fredag 22 juli 2011

Chocolate Chip Cookies och Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa

Bakade lite härligt mumsiga chip cookies i veckan, dessa kakor är sambons favorit och jag provade ett nytt recept idag, gillar när de blir lite knapriga men ändå sega och sedan är det havregryn i , vilket jag tycker är gott. Himla goda att blanda ner i vaniljglass :-) eller göra glass-sandwich på.

Jag är provsmakare under ett halvår för Lindts choklad och i slutet på maj så fick jag hem deras två nyheter. Deras mörka choklad ,Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa finns numera även som  en mild version, lite mindre besk, lite lenare , perfekt för de som vill testa på att äta en bit mörk choklad.Använde den 85% i kakorna, himla gott :-). Det är klart, det går ju inte att jämföra med mjölkchoklad, det smakar ju fortfarande mörk choklad men den är lite mildare och lite mindre besk eftersmak.


Chip Cookies
ca 24 st, fast jag vill inte ha så stora och gjorde 32 st


100 g smör
2 dl råsocker strö (eller farinsocker)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
175 g mörk blockchoklad


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör rumsvarmt smör mjukt med de olika sockersorterna.
  3. Tillsätt ägget under vispning.
  4. Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat och salt. 
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  6. Grovhacka blockchokladen. Blanda ner den i smeten.
  7. Klicka ca 24 matskedsstora klickar på bakpappersklädda plåtar. Jag rullade mina till små bollar och då flöt de ut lagom mycket under gräddningen. Lägg klickarna ganska glest, eftersom kakorna flyter ut lite.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
  9. Låt kakorna kallna på plåten. Går utmärkt att frysa.

torsdag 21 juli 2011

Odenselängd

Har aldrig bakat den här kakan/bullen innan men det var så tokgod, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med mandelmassafyllningen blir det riktigt mumsigt. Man kan använda marsipan istället i fyllningen men då jag hade hemmagjord mandelmassa hemma så fick det bli det som fyllning. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken. Receptet kommer från Hembakningsrådet

Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst

Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)

Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
  1. Häll alla ingredienser i matberedarens skål. Smör och jäst delas först i mindre delar. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter. 
  2. Gör fyllningen under tiden.Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
  3. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar. Degen blir mjuk och följsam.
  4. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm. 
  5. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel. 
  6. Vik sedan sidorna över fyllningen.
  7. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 250°.
  9. Pensla längderna med ägg. 
  10. Strö över mandelspån och pärlsocker. 
  11. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. 
  12. Grädda ca 20 minuter. 
  13. Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.

måndag 18 juli 2011

Frövi Tekakor


Härligt saftiga och mättande tekakor då de innehåller en hel del havregryn, så goda nybakade med bara smör på eller med lite ost och apelsinmarmelad. Dessa brukar jag frysa in så fort de svalnat, låter bara några vara framme som skall ätas samma dag eller dagen efter. Vill man ha lite grövre tekakor använder man fiberhavregryn och byter ut en del av mjölet mot grahamsmjöl. Det går säkert utmärkt att minska på mängden socker.

Ca 30 stycken

8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 gram margarin eller smör
75 gram  jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
ca 2 liter vetemjöl

Gör så här:
  1. Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke. 
  2. Smält matfettet och blanda ner havregrynsmassan, värm till 37° C.
  3. Smula ner jästen, saltet, sockret och det mesta av mjölet i havregrynsblandningen.
  4. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. 
  5. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.
  6. Knåda degen på bakbordet, tillsätt om nödvändigt mer mjöl till degen känns smidig. 
  7. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka. 
  8. Nagga med gaffel. Lägg på plåt med  bakplåtspapper. 
  9. Låt jäsa under duk i 30 min.
  10. Grädda kakorna i 225° C i mitten av ugnen ca 10 min.
  11. Låt dem kallna under bakduk.

fredag 15 juli 2011

Chokladbollar

Har regnat hela förmiddagen och även en del av eftermiddagen och vad passar inte bättre då än att passa på att baka lite, blev lite chokladbollar, havrebollar, jordgubbssylt och tekakor. Tänkte det kunde vara kul för store killen, han är 3,5 år att hjälpa till att baka lite choklad och havrebollar, något de flesta barn tycker är jättekul, ja förutom min son då :-). Han gillar inte att bli kladdig om händerna och det första han sa när han såg att jag rullade chokladbollar var att det ville inte han göra för då blir han kladdig om händerna, ja så jag fick rulla alla själv, fast doppa dom i pärlsocker och kokos var lite roligare. Sedan det här med att äta dom då, ja han gillade absolut inte dom, varken chokladbollarna eller de mer barnvänliga havrebollarna. Nopp han ville allt baka kanelbullar istället :-) . Ja och ni kan förstå att fingerfärg på dagis inte är något för han då han inte gillar att bli kladdig om händerna, något han ärvt från sin far :-) .
Ja och chokladbollarna blev såklart himla goda, lägger lite i frysen så att jag kan ta fram dom till kalaset då jag fyller år i slutet av juli. Och i kokboken står det  faktiskt negerbollar, ja den är några år gammal den kokboken.

Chokladbollar
75 gram smör
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 msk kakao
3 msk starkt kallt kaffe

Pärlsocker eller kokosflingor att rulla dom i

Gör så här:
  1. Rör smör, srö och vanilsocker poröst.
  2. Blanda ner havregryn, kakao och kaffe. Vill du ha en lite lösare smet så är det bara att öka mängden kaffe något.
  3. Forma dom till runda bollar och rula dom i pärlsocker eller kokosflingor.
  4. Låt dom stelna i kylskåpet.

Havrebollar/Chokladbollar

Bakade även de här  chokladbollarna idag, de är så goda, lite mer barnvänliga men påminner verkligen om dom man brukar köpa i kiosken, så tokmumsiga :-) och dessa chokladbollar blir allra godast om man rullar dom i kokos. Blir många, närmare 60 stycken ( om man inte gör så megastora) så därför halverade jag receptet idag.Fast när det gäller oboy så tog jag 6 msk istället för 4 msk.  Har lagt in detta recept tidigare men lägger in det igen så att ni inte missar det :-)

12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos
8 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe

Gör så här:


  1. Blanda alla torra ingredienser med margarinet. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade. Jag gjorde min smet i köksmaskinen med min beaterblade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet. Så jag lät min stå 2,5 timme i kylskåpet och då var de perfekta att rulla utan en massa kladd. 
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.

onsdag 13 juli 2011

Donsöbröd

Bakade lite nytt bröd idag, Donsöbröd, påminner om hönökaka och så goda när de är nygräddade med lite smör på. Eller varför inte några skivor god ost. Extra kul att det kallas för Donsöbröd då jag tillbringat många sommarlov där då min mormor och morfar bodde där när de levde. Receptet kommer från boken I skärgårdens skafferi av Birgitta Trägård, och hon som skriver boken är bosatt på Donsö. Recepten i boken varvas med härliga bilder i skärgårdsmiljö. Detta är hennes andra bok, hennes första bok heter Skärgårsdrömmar och trädgårdskakor.

Donsöbröd
12-14 kakor

13 dl ljummet vatten
100 g jäst
200 g margarin
1,5 dl strösocker
1 msk salt
4 hg grovt rågmjöl
2 kg vetemjöl

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en assistent. Kör en stund tills allt är väl blandat. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  2. Tag upp degen på bakbordet, gör 12-14 bullar och låt jäsa under bakduk i 30 min.
  3. Kavla med kavel och mot slutet en kruskavel till kakor med en diameter på 30 cm. 
  4. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min, nagga med en gaffel.
  5. Värm under tiden upp ugnen till 300 grader (min ugn går bara till 275 grader och det funkar lika bra det)  och låt en plåt stå i ugnen  under tiden så den blir riktigt het , jag har en baksten som jag använder istället för den heta plåten.   
  6. För försiktigt över en kaka med bakplåtspappret till den heta plåten/bakstenen.
  7. Grädda varje kaka för sig i 4-7 min beroende på ugnen. För mig var de klara efter 4 minuter.
  8. Låt kallna under bakduk och frys in så fort kakan kallnat.

måndag 11 juli 2011

Formfranska/ Rostbröd

Jag kan ju inte bara göra kakor, glass och tårtor, bröd måste vi ju ha också. Nu råkade det bli så att vi hade helt slut på brödet i fredags, det händer väldigt sällen och jag orkade inte heller bråka med alla andra på ICA en fredags eftermiddag för en brödlimpas skull. Så det fick bli till att baka lite bröd själv istället, bakar oftast vårt bröd men det har varit lite lat med de på sistone. Ja men nu så blev det iallafall att jag bakade lite formfranska till frukosten på lördagmorgon, det är så gott nybakat men också perfekt att skiva upp, frysa in och sedan rosta till helgen. Något store sonen gillar för då får han marmelad på smörgåsen :-) eller ja han kallar det för lingon förstås, all sylt och marmelad kallar han för lingon. Ja brödet gillades även av sambon och lillkillen. Ja av småfåglarna med för de fick de brödbitar lillkillen inte orkade äta som han istället kastade  iväg över kökbordet och på golvet. Receptet hittade jag inne hos Tea som driver den härliga bloggen Sötasaker. Jag dubblade sedan receptet så att jag fick två bröd. Så receptet nedan är för 1 bröd.

Formfranska
25 g jäst
3 dl vatten, fast jag tog mjölk istället
1 msk socker
1 msk rapsolja
1 tsk salt
5 ½ dl vetemjöl

1 ägg till pensling
sesamfrön/vallmofrön till garnering

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt därefter socker, olja och salt. Arbeta ner vetemjölet och låt sedan degen jäsa i minst 30 minuter under duk. Jag knådade min deg i köksmaskinen.
  2. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den ordentligt och länge (använd lite vetemjöl till knådningen om det behövs). 
  3. Forma till en limpa och lägg i bakplåtspappersklädd brödform.( Jag smorde min form istället)
  4. Jäs ytterligare 30 minuter under duk och pensla sedan med uppvispat ägg och strö över sesamfrön/vallmofrön.
  5. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.