fredag 18 november 2011

Saffransbröd med honung

Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat. Skall även testa hennes saffransmacarons med vit chokladtryffel och saffransbullar med mandel.

Saffransbröd med honung
500 gram vetemjöl
250 gram fullkornsvetemjöl
50 gram jäst
4 dl kallt vatten
1/2 gram saffran, 1 påse
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honun, jag tog flytande honung.

Gör så här:
  1. Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köksmaskinen) 4 dl fullkornsmjöl, jäst och kallt vatten. Blanda bara ihop och täck bunken med en handduk. Låt stå 1 timme.
  2. Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt det tillsammans med salt och honung i degen.
  3. Knåda degen ordentligt. Tillsätt mera mjöl om degen är för kladdig.
  4. Låt vila 30 minuter i bakbunken innan du bakar ut den.
  5. Forma degen till en stor rund limpa, ev 2 om  du vill ha lite mindre bröd och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 1 timme. 
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Smitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter i den i ugnen. Grädda i 25-30 minuter, eller tills brödet uppnår en innertemperatur på 96-98 grader.
  8. Låt svalna helt innan du skär upp det.

16 kommentarer:

  1. Visst är det härligt! Svarade angående mjöl-mängden inne på bloggen,det blev lite för vagt i tidningen. :)

    SvaraRadera
  2. Anne: Toppen , nu vet jag vad du menade, tack :-)

    SvaraRadera
  3. Va spännande :) Super riktigt juligt och fint ut !

    SvaraRadera
  4. Oj måste absolut testas! Muuuumms!

    SvaraRadera
  5. Kul med saffran i bröd! Nytt för mig med, men ska bli skoj att testa!

    SvaraRadera
  6. vad skoj att ha saffran i matbrödet:)

    SvaraRadera
  7. Åh, det låter spännande detta! Jag har aldrig haft saffran i bröd jag heller. Genast börjar jag fundera på vilken typ av pålägg man borde ha på sånt här, griljerad skinka?

    SvaraRadera
  8. Oj det här måste jag testa, låter väldigt gott med saffran i brödet!

    SvaraRadera
  9. NY BLOGG PÅ MARKNADEN!
    Jag heter Cissela Larsson, är 16 år och bor i Ystad. Min blogg är ett sätt att ge utlopp för mina fotografier, tankar och funderingar, ett ställe där allt sker på mina villkor. Välkommen till mitt liv.

    www.cisselas.myshowroom.se

    SvaraRadera
  10. Ser ju så gott ut,har själv ett recept på saffransbröd som ja ska baka då de närmar sig jul.älskar doften av saffran och nybakat blir ju underbar kombination

    SvaraRadera
  11. Ojojoj, det låter ju så himla gott! Perfekt till adventsfrukostar:)

    SvaraRadera