torsdag 13 september 2012

Muscovadoglass

Hade kommit halvvägs med glassmeten när jag insåg att vi inte hade knappt hade något strösocker kvar hemma, ja det har aldrig hänt tidigare att vi har haft slut på strösockret, men nu när jag knappt bakat något så öppnar jag inte heller sockerburken utan det är sambon som står för sockerkonsumtionen här hemma i sina flingor och te, smart att inte säga att sockret snart var slut liksom :-), ja nu fick jag ändra mina glassplaner och använda muscovadosocker istället, men det blir ju gott det med, lite mer kolasmak över glassen då.Nu är ordningen återställd, socker finns hemma,jag bakar mera och har stenkoll på sockerburken :-)

Muscovadoglass
1 vaniljstång
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1,5 dl  muscovadosocker

Gör så här:
  1. Häll i vispgrädde, mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

tisdag 11 september 2012

Cheesecakeglass med brownie och hallonrippel

Tack för alla gratulationer i förra inlägget, kul att ni faktiskt fortfarande läser min blogg det gör mig glad :-). Det är nu dags att damma av min gamla kära glassmaskin igen som har stopp undanstoppad i skåpet en längre tid nu,kan tänka mig att han saknat mig, det gick ju varm ett tag, har precis köpt en ny glassbok med massa goda glassrecept som jag tänkte testa. Men här kommer en gammal favorit.Sedan så är det även dags att starta upp en ny surdeg igen.Den gamla har blivit på tok för sur för att kunna användas. Det är dags att börja baka vårt egna bröd igen. Är suge på ett luftig surdegsbröd med seg hård skorpa.

Cheesecakeglass med brownie och hallonrippel
 2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)
200 gram  philadelphiaost
Brownie, valfri mängd

Hallonrippel
200 gram hallon färska/frysta
4 msk socker
1 msk vodka (valfritt) 
Gör så här:
  1. Snabbvariant: Mixa hallon, vodka och socker tills det blir som en juice/sirap: Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Jag silade inte hallonsirapen och märkte inte av kärnorna.
  2. Långsamma varianten: Framförallt viktigt om man använder utländska hallon. Värm hallonen och sockret i en kastrull, låt koka några minuter, blanda i vodkan. Sila ev hallonsirapen genom en finmaskig sil om du inte vill ha med kärnorna. Låt bli helt kallt.
Gör så här:
  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med mjölk,grädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Krama ur gelantinbladet och blanda ner det i glassmeten. Vispa upp  philadelphiaost och blanda ner den i smeten.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda  ner browniebitar och hallonrippel när glassen är halvfryst. Börja med browniebitarna och blanda sedan ner hallonrippeln försiktigt, så att smeten liksom bli marmorerad.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.När glassen är klar så blandar du i browniebitarna medan maskinen fortfarande är igång. Varva sedan hallonrippel och glass i en form och ställ in den i frysen några timmar


söndag 9 september 2012

Blåbärsrutor med havresmulor och en lillkille

Nu är jag tillbaka igen :-) orsaken till att det inte blivit så mycket bakande är den lilla kille, under hela graviditeten så har jag som vid mina två tidigare graviditeter inte haft någon som helst lust att äta sötsaker, ja sötsget är som bortblåst och inget smakar då vidare direkt gott, men så fort han kikade ut så var sötsuget tillbaka, 100 gånger värre tyvärr :-) nu när jag ammar. Så nu sitter jag och dreglar över allt gott i baktidningarna oh alla härliga bloggar igen :-D .

Hittade ett recept på blåbärsrutor inne hos Mårtenssons kök som jag absolut bara måste testa. Det blev himla tokgott, älskar när det är en knaprig yta på muka kakor. Går givetvis att använda vilka bär man vill eller värför inte äppelbitar dopade i lite kanel och socker. Använde frysta blåbär, ja inte ger jag mig in i blåbärskogen med en nyfödd :-) och de frysta blåbären vätskade en del så jag gräddade kakan lite längre, kanske runt 45 minuter, då var den helt perfekt, man kan blanda i lite potatismjöl i blåbären om man använder frysta, glömde helt bort det nämligen, då vätskar de lite mindre.

Blåbärsrutor   
125 g smör
3 dl socker
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl mjölk
  1. Rör smör och socker tills det är vitt och poröst, tillsätt ägg och rör om.
  2. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. 
  3. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten varvat med mjölken under omrörning.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 25*30 cm.
Fyllning
150 g kallt smör
2 dl socker
2½ dl havregryn
5 dl blåbär (går bra med frysta)
  1. Blanda smör, socker och havregryn i en matberedare och kör till en smulig deg.
  2. Lägg bären i långpannan på äggsmeten och fördela havredegen över.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter. Jag använde frysta blåbär som vätskade sig en del och gräddade min kaka i närmare 45 mimuter, då blev den helt perfekt.
  4. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar och serverar, gärna med lite vaniljsås eller glass.

söndag 15 juli 2012

Äppelkaka


Var verkligen länge sedan jag bakade sist, känns rätt så skönt nu när jag varit så trött på att baka, innan bakade jag ju flera gånger i veckan, men hade gräddfil stående i kylen som passerat bäst före så och det vore ju dumt om jag fick kasta den, sedan så önskade sig sambon lite äppelkaka och vad vore inte bättre än att baka en med gräddfil i. Ja det blir ju som en sockerkaka med äpplen i, tokgott med vaniljsås till, saftig blir den också. Nästa projekt blir nog att göra en oreotårta lagom till jag fyller år i slutet på juli. Eller kanske något gott till kommande helg.

Äppelkaka
175 g  Smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl Gräddfil

Fyllning:
1 dl strösocker + 3 tsk kanel blandas
2-3 äpplen, skalade, urkärnade, i skivor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör smör och socker krämigt.
  3. Rör i äggen.
  4. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen.
  5. Smörj och bröa en 1,5 l kakform med löstagbar kant.
  6. Häll i hälften av smeten. 
  7. Stick ner äppelskivorna i smeten
  8. Strö hälften av kanelsockret över smeten.
  9. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret.
  10. Grädda ca 1 tim.

onsdag 27 juni 2012

Fluffig frusen polkagrispaj


Blir inte alls så mycket bakande just nu, har tappat sugen lite därför blir det inte så mycket inlägg just nu, sedan så kan jag ju inte baka bara för att ha något att lägga in i bloggen, det skall ju ätas upp också J, funderar ibland på att starta en matblogg istället, fast det är så svårt att fotografera mat tycker jag, så att det ser gott ut menar jag och då funderar jag ju på om jag isåfall skall starta en helt ny blogg, där jag blandar mat och bakning . Och då dyker nästa problem upp J, vilken bloggportal skall jag välja denna gång.

En gammal favorit är fluffig frusen polkagrispaj. Så himla söt och god, ja helt toksöt är den, inget för den som är känslig för allt för söta bakverk Ja det kan ju inte bli annat än galet söt när botten består av smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.

Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

1.       Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
2.       Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter.
3.       Ställ in i frysen.

Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

1.       Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
2.       Krossa polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda ner i den större mängden kräm.
3.       Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
4.       Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
5.       Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.
6.       Gör ett virvlande mönster i krämen med en kniv.
7.       Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar.
8.       Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
9.       Dekorera med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.


Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten


Chokladsåsen
1.       Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
2.       Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
3.       Servera såsen varm eller kall till pajen. 

lördag 23 juni 2012

Midsommartårta

Ja årets midsommartårta blev det högsta jag någonsin bakat, fast den liknade Lutande tornet i Pisa :-), det understa lagret bestod av grädde med skivade jordgubbar ovanpå vilket gjorde att just den delen blev lite ostabil och i kombination med höjden så började tårtan att luta efter ett tag :-D, men vad gör det när den är lika mumsig för det. Fylld med vispad grädde, skivade jordgubbar och limecurd. Jag har köpt Linda Lomelinos nya tårtbok  "Lomelinps tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, jag jag hade tänkt mig en liten tårta jag med, blev visst lite hög,nästa gång får jag ta bort en av bottnarna.. Nästa tårta att testa ur hennes bok blir hennes Cookies´n cream, en tårta med Oreokakor som låter livsfarligt god, fast det blir när jag fyller år i slutet på juli. Perfekta bakformar för att kunna göra hennes tårtor finns på Lyckas med mat, 15 cm i diameter och en höjd/djup på 10 cm, perfekt med en hög bakform så att man slipper göra en krage av bakplåtspapper.

Sockerkaksbotten
50 g smör
3 st stora ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk (3 %)
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Lime curd (ca 3 dl)
1.5 dl strösocker
2 st stora ägg
Saft och skal från 3 limefrukter (ca 3/4 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber

Fyllning och dekoration
6 dl vispgrädde
2 msk socker eller efter smak
500 g jordgubbar
1 dl lime curd (se ovan)

Gör så här:

Sockerkaksbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
Vispa i smöret. 
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
Fördela smeten jämnt i bakformarna.
Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.

Lime curd

Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! 
Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
Ta av curden från värmen och rör i smöret.
Rör tills det har smält.
Häll upp i en burk med lock. 
Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.

Fyllning
Vispa grädden med sockret.
Rensa och skiva jordgubbarna. 
Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar.
Upprepa tills du har använt tre bottnar.
Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.

onsdag 20 juni 2012

Odenselängd


Odenseläng är en riktigt tokgod mumsbit, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med marsipanfyllningen blir det riktigt mumsigt. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken

Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst

Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)

Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i matberedarens skål.
2. Smör och jäst delas först i mindre delar
3. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
4. Gör fyllningen under tiden.
5. Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
6. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm.
8. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel.
9. Vik sedan sidorna över fyllningen.
10. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt.
11. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
12. Pensla längderna med ägg.
13. Strö över mandelspån och pärlsocker.
14. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
15. Grädda ca 20 minuter.
16. Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.


måndag 18 juni 2012

Jordgubbsparfaittårta




En himla god tårta som jag gjorde redan förra sommaren, egentligen skall det vara smultron i, men då det är svårt att få tag på 250 gram smultron så använde jag jordgubbar istället, perfekt nu när de svenska jordgubbarna har kommit.  Det är busenkel tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i frysen. J  Blir nog himla god med blåbär också.

Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk  vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor

Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
 Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite


lördag 16 juni 2012

Nougatmuffins


Bakade lite muffins till barnen igår. Hade guldnougat liggande hemma som snart passerar bäst före datum, tror jag köpte dom för att göra julgodis, men de blev visst liggande i skafferiet istället, då jag inte gillar att äta guldnougat som de är så hamnade de i muffinsmeten istället, så mycket godare J. Dekorerade de även med lite chokladglasyr och dekorationsfigurer.Minns inte vilket recept jag använde för glasyren, tror jag tog lika delar vispgrädde och choklad och någon msk smör.

Nougatmuffins
12 stycken, stora

3 ägg
2, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
Guldnougat, minns inte om jag tog 2 eller 3 stycken, tror jag tog 3 och delade varje bit i 4 delar.

Gör så här
  1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 
  2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
  4. Blanda i rivet skal och saft av citronen. 
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.Dela nougaten i mindre bitar och fördela en bit i varje form.  
  6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.
  7. låt svalna under bakduk. Dekorera gärna med valfri glasyr och dekorationer.