågsikt
20 g (1 msk) salt

  1. Häll bort överblivet vatten från de kokade kornen. (Fanns inget överflödigt vatten att hälla bort för mig)
  2. Blanda alla ingredienser och kör 8 minuter i degblandare (4 minuter på låg hastighet och 4 minuter med lite mer fart). Degen ska vara ganska kladdig.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, vilket bör ta 3-4 timmar. 
  4. Smörj två brödformar på 1 ½ liter med smör och fyll formarna till ungefär två tredjedelar. Strö på lite rågmjöl och täck med en handduk. 
  5. Låt jäsa tills degen rest sig några cm och små hål visar sig. Det kan ta 1-2 timmar. 
  6. Sätt ugnen på 275 grader i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan. 
  7. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter och grädda bröden ytterligare 55-60 minuter. 
  8. Ta ut bröden ur ugnen, ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler. 
  9. Låt vila till nästa morgon, inlindade i en handduk.

onsdag 17 november 2010

Grova limpor


Baka lite grova limpor idag, det blev två bröd då jag gräddade dessa i stora avlånga bakformar på 3 liter, eller om de är på 3,5 liter, har du inte så stora bakformar blir det nog lagom att dela degen i tre delar och grädda dom i 1,5 liters avlånga bakformar.

2 stora limpor

550 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
550 gram vetemjöl special fullkorn
100 gram rågsikt
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram linfrö
100 gram solroskärnor
150 gram valnötter

Havregryn till garnering

Gör så här
  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
  2. Dela degen i två delar, alternativ tre delar och lägg dom i smorda avlånga bakformarr.
  3. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. Om du har låtit limporna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme.
  5. Ställ in limporna i ugnen, sänk genast till 200 grader och grädda tills de når en innertemperatur på 98 grader. Glömde ta tiden på hur länge de var i ugnen, kanske runt 45 minuter. De beror ju också på hur stora du gör dom. Det bästa är att skaffa en digital kökstermometer och mäta innertemperaturen på brödet, då får du så gott som alltid perfekt gräddade bröd och riskerar inte att de blir kletiga inuti eller gräddade för länge.
  6. Låt bröden svalna på galler.

Frallor med fyrkornskross

Baka lite härlig goda frallor med fyrkornskross till kvällsmat igår,  perfekta att stoppa in i frysen och värma i ugnen när man blir sugen på lite varma frallor. Ja så fick jag äntligen användning för mitt fyrkornskross som jag köpt för ett bra tag sedan :-)

15 stycken

2 dl fyrkornskross
400 gram (4 dl)  dl vatten
500 gram (5 dl ) filmjölk eller naturell yoghurt
1 paket jäst (50 g)
20 gram (2 tsk) salt
10 gram (1 tsk) flytande honung
25 gram (2 msk) olivolja
110 gram  ( 2 dl) Rågsikt
540 gram (9 dl) vetemjöl
120 gram (2 dl) Rågmjöl

Solrosfrön att strö över





Gör så här:
  1. Koka upp fyrkornskross och vattnet  i en kastrull och låt koka till en tjock gröt. 
  2. Häll gröten i en degbunke och blanda i filmjölken/yoghurten. Rör runt och kolla så att allt är fingervarmt. 
  3. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig. 
  4. Blanda i salt, honung, olivolja och nästan allt mjöl.
  5. Bearbeta degen tills den är smidig och släpper kanterna på bunken.
  6. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 
  7. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. 
  8. Dela degen i 15 bitar och forma till runda frallor.Doppa frallorna i solrosfrön, pensla ev med vatten innan om solrosfröna inte vill stanna kvar.
  9. Lägg frallorna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. 
  11. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 16 november 2010

Cheesecakeglass med jordgubbssås

Gjorde lite underbart god cheesecakeglass med jordgubbssås förra veckan, så gott då jag tokgillar cheesecake :-). Snart är det dags att göra saffransglass och pepparkaksglass, det är ju bara lite mer än 1,5 vecka kvar till första advent. Måste nog ta och skriva upp en lista på allt julgodis jag vill göra :-)

6 äggulor
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standardmjölk
1 vaniljstång
1,5 dl socker
200 gram philadelphiaost
7-8 krossade digestivekex

Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fräna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Rör  philadelphiaost mjukt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och rör till en jämn smet.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. För att göra glass i frysen: Blanda i de krossade digestivekexen. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i de krossade digestivekexen och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Jordgubbssås
1 liter jordgubbar
1 dl socker
1 msk pressad lime

Gör så här:
  1.  Halvera jordgubbarna och lägg som i en kastrull. Blanda i socker och limesaft.
  2. Använder du färska jordgubbar låter du dom stå och dra i sockerblandningen 2 timmar, använder du frysta jordgubbar kan du koka dom med en gång.
  3. Värm jordgubbarna över medelhög värme och låt dom småkoka i ca 10 minuter, sockret skall ha smält och jordgubbarna skall ha blivit lite mosiga.
  4. Servera såsen varm eller kall, jag lät min bli ljummen.

söndag 14 november 2010

Ostkakans dag

Idag är det ostkakans dag och vad passar inte bättre än hemlagad ostkaka :-) , första gången som jag gjorde egen ostkaka och det blev himla gott och det kommer allt bli fler ostkakor här hemma. Skall även testa att göra en med ostlöpe när jag varit på apoteket och köpt det. Men denna variant med keso blev himla mumsig.

½ dl sötmandel , grovt hackad
3 bittermandlar, fint hackad
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde
500 g keso

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker. 
  2. Blanda i mjöl, mjölk eller grädde, Keso och mandel. 
  3. Häll smeten i en vid, ugnssäker form. 
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. 
  5. Servera ostkakan ljum. Gärna med sylt och kanske lite vispgrädde.

Jullimpa


Köpte i veckan tidningen Hemtrevligts jultidning "Härliga jul", en härlig tidning med massa recept jag vill testa, först ut att prova blev detta härliga julbröd, det skall egentligen vara 2 dl russin/fikon/aprikoser i men då jag absolut inte gillar  torkad frukt så uteslöt jag detta, fast när jag testat brödet känner jag att det vore himla gott med små äppelbitar i, det får jag testa nästa gång jag gör detta bröd. Ja brödet det blev himla mumsigt det, gillar när det är brödkryddor i bröd. Kom genast att tänka på att jag måste baka lite Hönökakor. Ja och kika runt efter ett riktigt bra recept på vörtbröd, vore kul att testa ett med surdeg.

2 limpor

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 1/2 dl hasselnötter
2 1/2 msk brödkryddor
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap

Gör så här:
  1. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt filmjölk och sirap och arbeta degen smidig. Den blir väldigt kladdig så jag rörde runt med en träslev.
  3. Häll smeten i två smorda och mjölade avlånga formar ( 1 1/2 liter vardera)
  4. Strö över lite grahamsmjöl.
  5. Grädda i 175 grader i ca 1 timme och 15 minuter.

Utmanad av Mårtenssons kök

Jag har blivit utmanad av Mårtenssons kök som innebär att jag skall svara på några trevliga och roliga frågor


4 mat-tvprogram jag gärna ser:
Halv åtta hos mig
Allt med Leilas
Per Moberg
Allt med Jamie Oliver

4 saker jag ätit idag:
Scones
Äpplen
Lakritskolor :-)
Hemmagjord Pizza

4 smaker jag längtar efter:
Curry
Saffran
Pepparkakor
Vit choklad

4 saker på önskelistan :
En ny matberedare( den förra började ryka förra veckan, den hamnade fort på utsidan)
Ett riktigt stort skafferi, nu är allt uppdelat i 7 olika skåp och lådor
En megastor diskho där man får ner en hel bakplåt, nu diskar jag dom i badkaret :-)
Ett nytt kylskåp,  vill ha ett helt kylskåp, inte frys och kylskåp ihop som vi har nu

4 smaker som jag avskyr eller ja ogillar låter kanske bättre:
Kaffe, vin och Öl ( ja jag får inte många vuxenpoäng där inte :-) )
Alla slags skaldjur
Söt lakrits
All slags torkad frukt


Så skickar jag utmaningen vidare till 4 andra bloggare och då blir det:
Kaksmulan
Maddes Mumms
Angelicas Cupcakes
kakmonstren

fredag 12 november 2010

PS-Mix


Ett härligt mumsigt halvgrovt bröd med god smak av pumpa och nötter. Receptet kommer från boken Riddarbageriets bröd.


450 g (4,5 dl) vatten
15 g 1/3 paket) jäst
225 gram (2,25 dl) rågsurdeg
525 g (9 dl) vetemjöl special
135 g (2,5) dl grovt rågmjöl
15 g (1 msk) ljus sirap
100 gram PS-mix
30 g (1,5 msk) salt

Gör så här:
  1. Rosta 50 gram, 1 dl sesamfrön och 50 gram, 1 dl pumpafrön i en torr teflonpanna så att det knäpper om pumpafröna, detta är din PS-mix.
  2. Låt blandningen svalna och mixa den sedan i en kaffekvarn eller mixer så att framförallt pumpafröna går sönder.
  3. Blanda alla ingrdienser förutom saltet.
  4. Kör degblandaren på lägsta växeln i 2 minuter/ knåda den i 5 minuter.
  5. Kör degblandaren på mellanväxeln i 6 minuter/knåda den i 10 minuter.
  6. tillsätt saltet.
  7. Kör degblandaren i ytterliggare 8 minuter på mellanväxeln/knåda den i 15 minuter.
  8. Låt degen vila i degbunken i 2 timmar.
  9. Dela degen i två delar och rundriv dem.
  10. Mjöla två runda korgar.
  11. Rulla degbitarna i mjöl och lägg ner dom i korgarna.
  12. Låt bröden jäsa 90-120 minuter. De skall bli dubbelt så stora.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vänd försiktigt bröden på bakplåtar och snitta ett rutmönster med en vass kniv.
  15. Sätt in dem i ugnen och spraya vatten på ugnens väggar och golv.
  16. Sänk värmen till 220 grader. Efter 30-35 minuter är de färdiga.

onsdag 10 november 2010

Kokosglass

Gjorde lite kokosglass häromdagen, blev inte helt nöjd med den då den blev lite gryning, detta berodde säkerligen på den stora mängden kokos som ingick, men glassen blev god och jag kommer att testa ett annat recept på kokosglass med mindre kokos nästa gång, funderar på om jag kanske skulle ta och beställa lite kokosessens och blanda i, det borde bli gott. Jag vill liksom ha mera kokossmak på min glass. Man kan ju blanda i Malibu, men det lite känns onödigt att köpa hem en sådan flaska då jag inte använder det i vanliga fall.

6 dl kokosmjölk
2 1/2 dl strösocker
6 äggulor
3 dl kokosflingor
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Häll kokosmjölken i en kastrull och hetta försiktigt upp den. Ställ den sedan åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt.
  3. Tillsätt kokosmjölk i omgångar i äggsmeten medans du rör om.
  4. Häll smeten i en kastrull och sjud på svag värme under 10-15 minuter tills smeten tjocknar, jag brukar värma tills den uppnår en temperatur på 85 grader.
  5. Ta av kastrullen från plattan och rör ner kokosflingorna.
  6. Ställ skålen i ett kallt vattenbad så att den svalnar.
  7. Vispa grädden nätt och jämnt fast och blanda ner den.
  8. Ställ glassmeten i kylskåpet så att den blir riktigt kall, gärna över natten.
  9. Med glassmaskin: Följ de instruktioner du fått till glassmaskinen
  10. Utan glassmaskin:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

tisdag 9 november 2010

Vaniljkakor


Har ju glömt bort att vissa att jag testade ett nytt kakrecept på vaniljkakor. Dessa kakor höll formen bättre och fick en finare slätare yta  än det förra receptet jag skrev om här, men dessa kakor är inte lika goda så dessa passar bäst att använda om man vill dekorera sina kakor med glasyr, är man ute efter att äta dom som de är tycker jag det  andra receptet på kakor passar bättre. Men det är ju en smaksak :-) . Receptet hittade jag inne hos oförgömliga tårtor. Nu ligger de i frysen och bara väntar på att bli dekorerade :-)

25-30 stycken (jag fick fler än så, men det beror ju helt på vilka kakformar man använder)

100 g socker
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (siktat)
200 g smör

Gör så här:

  1. Tillsätt äggen och fortsätt mixa.
  2. Tillsätt det siktade vetemjölet och smöret och mixa tills degen precis kommer ihop.
  3. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord
  4. Lägg plast runt degen eller lägg degen i en plastpåse. Kyl i kylskåp i 2 timmar.fram lite av degen i taget och kavla ut på mjölat bord. Den är lättast att kavla när den är kall och hård. 
  5. .Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 170 grader i 15 -20 min. Jag grädda nog de runt 10 minuter.

söndag 7 november 2010

Cupcakes Cake Pops

Var bara tvungen att testa att göra lite nya cupcakes cake pops. Idag satte jag dom på kakpinnar istället vilket underlättade själva dopningen i den rosa chokladen betydligt, inga kladdiga fingrar här inte :-). De här cake popsen skickar jag in till Tastelines Cake pops tävling . 
Jag använde bara hälften av red velvet kakan och lite mer än hälften av vaniljfrostingen.

Red Velvet Cake
Vaniljfrosting
200 gram vit choklad
200 gram mjölkchoklad
Rosa pastafärg, jag använder oljebaserad pastafärg
Smarties eller Nonstop
Blandat strössel
Peanut Butter Cups  form
Gör så här:
  1. Smula sönder sockerkakan i bunke.
  2. Blanda ner vaniljfrostingen och blanda om så att det blir en smidig kakdeg.Du avgör själv hur kladdig du vill ha din kakdeg. Själv föredrar jag en kakdeg som inte är allt för kladdig utan gör att forma till runda bollar med en gång.
  3. Rulla till runda bollar, (jag rullade till bollar som vägde 20 gram styck) och ställ i kylen en stund. Kanske runt 15 minuter.
  4. Smält mjölkchokladen i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad.
  5. Fyll Peanut Butter Cups formarna till ca lite mer än hälften och lägg genast i en boll.
  6. Lägg dom att stelna i kylen en stund.
  7. Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen eller över vattenbad och blanda i lite rosa pastafärg.
  8. Doppa kakpinnarna i den smälta chokladen och stick i dom i cake popsen.
  9. Doppa cake popsen i den smälta chokladen, låt chokladen rinna av lite och lägg sedan genast på en smarties och strö över lite strössel.
  10. Ställ in i kylen en stund för att stelna.

Vaniljfrosting

Denna frosting använde jag i min cupcakes pops, passar perfekt ihop med red velvet kakan och receptet hittade jag i Bakerellas nya bok om Cake Pops

170 gram rumsvarmt smör
1 tsk vanilj extrakt ( Jag använde äkta vaniljpulver istället)
330 gram florsocker
1-2 tsk mjölk, fast jag tog 4 tsk innan jag tyckte frostingen var lagom mjuk

Gör så här:
  1. Vispa smör och vanilj extrakt mjuk och fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och rör om ordentligt.
  3. Tillsätt mjölk tills du tycker att frostingen har en lagom konsistens

Red Velvet Cake

.

Bakade för första gången Red Velvet Cake i veckan till  mina Cupcakes Pops. Blev en mycket god och saftig kaka som egentligen skall vara dekorerad med philadelphiafrosting., men då jag skulle använda denna till Cake Pops så uteslöt jag frostingen. Tror dock det blir en ännu mumsigare kaka med frosting på :-) Receptet hittade jag i boken Sommarens söta.  Kakan  härstammar från den amerikanska Södern. Kakans röda färg berodde från början på en kemisk reaktion som uppstod när filmjölk, vinäger och kakao blandades. Nu för tiden tillsätter vi lite extra röd karamellfärg för att få den härligt röda färgen. Jag använde kokos som jag färgade röd när jag bröade formarna.

Kakan 
3 ½ dl strösocker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller
solrosolja
2 ½ dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg
ev hallon eller andra bär till garnering

Cream cheese-glasyr:
400 g philadelphiaost eller annan cream cheese
ca 3 dl florsocker

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Smörj och bröa en rund bakform.
  3. Vispa socker och ägg poröst. 
  4. Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. 
  5. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet
  6. .Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. 
  7. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.
  8. Vispa ihop ingredienserna till glasyren. 
  9. Skär kakan i tre delar och bred glasyren på den undre delen. Lägg försiktigt på den andra delen och bred glasyr även på den. Lägg på den översta delen och bred resten av glasyren över hela kakan. Garnera eventuellt med bär.

lördag 6 november 2010

Lite fler Halloweenkakor


Var bara tvungen att testa att göra lite fler Halloweenkakor idag, denna gång med mjölkchoklad och Oreokakor , ännu mumsigare då :-)

fredag 5 november 2010

Cupcakes Bites

Har du köpt Bakerellas underbara bok om Cake Pops och där fanns recept på Cupcakes Bites, har ju en Peanut Butter Cups choklad form så då passade det perfekt att göra dessa små godbitar. Det var ju första gången jag gjorde dom och så fina som Bakerellas blir blev de ju verkligen inte. Problemet var att det var svårt att doppa dom och låta dom rinna av ordentligt pga av att jag gled med fingrarna när jag doppade dom, kroppsvärmer gör väl sitt där, nästa gång tänkte jag prova att använda tyghandskar när jag doppar dom i choklad för att undvika att dom glider ur fingrarna på mig. Ja kul var det iallafall att göra dom. Den rosa chokladen färgade jag med rosa oljebaserad pastafärg, hur enkelt som helst och jag använde Lindts nya vita choklad vilket var perfekt att smälta då den blev alldeles lagom tjock att dopa i. Och den var ju inte dyrare att köpa än vanlig bakchoklad, 2 för 24 kronor och det blir ju så mycket godare också :-). Ja de består av Red Velvet Cake och vanilj frosting, blev himla gott och det var första gången jag bakade Red Velvet Cake. En mycket saftig och god kaka. Lägger upp recept på det i helgen när jag bakat en sådan kaka till, även på vanilj frostingen som jag hittade i Bakerellas bok.

tisdag 2 november 2010

Halloweenkakor med Lindts nya bakchoklad

(Bilden har jag lånat av kaksmulan)
Jag hade ju sådan tur att jag vann  ett kanonfint Halloweenpaket inne hos Kaksmulan . Och idag testade jag Cookie Candy Mold, det innebär att jag häller smält choklad i formarna och trycker ner tex Oreokakor, fast de hade jag inte några hemma så det fick bli de norska kakorna Dots istället. Jag testade Lindts nya bakchoklad och den var lätt att smälta i mikron till lagom rinnig konsistens och smakade även gott. Till den orangea chokladen så använde jag  Lindts nya vita choklad,  Excellence Vanilla som jag färgade med orange pastafärg. Den vita choklad var himla god, det slank allt ner några bitar medan jag smälte chokladen :-) , den var så härligt tunn. En perfekt choklad för mig som tokälskar vit choklad.  Skall bli intressant att testa den nya bakchokladen till Cake Pops senare i veckan och se hur den beter sig då.


Skall ta och köpa lite Oreokakor imorgon och testa, det blir en snyggare genomskärning med de kakorna :-) , när det vita bryter av den mörka chokladen liksom.

måndag 1 november 2010

Riddarbageriets Kanelsnäckor

Bakade lite härligt goda kanelsnäckor idag. Var första gången som jag testade receptet som finns i boken Riddarbageriets Söta och jag blev  nöjd med bullarna så detta recept kommer jag säkert att använda fler gånger. Sambon gillade de med, det bästa bullarna han ätit på länge sa han då de inte blev kletiga i botten av fyllningen. För mycket fyllning i bullarna så att de blir alldeles kletiga i botten ja det är inte hans favoritbullar det :-) . Dessa bullar jag gjorde idag  skall min sambo ta med sig till jobbet imorgon och ge bort till en kamrat, kan vi inte ta upp några bullar ur frysen istället frågade han, han ville behålla dagens skörd av bullar för sig själv :-)  Kompromissen blev att han tar med sig hälften  av de kanelsnäckor jag bakade idag och även äppelmunkar och äppelmuffins imorgon så att det blir lite bullar kvar till honom också  här hemma :- D.

25 stycken   
Grundrecept för vetedeg:
700 g eller 12 dl vetemjöl
300 g eller 3 dl mjölk
120 g eller 1 1/4 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
1 st ägg
10 g eller 1 1/2 tsk salt
30 g eller 2 msk kardemummakärnor
30 g eller 2/3 pkt jäst, Obs! den skall vara den  blåa jästen, inte den för söta degar

Gör så här

  1.  Blanda samtliga ingredienser i en degblandare eller bunke.
  2. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter.Eller knåda den 15 minuter för hand.
  3. Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter. 
Att tänka på: Köp gärna hela kardemummakärnor och krossa dem själv. Färdigmalen kardemumma brukar innehålla skal och är alldeles för finmald, nästan som damm. Om du tycker att degen känns för varm och lös efter viltiden, kan du lägga den i kylen (dock ej längre än 90 minuter).

Numera finns det speciell jäst för söta degar (röd-gul förpackning). Sockret och fettet gör nämligen att degen jäser lite långsammare och den här sortens jäst påskyndar därför jäsningen. Ju långsammare en deg jäser, desto bättre utvecklas smakerna. Därför rekommenderar Johan Söderberg den vanliga (blå-gula) jästen.

Fyllning:
smör
strösocker
Kardemumma/kanel
Eventuellt pärlsocker

Gör så här
  1. Kavla ut vetebrödsdegen så att den blir ca 3 mm tjock och 30 cm bred. (Degen kan komma att bli ganska lång, så se till att du får plats att kavla ut den ordentligt.) Jag kavlade inte ut min deg så tunt.
  2. Bred ut rikligt med mjukt smör över hela degstycket.
  3. Strö över socker och kardemumma/ kanel. Här är sparsamhet ingen dygd.
  4. Rulla ihop degen. Spänn den hela tiden under upprullningen. Annars blir degen för tjock. Lägg degrullen med skarven neråt och skär den i bitar om ca 60 gram. (Det ska bli ca 25 bullar.) 
  5. Vänd bullen så att en av snittytorna kommer upp, lägg den sedan i en pappform.
  6. Lägg formarna på en plåt med bakpapper.
  7. Jäs under en kartong i ca 60 minuter. Snäckorna ska växa till dubbel storlek. Mina jäste säkert 1 timme och 45 minuter innan jag var nöjd, då hade de ändå inte jäst till dubbel storlek, fast de reste sig ordentligt i ugnen. Jag jäste inte bullarna under kartong utan under bakduk.
  8. Sätt ugnen på 230 grader.
  9. Pensla försiktigt med äggstrykning.
  10. Till kardemummasnäckor: strö över socker och kardemumma. 
  11. Till kanelsnäckor: strö över pärlsocker. 
  12. Baka av dem i ca 6 minuter. De ska vara ljusa. Men jag vill ha lite mörkare bullar så jag bakade nog mina i c:a 10 minuter.
Att tänka på: Om du inte använder formar blir bullarna torra. Smöret och fyllningen rinner nämligen ut.

torsdag 28 oktober 2010

Äppel och Valnötsbröd


Älskar bröd med äpple och valnötter, just äpplen gör ju brödet också lite saftigare, detta brödrecept kommer från den suveränt bra bakbloggen Pain de Martin, det var han som fick mig att börja baka med surdeg.

Dag 1, kväll

100 g rågsurdegsgrund

300 g ljummet vatten

180 g rågmjöl

500 g urkärnat och skalat äpple
50 g mörkt muskovadosocker

200 g vetekross
300 g kokande vatten

Rör ihop surdegsgrunden, vattnet och mjölet. Täck med plast och låt stå framme över natten. Mixa äpple och socker till en tjock smet och låt det stå i kylen över natten. Blanda vetekross och hett vatten i en bunke, täck med plast och låt stå.

Dag 2, morgon
Surdegen, äppelmixen och skållningen från gårdagen
500 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
250 g valnötter
20 g salt

  1. Blanda samman alla ingredienser och kör långsamt i degblandare cirka 10 minuter (går förstås utmärkt att blanda för hand också). Täck med plast och låt jäsa tills den uppnått dubbel storlek på ett ungefär.Min jäste i två timmar, då ställde jag bunken i skåpet ovanför kylen.
  2. Smörj två stora eller tre mindre formar med smör och klicka i degen. Strö på lite rågmjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills den rest sig med någon centimeter och små hål börjar visa sig i degen. Mina jäste ungefär 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. 
  3. Och så skjuts in i ugnen . Jag sprutade in lite vatten i ugnen men det går lika bra att ha en oöm plåt längs ned i ugnen som du lägger i några isbitar på.  Sänk temperaturen till 200 grader och låt stå inne cirka 60 minuter. Mot slutet sätter du en stektermometer i brödet och väntar tills den uppnått 98 grader, då är det klart. Ta ut brödet ur formarna och låt svalna på ett galler.

Sandwichbröd


Bakade lite gott ljust bröd igår, Sandwichbröd från boken Bröd från Brunkebegs Bageri, en kanonbra bok som jag varmt kan rekommendera. Ja brödet det blir härligt mjuk och luftig. Bör ätas dagsfärsk annars är det bäst att frysa in det. Brukar frysa in det i skivor så är det bara att ta fram och rosta till helgen. Jag gjorde två bröd av denna deg och gräddade dom i avlånga bakformar.

Steg 1 Poolish:
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
50 g honung

Steg 2 poolishen från steg 1
30 g jäst
1 st äggula
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
ägg till pensling

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten
  2. .Steg 2: Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
  3. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
  5. Forma degen till  två runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 
  6. Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. 
  7. Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smorda brödformar och låt dem jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten
  8. .Sätt ugnen på 250 grader
  9. .Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. 
  10. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Du kan också ta ut bröden och knacka lätt på undersidan. Det skall låta lite ihåligt när de är klara. 
  11. Låt bröden svalna på galler.

tisdag 26 oktober 2010

Äppelmuffins


Bakade lite äppelmuffins i veckan, blev så mumsigt med kaneldoppade äppelbitar i, dessutom fungerar dessa muffins  utmärkt att göra utan äppelbitar i, gjorde nämligen hälften utan äppelbitar och de blev lika goda ändå, perfekt om man tex vill fylla dom med lemon curd, chokladkräm, sylt eller vaniljkräm. Receptet kommer från boken Festliga tårtor av Alice Lindberg.

ca 15stycken, men det beror ju på vilka muffinsformar man använder

250 gram smör
3 dl strösocker
4 stora ägg
260 gram vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
4-5 äpplen (jag använde bara 3 st, det beror ju på hur stora äpplena är)
4 msk strösocker
4 tsk kanel

Gör så här:
  1. Vispa smör och socker pösigt. 
  2. Rör ner äggen ett i sänder.
  3. Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt i smeten växelvis med mjölken.
  4. Skär äpplena i små bitar och blanda dem med socker och kanel.
  5. Klicka smeten i stora muffinsformar och lägg sedan i några bitar äpple, fyll på med mera smet tills äpplena är täckta.
  6. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

söndag 24 oktober 2010

Tekakor


Hade helt slut på brödet hemma i helgen så det fick bli lite snabba tekakor till kvällsfikat och frukosten. Dessa tekakor blev riktigt goda, både jäst och bakpulver gör att de blev   härligt lätta och luftiga, tror även att manitoba cream mjölet bidrog till detta. Dessa tekakor var fortfarande luftiga och lätta även efter att jag fryst in dom och tagit ut dom igen.

ca 20 stycken

3 dl+2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl naturell yoghurt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
ca 11 dl manitoba cream mjöl 

  1. Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna. 
  2. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37grader. 
  3. Smula jästen i en bunke och över lite av mjölken. Rör tills jästen är löst och tillsätt sedan resten av mjölken, gröt, yoghurt, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen på ett mjölad arbetsbänk till en ca 2½ cm tjock kaka. Ta ut runda kakor med mått, lägg sedan dessa på en bakpappersklädda plåtar. 
  5. Nagga bröden och låta jäsa ytterligare 15 min. 
  6. Grädda mitt  i ugnen i ca 12 min.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 22 oktober 2010

Äppelmunkar i muffinsform eller Äppelmuffins

Bakade äppelmuffins idag, ja enligt receptet skulle dessa smaka som äppelmunkar men jag tycker mer de påminner om äppelmuffins, ja goda blev det iallafall, blev mycket gott med äppelmoset i botten och kanelsockret på toppen. De kanske hade påmint mer om äppelmunkar om jag gjort enligt receptet och först gräddat muffinsen direkt i en muffinsplåt utan papperformar och sedan när de var nygräddade doppat hela muffinsen i smält smör och sedan rullat dom i socker. Nu så gräddade jag dom i papperformar ( i en muffinsplåt) och doppade bara själva toppen av muffinsen i smör och kanelsocker inte hela muffinsen.

12 normalstora eller 6  riktigt stora :-)

1 1/2 dl mjölk
1 dl olja
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
1 dl äppelmos
75 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 190 grader
  2. Häll mjölk, olja, ägg och vaniljsocker i en bunke och vispa med en gaffel.
  3. Blanda försiktigt ner strösocker, mjöl och bakpulver.
  4. Lägg några skedar muffinssmet i botten på muffinsformarna. Lägg i en matsked äppelmos och toppa med resten av smeten.
  5. Grädda i 190 grader i 20-25 minuter beroende på hur stora muffinsformar du använder.
  6. Under tiden som muffinsen gräddas så smälter du smöret i en kastrull.Blanda strösocker och kanel i en tallrik.
  7. När muffinsen är färdiggräddade så pensla dom med smält smör och doppa dom i kanelsockret.

torsdag 21 oktober 2010

Lakritsglass med citronrippel

En himla mumsig glass som är ett måste för  en lakritsälskare som mig, dessutom innehåller den en av mina andra favoriter ingredienser lemon curd . Citronen ihop med saltlakritsen gör den extra god. Självklart använder jag hemmagjord lemon curd :-). Receptet hittade jag i boken Sommarens söta


30 karameller Turkisk Peppar
4 dl mjölk
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd

  1. Krossa turkisk peppar karamellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölken, värm långsamt tills karamellerna har smält och löst upp sig.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjöl, och vispa ner äggsmeten i den varma mjölken. Vispa hela tiden. 
  3. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, fortsätt med den ihärdiga vispningen. Smeten bör inte koka. Ta sedan kastrullen från värmen och låt den svalna. Jag kylde min i vattenbad. Blanda till sist i grädden.
  4. Låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna.
  5. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.
  6. Med glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen är nästan klar så brer du ut hälften av den i en annan form. bred ut hälften av lemon curden ovanpå glassen. Gör sedan ytterliggare ett lager med resten av glassen och lemon curden. Ställ tillbaka formen i frysen ytterliggare 1 timme.