tisdag 27 september 2011

Toscapaj med äpple

Sambon älskar äppelpaj så för att överraska honom gjorde jag en äppelpaj i fredags. Det är ju perfekta tider för äppelpaj nu när det finns svenska äpplen i butiken. För att variera nig lite så testade jag ett nytt recept. En äppelpaj med härligt god toscasmet på, kan inte bli godare :-). Receptet kommer från Dansukkers hemsida.

Toscapaj
cirka 10 bitar

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 tsk Vaniljsocker

Fyllning
500 g frukt t ex äpplen
1/2 dl Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1/2 dl vatten
2 msk potatismjöl

Toscasmet
100 g smör eller margarin
100 g skalad, flisad mandel
1 dl D Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här:
  1. Arbeta samman ingredienserna till degen.Tryck ut degen i en pajform, 25 cm i diameter.Ställ i kylskåp i 30 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 200°. 
  3. Förgrädda skalet i 10 minuter.
  4. Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg dessa i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.
  5. Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat.
  6. Bred smeten över frukten. 
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun. 
  8. Serveras ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.

12 kommentarer:

  1. den ser jättegod ut, toscasmet är så gott! :)

    SvaraRadera
  2. Så gott med äpplepaj, underbart med alla goda svenska äpplen som finns i diskarna nu!

    SvaraRadera
  3. Massa gott man kan laga av äpplen och toscapajen låter verkligen god!

    SvaraRadera
  4. Äppelpaj är ju så gott. Perfekt om man har massa äpplen på gården.

    SvaraRadera
  5. Yum yum, låter som bästa kombinationen! Tosca är bland det bästa jag vet, och det passar så bra ihop med frukt! Jag har bara provat plommon och lite sådana frukter, inte äpple, men kan tänka mig att det är riktigt gott =)

    Kom gärna och besök mig på min nya adress, min gamla blogg fungerar inte längre =(

    SvaraRadera
  6. ÅÅ va gott de låter! Både toscakaka och äppelpaj i ett! Mums!

    SvaraRadera
  7. Tack för era kommentarer, toscasmeten ihop med äpplena är helt perfekt ._)

    SvaraRadera
  8. Ahh så gott, nu vet jag vad jag ska baka till en kommande bs för en vän:D

    SvaraRadera
  9. Håller helt med dig. Kan njog inte bli mer perfekt..ser underbart gott ut.

    SvaraRadera
  10. Ser verkligen smaskigt ut! Förstår inte hur du kan vara så smal med tanke på hur mycket gott du bakar hela tiden!

    SvaraRadera