Självklart blev det semlor här idag, det är ju semledagen, Fettisdagen. Testade ett nytt recept som jag hittade i Göteborgs Postens bilaga,Två dagar. Receptet kommer från bageriet Cum Pane och bagaren Robin Edberg, som är med i bagarlandslaget. Det blev himla gott att blanda mandelmassan, som gjordes på oskalad mandel och rårösocker med vaniljkräm. Jag kalljäste mina semlebullar i kylen över natten och gräddade dom nästa dag. Ja semlebullarna tycker jag blev mjuka och saftiga.
Cum Panes semlor
½ paket, drygt (35 g) jäst
2 ½ dl mjölk
1 ägg
1 dl, drygt, rårörsocker
100 g rumsvarmt smör
1/2 tsk havssalt
1 tsk stött kardemumma
8 ½–9 dl (ca 500 g) vetemjöl
Ev 15 gram vetesurdeg
Fullkornsmandelmassa:
150 g mandel
½ dl rårörsocker
1 msk honung
Fyllning och garnering:
Mandelmassa
3 dl vispgrädde
en knivspets äkta vaniljsocker
florsocker
Gör så här:
- Starta med mandelmassan. Den ska helst mogna ett dygn i kylskåp.Mal mandeln. Mixa den smidig med socker och honung. Eventuellt behövs ytterligare lite honung eller vatten för smidig konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp till nästa dag.
- Ta fram alla ingredienser till bullarna och låt dem bli rumsvarma.
- Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk (rumsvarm räcker) och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt ägg, socker, smöret i bitar, salt, kardemumma och mjöl.
- Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbord, knåda den lätt och dela i cirka 15 bitar. Jag vägde upp bullar på 90 gram och fick då 13 stycken. Rulla till släta bullar.
- Lägg glest på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.
- Låt bullarna svalna. Skär av ett lock med vass kniv.
- Gröpa ur lite av inkråmet och blanda med vaniljkräm och riven mandelmassa,jag tog lika mycket vaniljkräm som mandelmassa och en skvätt grädde.
- Vispa grädden löst med vaniljsocker.
- Spritsa fyllning och vispgrädde i semlorna.
- Sätt på locket och avsluta med siktat florsocker.
Man kan också låta bullarna jäsa i kyl över natten. Tag fram dom nästa dag, låt jäsa väl i rumstemperatur (tar minst 2 timmar) och grädda som vanligt. Då hinner smakerna mogna ordentligt. Eller blanda ner cirka 15 g vetesurdeg i degen – det ger också bullarna mera arom.