onsdag 14 september 2011

Bake-off frallor

Bakade lite härligt goda frallor häromdagen. Tycker det här med att ha ogräddade färdig jästa bröd i frysen verkar himla praktisk och käckt för då kan man verkligen få nygräddade frallor precis när man vill. Goda blev det och det går utmärkt att använda andra frön eller nötter än just solrosfrön, byta ut en del av mjölet mot grövre mjöl och pensla dom med ägg och strö över lite vallmofrön eller sesamfrön. Var lite orolig över att de inte skulle bli helt klara i ugnen, i och med att de är helt frysa, typ att de skulle vara lite kalla i mitten även om de fått fin färg, men de blev helt klara och genomvarma på 20 minuter.

Solrosbullar
ca 24 stycken(fast tänker jag efter fick jag mindre än 24 då jag gjorde mina lite större, tyckte de blev för små annars)


50 gram jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 msk honung
16 dl siktat dinkelmjöl (960 gram)
1½ dl solrosfrön

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. 
  2. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. 
  3. Rör ut jästen i mjölken. 
  4. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. 
  5. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Blanda i solrosfrön. 
  6. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  7. Ta upp och knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. 
  8. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar.
  9. Lägg bullarna på skärbrädor/bakplåtar med bakplåtspapper. Tänk på att de ska få plats i frysen.
  10. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  11. Ställ bullarna i frysen. 
  12. Efter cirka 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.

När du skall grädda dom:
Ställ en plåt med de frysta bullar mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader.Grädda i 20 minuter.
Kan även tänka mig att det går utmärkt att låta dom tina medan ugnen blir varm och därefter grädda dom i ca 10 minuter.

10 kommentarer:

  1. Jag måste ta mig i kragen och baka bröd någon dag! :) Fick en liten påminnelse nu.

    SvaraRadera
  2. Ååå, vilken smart grej! Detta ska jag göra när jag fått min nya frys (om typ ett år...) för i nuläget får det absolut inte plats.

    SvaraRadera
  3. Oj vad smart att göra så, visste inte att det gick men det verkar ju jättesmidigt. Måste testa någon gång. :-)
    Förresten har du fått en blog award av mig här: http://carrobakar.blogspot.com/2011/09/blog-award.html Tack för en superbra blogg! :-)

    SvaraRadera
  4. Butikerna jobbar ju på det sättet,med fryst bröd, så,ja, varför inte göra det hemma också. Det är ju smidigt om man vill ha färskt bröd i helgerna

    SvaraRadera
  5. Så smidigt! Tyvärr har vi inte plats i vårt tilla frysfack, men annars är det himla praktiskt!

    SvaraRadera
  6. Vad är godare än nybakta frallor! Vi har direkt inte plats i våran frys heller...

    SvaraRadera
  7. Perfekt! Nybakat bröd är ju något av de bästa!

    SvaraRadera
  8. Alltid gott med nybakat!! Själv är jag tyvärr för lat för att baka bröd, springer ner till konditoriet på hörnan istället :/. Men en dag ska jag allt göra eget bröd!
    Kom in till mig en stund vännen, har en sak till dig där!!!

    SvaraRadera
  9. Alldeles perfekt recept, kanon att kunna ha bullar på lut i frysen utan att de blir torra!

    SvaraRadera
  10. Vad praktiskt! Fina blev dem med :)

    SvaraRadera