lördag 26 november 2011

Saffransbröd, Grundrecept


Här kommer ett grundrecept på saffransbröd, det här receptet använder jag alltid nu för tiden och det får ju variera så lätt.  I fredags delade jag degen i två delar, den ena hälften gjorde jag vanliga lussekatter på och den andra blev saffransbullar med vaniljfyllning. 

Jag brukar först stötta saffranet med lite socker och sedan låta det stå och dra en si så där 15 minuter, det utvinner både färg och smak ur saffranet. 

Smälter inte längre smöret, givetvis skall det vara smör :-) utan blandar ner det rumsvarmt, ger saftigare bullar. 

Använder kesella då det ger saftigare och riktigt fluffiga bullar. Går givetvis lika bra med tex creme fraiche, grekisk yoghurt, turkisk yoghurt, matlagningsyoghurt. 

Gör hellre degen lite kladdig, inför första jäsningen olika mjölsorter drar åt sig olika mängd vätska, beroende på hur färskt mjölet är, ta då hellre lite extra mjöl vid utbakningen. 

Man behöver inte pensla med ägg, går lika bra att pensla med tex sirap utrört i lite vatten, det gjorde jag denna gång, då jag otroligt nog hade slut på ägg, händer liksom aldrig annars :-), att jag har slut på ägg.

Saffransbröd
ca 40 stycken

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl

Till pensling
ägg

Gör så här
  1. Stött saffranet i en mortel med lite strösocker, häll gärna på någon msk vodka, då utvinner man mera smak och färg ur saffranet. 
  2. Smula ner jästen i en bunke. 
  3. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37˚C.
  4. Rör ut jästen i lite av mjölken.
  5. Tillsätt resten av mjölken och saffran, smör, kesella, salt, socker, och ägg. 
  6. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den hellre vara lite kladdig. Bättre att då tillsätta mer mjöl vid utbakningen. Strö lite mjöl över degen. 
  7. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter. 
  8. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Baka ut till valfritt saffransbröd. 
  9. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. 
  10. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. 
  11. Pensla dem med ägg. 
  12. Grädda små saffransbröd, tex vanliga lussekatter gräddas mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. 
  13. Frys gärna in saffransbrödet samma dag.  

3 kommentarer:

  1. Haha, jag hade oxå slut på ägg idag. Vad paff man blir!;-) Tror att det har hänt en gång tidigare bara..

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig bakat saffransbullor, men tänkte ändra på det :) Ha en fin första Advent!

    SvaraRadera
  3. Bakade Lussebullar efter ditt recept idag. De blev väldigt, väldigt goda! Tack för receptet! :o)

    SvaraRadera