onsdag 30 november 2011

Skräddarkakor

Man kan ju inte bara göra godsaker :-), lite bröd måste vi ju ha också, nu har jag liksom gått och tagit död på min surdeg och måste göra en ny, därför fick det bli lite härligt goda skräddarkakor istället, inte helt fel det heller, en favorit då jag gillar när det är brödkrydda i brödet. Sedan så är det ju iofs en del sirap i brödet, men den mängden kan man säkert justera om man inte vill ha i så mycket sirap i . ett busenkelt bröd att baka. 

Nopp, dags att titta på Leilas söta jul :-)  nu

Skräddarkakor
4 stycken

50gram jäst för söta degar
5dl mjölk
50g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1msk brödkrydda
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
ca 10 dl rågsikt

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i degbunken, värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i lite av mjölken.
  2. Blanda ner  resten av mjölken, smör ,sirap salt och brödbrydda.
  3. Blanda  ner vetemjöl & rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. 
  4. Strö över lite mjöl och täck den med en bakhandduk. Låt den vila i 30 min
  5. Stjälp upp degen och knåda den samma lätt, dela sedan i fyra jämna bitar som du formar till runda bollar och kavlar sedan ut till platta kakor, ca 20 cm i diameter. Nagga dem väl.
  6. Jäs 30 minuter.
  7. Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, mina var klara efter 10 minuter.
  8. Låt svalna på bakgaller under handduk.Bör frysas in samma dag, går även bra att äta dagen efter men på tredje dagen börjar de bli lite torra.

11 kommentarer:

  1. Mmm! Tycker också mycket om brödkrydda :-)

    SvaraRadera
  2. Surdeg har jag tänkt ett tag på att göra... är det mycket jobb med den? Ska ta tag i det efter nyår tror jag. Funderar då på att ha en för råg och en för vete.

    Fina bröd du bakat och brödkryddor är alltid gott i!

    SvaraRadera
  3. Sirap i bröd får det gärna vara!

    SvaraRadera
  4. De här ser så mjuka och goda ut! Skulle gärna smaka :)

    SvaraRadera
  5. Mumma! Älskar nybakat bröd. Hmm kanske ska göra en frukostsats på söndag??!!
    Kramkram

    SvaraRadera
  6. Det här brödet ser verkligen jättegott ut, blir riktigt baksugen :)

    SvaraRadera
  7. De ser verkligen supergoda ut! :-)

    SvaraRadera
  8. Jag gjorde oxå en surdeg nu för ett tag sen som dog, sen häromdagen gjorde jag en ny på råg men hällde i på tok för mycket vatten. Så det blir till att göra nytt!!

    SvaraRadera
  9. Tack för era kommentarer, gillar verkligen bröd med brödkryddor i och Amy, tycker inte det är så svårt med surdeg, gäller bara att fortsätta mata den :-) inte låta den stå 1,5 månad i kylen utan att bli matad som jag gjorde

    SvaraRadera
  10. Jag ska på mammafika i veckan kanske skulle baka dessa och ta med då! Låter gott iaf:)

    Tänkte tipsa om min julkalender som håller på nu, varje dag en ny tävling full med bakprodukter, barnsaker och annat smått och gott:

    http://madeleneklundsjulkalender.blogg.se/

    SvaraRadera