torsdag 6 januari 2011

Polkagrisglass

Det bästa med en glassmaskin är att man kan få precis de smaker man vill på sin glass, smaker på glass som funnits tidigare men försvunnit genom åren, polkagrisglass är en sådan sort, tidigare var det  SIA Glass som gjorde polkagrisglass , nu är det inte lika lätt att få tag på men Lejonet & Björnen har polkaglass i sitt sortiment. Denna variant av polkagrisglass blev så god med en härlig smak av polkagrisar. Tyvärr fick jag inte en rättvis bild av glassen då det var mörkt när jag tog kort, den är mycket mer rosafärgad i verkligheten än vad en är på bilden.Och jag vill ju passa på att göra polkagrisglass nu när jag äntligen fick köpt lite goda äkta Gränna polkagrisar på Liseberg när jag var där innan jul. Det är allt skillnad på Grännas polkagrisar och de som finns i påsar i affären.

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk, 3%
6 äggulor
1 dl socker
1 msk glukos
150 gram polkagrisar

Gör så här:
  1. Blanda grädde, glukos och mjölk i en kastrull och låt detta koka upp, ställ det åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Krossa polkagrisarna och mixa detta till ett fint mjöl, jag ville inte ha bitar av polkagrisar i min glass utan är bara ute efter smaken av polkagrisar. 
  6. Blanda ner detta i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När den är klar så häller du upp den i en form och frys den några timmar.
  9. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.

23 kommentarer:

  1. Ser väldigt väldigt gott ut. Smidigt att göra glass när man har egen glassmaskin.

    SvaraRadera
  2. Åh vad gott! Jag vill också ha en glassmaskin, så mycket smidigare!

    SvaraRadera
  3. Polkagrisglass is da shit!

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  4. Har faktiskt aldrig smakat polkaglass, men är barnsligt förtjust i polkagrisar så det kanske man skulle testa!

    SvaraRadera
  5. Jag gillar inte polkagrisar, men din glass ser jättegod ut så man kanske borde testa :) Gjorde du glass innan du fick din glassmaskin? I så fall, vad tycker du är fördelarna med maskinen? Blir glassen mycket bättre?

    SvaraRadera
  6. Det lät gott:) Trodde Lejonet & Björnen lagt ner.....

    SvaraRadera
  7. Ååååh vad gott! Polkagrisglassen var min favorit då den gick attt köpa "lättillgängligare", så att säga. Visserligen en av favoriterna fortfarande, men det blir ju inte så att den äts så ofta... kanske borde investera i en glassmaskin? :)

    SvaraRadera
  8. Polkagrisglass med varm chokladsås kan vara något av det godaste som finns! Jag åt det häromveckan, och längtar redan tills nästa gång!

    SvaraRadera
  9. Jag åt polkagrisglass när jag var i Gränna i somras, det var jättegott.

    SvaraRadera
  10. Vilken gott glass du har gjort! Mums ;d

    SvaraRadera
  11. Åhh, vad gott! Jag har under julen fått en ny favorit "glass". Jag tar vanlig vaniljglass, bryter i AfterEight och krossar i maränger :)
    Finns någon typ av AfterEight-glass att köpa, men den tycker jag inte als är lika god som detta!

    SvaraRadera
  12. Oj så gott! Håller med det finns inget som slår äkta Grännagrisar :)

    Håller utkik efter den där kokosglassen som du ska göra :)

    SvaraRadera
  13. Hej Linda!

    Tack för dina kommentar, hör gärna av dig och berätta hur det blev om du prövar glassbakelsen!

    Vilken fin blogg du har! Och vad glad jag blev när jag såg att du gjort polkagrisglass, den ser hur smarrig ut som helst!

    Jag skulle jättegärna göra en polkagrisglass i Mormor Magdas sortiment, ligger mig extra varmt efterssom jag bor nära Gränna! Måste bara kolla det där med det röda i polkagrisen, har känsla av att det kan vara tillsatser...

    ha det så bra
    mvh Angela

    SvaraRadera
  14. Karolina: Perfekt att göra glass i glassmaskin, blir himla gott då

    Linda: Himla smidigt med en glassmaskin :-)

    Erika: :-)

    Sanne: Gillar man polkagrisar gillar man nog polkagrisglass :-)

    Emma: Har inte gjort glass utan glassmaskin så jag vet inte hur den blir då, om man inte har glassmaskin måste man istället röra om glassen under infrysningen för att få in luft i glassmeten.

    Pehrnilla: Vet inte vad som hände,men de la aldrig ner som tur var, för de gör himla god glass, brukar besöka deras glasscafe ibland

    Filippa: Siaglass skall återupta sin tillverkning av polkagrisglass läste jag igår kväll, tydligen kunde man rösta på Facebook om vilken smak man ville ha tillbaka och polkagrisglassen vann

    Helena: Så gott med varm chokladsås :-)

    Jen: :-)

    Erika: Måste ta och besöka Gränna till sommaren

    Sana: :-)

    Ulrika: Så gott det låter, det måste jag testa

    Therese: Nu finns kokosglassen på bloggen :-)

    Angela: Tack, himla kul att du kikade in i min blogg, Du verkar göra så mycket god glass och utan tillsatser, kanon :-), någon i Gränna borde göra polkagrisar utan tillsatser tycker man, så som de gjorde förr innan alla tillsatser kom

    SvaraRadera
  15. Gud så gott detta såg ut att vara:D

    Tack för dina snälla kommentarer:)

    SvaraRadera
  16. Oj så gott. Nu har vi köpt hem glukos så det ska vi oxå prova ha vi vår glass när vi blir färdiga att göra den. Ska bli kul att se om vi märker någon skillnad.

    SvaraRadera
  17. Jag som ÄLSKAR polkagris, ibland önskar jag att jag hade en glassmaskin. Men den skulle bara bli ytterliggare än maskin i köket tror jag :(

    Eller får köpa den som tillbehör till Kitchen Aid, har för mig att det finns?

    Kram

    SvaraRadera
  18. Madde: :-)

    Mårtensson: Kul att ni skall testa med glukos, jag måste verkligen göra två likadana glassorter och testa att hälla glukos i den ena och se skillnaden, testade både med gelatinblad och glukos i saffransglassen och märkte att glassen blev mjuk och var lätt att skopa upp direkt när jag tagit den ur frysen.

    Monika: Jo det finns en glassmaskin till Kitchen aid, fast jag undrar om man inte var tvungen att ha hela skålen i frysen istället för som till Philips glassmaskin, bara själva frysblocket

    SvaraRadera
  19. Jodå, det finns glassmaskin till kitchen aid., och man måsta ha hela byttan i frysen. Men det blir 1,9 l glass, mums..

    SvaraRadera
  20. Lykta: Ja min är inte lika stor och jag behöver bara lägga in själva fryselementet, fast du får mer glass förstås :-)

    SvaraRadera