onsdagen den 27:e juni 2012

Fluffig frusen polkagrispaj


Blir inte alls så mycket bakande just nu, har tappat sugen lite därför blir det inte så mycket inlägg just nu, sedan så kan jag ju inte baka bara för att ha något att lägga in i bloggen, det skall ju ätas upp också J, funderar ibland på att starta en matblogg istället, fast det är så svårt att fotografera mat tycker jag, så att det ser gott ut menar jag och då funderar jag ju på om jag isåfall skall starta en helt ny blogg, där jag blandar mat och bakning . Och då dyker nästa problem upp J, vilken bloggportal skall jag välja denna gång.

En gammal favorit är fluffig frusen polkagrispaj. Så himla söt och god, ja helt toksöt är den, inget för den som är känslig för allt för söta bakverk Ja det kan ju inte bli annat än galet söt när botten består av smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.

Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

1.       Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
2.       Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter.
3.       Ställ in i frysen.

Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

1.       Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
2.       Krossa polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda ner i den större mängden kräm.
3.       Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
4.       Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
5.       Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.
6.       Gör ett virvlande mönster i krämen med en kniv.
7.       Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar.
8.       Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
9.       Dekorera med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.


Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten


Chokladsåsen
1.       Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
2.       Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
3.       Servera såsen varm eller kall till pajen. 

lördagen den 23:e juni 2012

Midsommartårta

Ja årets midsommartårta blev det högsta jag någonsin bakat, fast den liknade Lutande tornet i Pisa :-), det understa lagret bestod av grädde med skivade jordgubbar ovanpå vilket gjorde att just den delen blev lite ostabil och i kombination med höjden så började tårtan att luta efter ett tag :-D, men vad gör det när den är lika mumsig för det. Fylld med vispad grädde, skivade jordgubbar och limecurd. Jag har köpt Linda Lomelinos nya tårtbok  "Lomelinps tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, jag jag hade tänkt mig en liten tårta jag med, blev visst lite hög,nästa gång får jag ta bort en av bottnarna.. Nästa tårta att testa ur hennes bok blir hennes Cookies´n cream, en tårta med Oreokakor som låter livsfarligt god, fast det blir när jag fyller år i slutet på juli. Perfekta bakformar för att kunna göra hennes tårtor finns på Lyckas med mat, 15 cm i diameter och en höjd/djup på 10 cm, perfekt med en hög bakform så att man slipper göra en krage av bakplåtspapper.

Sockerkaksbotten
50 g smör
3 st stora ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk (3 %)
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Lime curd (ca 3 dl)
1.5 dl strösocker
2 st stora ägg
Saft och skal från 3 limefrukter (ca 3/4 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber

Fyllning och dekoration
6 dl vispgrädde
2 msk socker eller efter smak
500 g jordgubbar
1 dl lime curd (se ovan)

Gör så här:

Sockerkaksbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
Vispa i smöret. 
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
Fördela smeten jämnt i bakformarna.
Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.

Lime curd

Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! 
Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
Ta av curden från värmen och rör i smöret.
Rör tills det har smält.
Häll upp i en burk med lock. 
Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.

Fyllning
Vispa grädden med sockret.
Rensa och skiva jordgubbarna. 
Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar.
Upprepa tills du har använt tre bottnar.
Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.

onsdagen den 20:e juni 2012

Odenselängd


Odenseläng är en riktigt tokgod mumsbit, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med marsipanfyllningen blir det riktigt mumsigt. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken

Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst

Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)

Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i matberedarens skål.
2. Smör och jäst delas först i mindre delar
3. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
4. Gör fyllningen under tiden.
5. Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
6. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm.
8. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel.
9. Vik sedan sidorna över fyllningen.
10. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt.
11. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
12. Pensla längderna med ägg.
13. Strö över mandelspån och pärlsocker.
14. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
15. Grädda ca 20 minuter.
16. Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.


måndagen den 18:e juni 2012

Jordgubbsparfaittårta




En himla god tårta som jag gjorde redan förra sommaren, egentligen skall det vara smultron i, men då det är svårt att få tag på 250 gram smultron så använde jag jordgubbar istället, perfekt nu när de svenska jordgubbarna har kommit.  Det är busenkel tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i frysen. J  Blir nog himla god med blåbär också.

Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk  vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor

Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
 Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite


lördagen den 16:e juni 2012

Nougatmuffins


Bakade lite muffins till barnen igår. Hade guldnougat liggande hemma som snart passerar bäst före datum, tror jag köpte dom för att göra julgodis, men de blev visst liggande i skafferiet istället, då jag inte gillar att äta guldnougat som de är så hamnade de i muffinsmeten istället, så mycket godare J. Dekorerade de även med lite chokladglasyr och dekorationsfigurer.Minns inte vilket recept jag använde för glasyren, tror jag tog lika delar vispgrädde och choklad och någon msk smör.

Nougatmuffins
12 stycken, stora

3 ägg
2, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
Guldnougat, minns inte om jag tog 2 eller 3 stycken, tror jag tog 3 och delade varje bit i 4 delar.

Gör så här
  1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 
  2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
  4. Blanda i rivet skal och saft av citronen. 
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.Dela nougaten i mindre bitar och fördela en bit i varje form.  
  6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.
  7. låt svalna under bakduk. Dekorera gärna med valfri glasyr och dekorationer.

torsdagen den 14:e juni 2012

Havredrömmar

Ja jag har fortsatt min bakning av drömmar :-) denna gång blev det havredrömmar, lika tokgott det. Himla gott att doppa i choklad. Ja nu har vi lite småkakor i frysen igen till sommarens utflykter. Blev himla sugen på dubbla havreflarn med banangrädde nu:-) något jag åt som barn. Måste bara hitta ett bra recept som ger tunna, knapriga havreflarn, inte lite mjuk-sega. Ja och nu så vill jag ha lite sommarvärme också, usch så tråkigt väder det varit idag, har haft på mig jacka och tycker synd om skolbarnen som hade avslutning idag. 4-åringens vårfest fick hållas inomhus pga regn, ni kan tänka att det blev livat med alla barn, blir ju en hel del med alla syskon,  föräldrar och släktingar :-) , på 2-åringens vårfest hade vi tur och solen dök upp och det blev riktigt varmt och skönt så att den kunde hållas utomhus.

Havredrömmar
Ca 25 stycken

200 gram smör, rumsvarmt
5dl Havregryn
2,5 dl socker
1,75dl vetemjöl
1 tsk hjortronsalt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175grader. 
  2. Jag körde alla ingredienser i min köksmaskin med tillhörande beaterblade, men det funkar lika fint med elvispen.
  3. Forma små kulor som du lägger på bakplåtspapperklädd plåt, platta till dom något
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.  Låt svalna på plåten. 

tisdagen den 12:e juni 2012

Kardemummakaka

Kardemummakaka är en av mina absoluta favoriter när det gäller mjuka kakor, älskar smaken av kardemumma och det härliga knapriga täcken av nötter och pärlsocker, så tokgott och så somrigt på någotvis. Himla god som den är eller tillsammans med tex lite vaniljvisp och färska jordgubbar.

Kardemummakaka

100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 ägg
1 msk grovt stött kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk

Garnering:
Pärlsocker
Hackade mandel

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och kardemumma.
  3. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt blandningen växelvis med mjölken så att smeten blir väl blandad.
  4. Smörj och bröa en rund 2-liters kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Min var på 22 cm och det funkade fint.
  5. Häll smeten i formen och strö över pärlsocker och mandel.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Gör stickprov, kakan ska vara genomgräddad.
  7. Låt svalna på galler.




söndagen den 10:e juni 2012

Kokosdrömmar


Drömmar är en av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor, här testade jag en variant med kokos i, de blev himla möra och goda. Men när jag gjorde helt enligt receptet fick jag en smulig deg som inte gick att rulla till runda bollar, inte flöt de ut som de skulle under gräddningen så därför hällde jag i lite mer rapsolja tills degen gick att rulla. Då blev de precis som drömmar skall vara, tokgoda

Kokosdrömmar
25 stycken

50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mat- eller rapsolja, jag tog mera
2 dl kokos
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Rör matfett, rörsocker och vanilj smidigt. 
  3. Tillsätt oljan lite i taget under, vispa tills du får en ljus, vitt smet.
  4. Rör ner kokos och mjölet blandat med hjorthornssalt.
  5. Rulla degen till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.Jag gräddade 20 minuter och de sista 5 minuterna så lätt jag ugnsluckan stå på glänt för att vädra ut lukten av hjorthornsalt.
  7.  Låt drömmarna kallna på plåten.

fredagen den 8:e juni 2012

Tigerkaka


Bakade en härligt mumsig tigerkaka idag, så tokgott :-), buslätt att göra och gillas även av barnen i huset.

Tigerkaka

200 g smör
2.5 dl strösocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde
1msk vaniljsocker
2 msk kakao

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och bröa en kransform, cirka 1.5 liter.
  3. Rör smör och socker poröst.
  4. Rör ner ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda mjöl, och bakpulver och blanda i det.
  6. Tillsätt grädden och blanda väl.
  7. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon.
  8. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret.
  9. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.
  10. Dra runt med en gaffel lite så det blir marmorerat.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. 
  12. Låt kakan svalna innan du skär upp den.

tisdagen den 5:e juni 2012

Citronglass

Lite härligt syrlig citronglass är så tokgott och somrigt :-). Arla har ju kommit ut med en ny smaksatt Kesella, Kesella Citrus som jag bara var tvungen att testa att göra glass på,supersmarrigt. Ja själva kesellan är himla god  som den är till tex fruktsallad, i smoothie etc.

Citronglass
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl acaciahonung
250 gram kesella citrus
Rivet skal och saft från 1 citron

Gör så här:

  1. Koka upp grädden.
  2. Vispa äggulorna fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Blanda ner honungen.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Blanda ner kesella, rivet citronskal och citronsaft.
  7. Kyl glassmeten, gärna i kallt vattenbad och låt smeten bli helt kall.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.


fredagen den 1:e juni 2012

Kryddig äppelpaj

Lite härligt mumsig ljummen äppelpaj med vaniljsås är aldrig fel så här på fredagskvällen, ville iofs ha rabarberpaj men sambon ville självklart ha sin favorit äppelpaj med galler på, så det fick det bli :-) . Får göra rabarberpaj en annan dag. Helgen är ju inte över än.

Pajdeg: Blir mycket pajdeg, halvera recept om du inte vill ha ett galler eller lock på
6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
225 gram matfett
1 dl vatten

Fyllning:
1 1/2 dl socker
1/2 tsk malen muskonöt
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 äpplen
25 gram smör

Pensling:
Ägg

Gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, salt, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  2. Kavla ut halva degen och lägg i en smord pajform.
  3. Ställ kallt i 30 minuter.
  4. Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
  5. Blanda äpplena med socker, muskonöt, kanel, vaniljsocker.
  6. Häll detta i pajskalet.
  7. Klicka över 25 gram smör.
  8. Kavla ut resten av degen och skär ut smala remsor. Lägg detta över äpplena.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda i 200 grader i 40 minuter.