Sambon önskade sig en äppelkaka idag och vad passade då inte bättre än att prova på ett nytt recept, ett med lite toscasmet på :-). Mandelmjöl är en himla bra sak, drar mig för att baka kakor och annat med mycket mandel i då det är så förbenat tråkigt att skåla, skala och mala mandel, men nu behöver jag ju inte det längre, toppenbra med mandelmjöl :-), ja nu kan jag ju baka den underbart mumsiga mazarinkakan i långpanna, den där det behövs hela 300 gram mald mandel. Den skall jag nog ta och baka till kalaset i april då Wincent fyller 1 år. Skall nog ta en tur till Lidl och fylla på förrådet ,med mandelmjöl. Ja äppelpajen då ?, ja den blev så otroligt god med toscatäcket på och till den passar vaniljsås eller lite grädde perfekt. Det här är en paj jag kommer göra flera gånger. Receptet på pajen är en blandning från två olika recept, men receptet på själva toscasmeten hittade jag i Allt om mat. Imorgon tänkte jag gå på matmässa, Passion för mat, det skall bli kul. Ha en underbar helg.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 st ägg
Fyllning
5 st äpplen
1 msk smör
3 msk rårörsocker
Toscasmet:
150 g sötmandel, eller mandelmjöl
150 g smör
1 3/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde
Gör så här:
- Kör vetemjöl och socker med smöret i bitar tills det är finfördelat. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.Tryck ut degen i en form 26-28 cm i diameter. Ställ i kyl minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och dela äpplena i bitar. Stek dem mjuka tillsammans med rårörsocker och smör.
- Skålla och skala mandeln och mal den sedan i en mandelkvarn.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl, mandel och vispgrädde. Låt det koka upp och ställ det sedan åt sidan.
- Lägg äppelbitarna i pajskalet och fördela toscasmeten över dessa och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter.