måndag 7 november 2011

Polarkakor / Tekakor

Bakade lite polarkakor i helgen, fast de påminner mest om tekakor,  receptet kommer från senaste numret av tidningen hembakat, har ändrat på det lite och använde mjölk istället för vatten och byte ut en del av mjölet mot lantbrödsmjöl. Ja gott blev det, men det är det alltid med tekakor :-).

Polarkakor
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt( fast jag hade inte så det räckte så jag bytte ut hälften mot lantbrödsmjöl 4 sädeslag)


Gör så här:
  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke.Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. 
  3. Blanda ner resten av degvätskan samt sirap och salt.
  4. Tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. 
  5. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  6. Dela degen i 20 bitar. 
  7. Kavla ut dem till kakor i önskad form och nagga väl.
  8. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper,låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.
  9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 275 grader 3-5 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.

9 kommentarer:

  1. Bakade också dessa i helgen fast jag följde receptet slaviskt :) Fina!

    SvaraRadera
  2. Vilken trevlig liten höstbild:)

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut...perfekt till en te :-)!

    SvaraRadera
  4. Vilket fint FAT du lagt dina härliga polarkakor på, både färg och form passar mig ;) YUM, måste jag också tillägga <3

    SvaraRadera
  5. Hembakta tekakor är ju alltid bäst!!

    SvaraRadera
  6. Så du testade det med, tycker med att det smakade tekakor..

    SvaraRadera