fredag 16 september 2011

Mazarinrutor

Den här kakan är en av mina absoluta favoriter när det gäller att baka i långpanna. Den blir så saftig och tokgod och dessutom är det så mycket smidigare och enklare att baka mazariner i långpanna istället för i mazarinformar. Det blir minst lika  god då även denna kaka består av mördegsbotten, mazarinfyllning och glasyr. Nu när det finns färdig mandelmjöl så är det verkligen busenkelt att göra denna kaka, har tyckt det varit lite tråkigt innan när jag var tvungen att skåla och mala 300 gram mandel, ja idag var det bara att mäta upp 300 gram mandelmjöl istället, kunde inte bli enklare liksom. Nu skall ju glasyren inte vara knallrosa :-) , det råkade bara bli så när man inte tänker på att pastafärgen är så himla koncentrerad och dessutom råkade jag välja den extra röda pastafärgen istället för rosa, ja så kan det gå ibland :-.

Mazarinrutor
35-40 st

Mördeg
400 gram margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor

Fyllning

300 gram skållad, mald mandel eller färdigt mandelmjöl
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg


Glasyr
4 dl florsocker
1 st saften citron
röd karamellfärg eller pastafärg

Gör så här 

  1. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund. 
  2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  3. Tryck ut mördegen i en smord långpanna, den vanliga standardstorleken, tror den är 30x40 cm och bred ut fyllningen över mördegen. 
  4. Grädda i nedre delen i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Passa den så att ytan inte blir för mörk, lägg i så fall ett bakplåtspapper över.  
  5. Blanda ihop florsocker och citronsaft och späd eventuellt med kallt vatten till en lagom glasyr och färga den svagt rosa med karamellfärg. 
  6. Bred ut detta över den kalla kakan.

25 kommentarer:

  1. Vart får du tag i mandelmjöl!? Har hört förr att det ska finnas på Lidl, var dit och kollade en gång men hittade inte...

    SvaraRadera
  2. Oh! tack för tipset på kakan.Den måste jag prova.

    SvaraRadera
  3. Linda: Jag köpte mitt på Lidl, de brukar nog få in det till jul igen, annars har jag även köpt det på Indian Food house i Göteborg.

    Tant Gul: Så god :-)

    SvaraRadera
  4. Mazariner är så ljuvligt gott, men med mandelmjöl har vi aldrig bakat. Gott med mycket smak av bittermandel!
    Vi ett recept på en mazarintårta som är god och enkel att få till.

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  5. Smart att baka i långpanna istället för formar, och mazariner som är så gott :-)

    SvaraRadera
  6. Åh vilket bra recept. Det ska jag göra så fort min hand/arm är pigg nog för att baka!

    Tack för att du delar med dig!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Jag tyckte de blev jätteläckra med det knallrosa lagret! Vad smart att göra dem i långpanna, det blir så pilligt med alla formar ;)

    Och Linda: jag köpte mandelmjöl på Lidl för bara några dagar sedan, prova igen, de borde ha det hos dig också!

    SvaraRadera
  8. Mumsigt! Mazariner är så gott!

    SvaraRadera
  9. Vad smarigt!
    Jag måste prova det hä nästa gång jag får mazarinsug. Så mycket smidigare än i små formar :)


    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  10. Rosa är min favoritfärg så de får gärna vara hur knallrosa som helst om du frågar mig; D

    SvaraRadera
  11. Mums, vad gott! Och så fint med rosa glasyr!<3

    SvaraRadera
  12. Mårtensson: Ha en skön helg ni med :-)

    Linda: :-), visst är det

    Annelie: Hoppas din arm/hand snart bli bättre så att du kan sätta igång med bakandet igen, ha en trevlig helg du med

    Alexandra: Tack :-)

    Hovkonditorn: Vist är det :-)

    Sarka: Tack :-)

    Slickepott: Så mycket enklare :-), ha en trevlig helg du med

    Ann-Sofi: :-)

    Kakmonsterna: Så gott :-)

    SvaraRadera
  13. Hej!

    Jag har nog aldrig baka mazarinrutor, kanske skulle prova :). Ville bara säga att det är jätte roligt att så många deltar i tävlingen. Jag är inne och kikar här varje gång du uppdaterar, inspiration!

    Nu ska jag prova på att göra Ahlgrensfluff :)

    Hoppas du får en skön lördagskväll!

    Kram Evelina

    SvaraRadera
  14. Jodå, klart att glasyren ska vara knallrosa. De blev ju hur fina som helst!

    SvaraRadera
  15. Superfina ju! Kan aldrig få för mycket rosa om du frågar mig ;)
    Mandelmjöl är verkligen toppen! Måste revolutionerat hos bakgalningar.

    SvaraRadera
  16. Jag gillar din knallrosa variant!

    SvaraRadera
  17. Så gott! Jag älskar mazariner. Vilka mått har du på ugnsformen?

    SvaraRadera
  18. Ha ha jag gillade att de var rosa jag :-) låter väldigt gott. Men jag måste ge mig på jakt efter det där mandelmjölet - verkar ju hur smidigt som helst!

    SvaraRadera
  19. Shit vad gott!
    Du är verkligen en inspirationskälla Linda =D

    SvaraRadera
  20. Det där är en klassiker som min mamma brukade göra, jättegod!

    SvaraRadera
  21. Tack för era kommentarer :-) , det gör mig alltid glad, och mazarinrutor är så gott och så enkelt att göra när man gör dom i långpanna

    SvaraRadera
  22. Va, kan man göra mazariner i långpanna?! Bokmärker direkt! Fast de är ju livsfarligt att ha en hel långpanna med sådana godsaker...

    SvaraRadera
  23. En lyxig långpannekaka det gillar jag!

    SvaraRadera
  24. Åt igår en variant på Mazarinkaka. Kondisgjord, mazarinbotten och ovanpå ett lager nougat. Gjord som din, skurna och nougat på kanterna också. Ska bli spännande att prova.
    E

    SvaraRadera