fredag 17 juni 2011

Mandelkubb

Bakade mandelkubb idag, så gott och så somrigt, jordgubbssaft och mandelkubb i trädgården är aldrig fel :-), fast det fick bli inomhus idag då det regnat hela dagen. Mandelkubb är allra godast nybakade och de som blir över bör frysas in redan samma dag, de blir fort torra.
Ha en underbar helg, hoppas på lite sol och värme.

Mandelkubb
20 stycken


7 dl vetemjöl, (420 g)
1 påse vaniljsåspulver, (11 g)
1,5 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
150 g smör
1,5 dl kaffegrädde (fast jag tog filmjölk istället)
2 st ägg
1 krm bittermandelarom

Garnering
0,5-1 dl pärlsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Blanda mjöl, vaniljsåspulver, socker, hjorthornssalt, vaniljsocker och bakpulver i matberedare. 
  3. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
  4. Häll i grädde, ägg och bittermandelarom. 
  5. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  6. Ta upp degen och forma den till en rulle med mjölade händer. Degen var rätt kladdig, det behövdes en del extra mjöl.
  7. Skär rullen i 20 bitar.
  8. Doppa bitarnas snittyta i pärlsocker och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
  9. .Grädda kubbarna mitt i ugnen 10-12 min. 
  10. Låt kubbarna svalna på galler under  bakduk, Frys in de som blir över redan samma dag, de blir fort torra.

torsdag 16 juni 2011

Dinkel surdegsbröd



Baka lite gott syrligt dinkel surdegsbröd i veckan, tog 3 dagar, men den mesta tiden är jästid. När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl. Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren. Det står också på varje påse vilken lantbrukare som odlat säden, vilken  bondgård det kommer ifrån.  De har främst specialiserat sig på ekologisk odling av gamla sädesslag med modern teknik, tex Spelt, Emer och Ölands lantvete. Det är kul att kunna köpa och baka med närodlat mjöl. Jag köper mitt mjöl på Ica Maxi i Kungälv, annars går det att beställa en ”bagarbox” med olika mjöl från dom. Mjölet finns att köpa i vissa butiker i Västra Götaland, kolla på deras hemsida eller hör med dom på Facebook. Receptet på detta bröd kommer från den härliga bloggen Brödpassion, där konditorn/ bagaren Sébastien Boudet ibland lägger in små filmer hur man tex snittar bröd. Jag brukar ta ut en del surdeg ur kylen kvällen innan jag skall baka och mata den med vatten och mjöl och låter sedan den stå ute under natten, på morgonen har jag sedan en fin aktiv bubblande surdeg att baka med.

Dinkel surdegsbröd

Dag 1
1000 gram vatten
1300 gram lantvete mjöl (Wästgötarnas)
250 gram speltdinkel fullkornsmjöl (Wästgötarnas)
100-200 gram bubblande flytande surdeg

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en degbunke och låt vila 1 timme under en bakduk (autolys) 
  2. Tillsätt sedan 40g havssalt och knåda degen i köksmaskinen eller för hand tills den känns smidig och stoppa den i en plast låda med en bakduk under. Degen skall alltså ligga inne i en bakduk. Sätt på locket på plastlådan. 
  3. Jag lät min deg stå ute i rumstemperatur i 2 timmar  och sen stoppade den i kylskåpet. 
  4. Låt den jäsa där  i 24 timmar
Dag 2
Gör så här:
  1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, Om bakduken var torr borde inte den fastna på degen, men om den gör det ändå spraya lite vatten på den och vänta några minuter, då släpper den säkert. 
  2. Dela degen i 2 bitar och forma försiktigt till 2 runda limpor.
  3. Stoppa ner dessa med verket nedåt  i två jäskorgar klädd med bakduk. Jag mjölade bakduken lite lätt och mjölade även lite lätt ovanpå degen. Stoppa ner jäskorgarna  i varsin plastlåda, lägg på locket .
  4. Låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. 
  5. Ställ sedan in dom i kylskåpet igen och låt jäsa ytterligare 20 timmar.
Dag 3
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt i mitten och en oöm plåt längst ned i ugnen. 
  2. När ugnen är varm så stjälp försiktigt upp degen på ett bakplåtspapper,snitta bröden och låt bröden glida in på den heta bakstenen/bakplåten med hjälp av en brödspade eller skärbräda. 
  3. Släng in lite vatten eller några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 220 grader. 
  4. Efter 20 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar lite ånga.  Gör detta 1 gång till under gräddningen.
  5. Grädda tills bröden fått en innertemperatur på 98 grader.
  6. Ta ut dom ur ugnen och låt dom kallna på bakgaller utan bakduk.

tisdag 14 juni 2011

Marsipanglass

Hade lite marsipan som passerat utgångsdatum och vad passade inte då bättre än att riva ner den i glassmeten :-), himla gott blev det, men just denna glassmet var inte helt fryst som den brukar vara när jag kört glassmaskinen i 50 minuter, smälte också fortare i rumstemperatur sedan när det var dags att äta den, vet inte om det berodde på marsipanen eller något annat, har inte haft det problemet tidigare, men vad gör den när glassen blev tokgod :-), ja om man gillar marsipan förstås. Jag hade i 1 dl strösocker, men det blev lite väl söt så därför är det  bättre att bara ta i 0,5 dl strösocker, marsipanen är ju så söt i sig.

Marsipanglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kaffegrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
0,5 dl strösocker
150-200 gram marsipan

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och kaffegrädde i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan .
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, riv mandelmassan och blanda ner detta i glassmeten, värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. Vi vill ju inte ha äggröra :-)
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

måndag 13 juni 2011

Blixtsnabb dessert

Har sett att Arla har kommit ut med två nya smaksatta Kesella, en med hallon och en med rabarber som jag givetvis måste testa :-) . Det blev två mycket snabba och enkla desserter. De smakar gott båda två, men just Kesella med hallon är ju lätt att göra själv med naturell Kesella och hallon. Annars är de perfekta som tillbehör till tex fruktsallad, efterrättspaj, i smoohie, cheesecake, som bas i hemmagjord glass , i muffinsmeten osv

Här  varvade jag Kesella Rabarber med rabarberkompott och HobNobs kex och lite hallon på toppen.
Här varvade jag Kesella Hallon med hallon och HobNobs kex

lördag 11 juni 2011

Brioche

Har aldrig bakat brioche förut, men oj så gott det är, inte de nyttigaste bröden kanske med tanke på allt smör, men mumsigt är det, ja det är väl egentligen mer ett vetebröd än matbröd. Det är så gott med smörsmaken och de är härligt fluffiga men de bör ätas dagsfärska, tyckte det var torra redan nästa dag. Nästa gång skall jag testa nattjästa briocher, men jag är helnöjd med detta recept . Receptet kommer från tidningen Gourmet och det är Mia Öhrns recept. 

Brioche
1 limpa och 15 mindre bullar

25 g jäst
1½ dl mjölk
3 ägg
550 g (knappt 9 dl) vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g rumsvarmt smör
Smör till formarna
Ägg till pensling

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.
  2. Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.
  3. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 50 minuter. 
  4. Briochelimpa: Smörj en limpform som rymmer minst 1½ liter. Forma degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
  5. Portionsbriocher: Smörj små veckade formar med lite smör. Rulla drygt golfbollsstora bitar av degen till runda bullar och lägg dem i formarna. Rulla en liten degkula, (ungefär stor som en spelkula) gör en liten fördjupning i den stora bullen och tryck ner den lilla kulen. Tryck till ordentligt, annars flyger kulan ut. Låt jäsa övertäckta i cirka 45 minuter.
  6. Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter. Täck över med ett bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg. Stjälp upp briochen ur formen och låt svalna. De små bullarna gräddar du i 225 grader i 8-10 minuter.

torsdag 9 juni 2011

Rabarbermarmelad

Hade lite rabarber över, jag har tyvärr inga i trädgården utan köpte dom i affären när det var bra kilopris på dom. Var lite sugen på att testa rabarbermarmelad, något jag aldrig ätit innan, det blev himla mumsigt, syrligt och gott. Passar perfekt på nygräddade scones, kex, skorpor eller vad man nu gillar bäst. Receptet hittade jag inne hos Linneas Skafferi.

Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1vaniljstång

Gör så här:
  1. Skölj rabarbern noga och skär den sedan i  cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. 
  2. Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
  3. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
  4. Tag ur vaniljstången.
  5. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt. 
Själva burkarna diskar jag i diskmaskinen så att de är ordentligt rena och stoppar sedan in dom i ugnen på 100 grader under tiden som jag gör marmeladen.

tisdag 7 juni 2011

Cupcakesfluffan 1 år

 

Ja idag fyller Cupcakesfluffan 1 år, Hipp Hipp Hurra :-), det är idag precis 1 år sedan jag gjorde mitt första inlägg, inte trodde jag att så många skulle läsa min blogg och att jag dagligen skulle få så många underbara kommentarer från er bloggläsare. Och så många fina bak och matbloggar jag hittat genom att ha en blogg själv. För ett år sedan läste jag aldrig andras bak och matbloggar. Varför jag döpte den till Cupcakesfluffan kan man ju undra, cupcakes är ju det jag bakar minst av :-). Mina första inlägg för ett års sedan var Äppelmuffins och Marsanmuffins, två himla goda muffins, speciellt marsanmuffinsen passar perfekt som basmuffins till cupcakes. Vill tacka alla underbara läsare för att nu läser just min blogg, det är ni som gör det så roligt att blogga. Först hade jag bloggen mest för att ha ett ställe att samla alla mina bakrecept. Inte var tanken att det skulle bli så mycket glassrecept, men glass är ju så gott :-). Jag hoppas ni vill följa min blogg ytterliggare 1 år.

Dagen till ära blev det sammetscupcakes  toppade med  färskostglasyr, dekorerade med marsipan samt blommor i flowerpaste.

Sammetscupcakes

Djupröda härligt saftigt goda muffins som är helt underbara :-) , perfekt ihop med färskostglasyr. Ja de kallas ju även för Red Velvet cupcakes. Receptet kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från berömda Humming Bakery i London

Sammetscupcakes
12 stycken

60g smör

150g socker
1 ägg
1,5 msk kakao
1,5 msk röd hushållsfärg
0,5 tsk vaniljpulver
1 1/4dl filmjölk
150g mjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk vitvinsvinäger

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 °C
  2. Vispa samman smör och socker med elvisp tills det blir lätt och fluffigt.
  3. Tillsätt ägget och vispa tills allt är välblandat. 
  4. Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljsocker och blanda sedan ner i smörblandningen.
  5. Vispa tills dess att smeten fått en jämn färg. 
  6. Vispa ner hälften av filmjölken med låghastighet på elvispen, därefter blandas hälften av mjölet ner. Tillsätt sedan resten av filmjölk och mjöl. Öka hastigheten på vispen och vispa tills smeten blivit slät. 
  7. Blanda i salt, vinäger och bikarbonat och vispa någon minut till. 
  8. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar och grädda långt ner i ugnen i 20-25 min eller tills muffinsen fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det skall inte fastna något på provstickan som sticks in i mitten.
  9. Låt muffinsen svalna helt på galler innan de toppas med färskostglasyr.
Gräddas med fördel i en muffinsplåt klädd med pappersformar.

Färskostglasyr

Mumsig glasyr till tex sammetscupcakes

300g florsocker
50 g smör
125g naturell färskost

Gör så här:
  1. Mixa ihop florsocker och smör till en finfördelad blandning. 
  2. Tillsätt färskosten och vispa med elvisp tills glasyren är lätt och fluffig. 
  3. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.
Räcker till 12 cupcakes

måndag 6 juni 2011

Dansk Smörfralla

Bakade lite härligt mumsiga frallor i helgen, man kavlar in lite smör  vilket gör de så goda .-), ja riktigt tokgoda. Passade perfekt till helgens grillning. Ja grillning blev det givetvis i helgen nu när vi haft sådant toppenfint sommarväder. Receptet kommer från boken Bröd av Johan Åkerberg

Dansk Smörfralla
14-16 stycken

Fördeg:
20 gram jäst
4 dl mjölk
300 gram vetemjöl

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i mjölken, blanda sedan med mjöl och arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Huvuddeg:
50 gram smör, rumstempererat
10 gram salt
20 gram strösocker
400 gram vetemjöl special
100 gram smör, rumstempererat( att kavla in)
Vallmofrön, Vita

Gör så här:
  1. Blanda fördegen med 50 gram smör samt allt salt, socker och vetemjöl till en deg.
  2. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel på 40x50 cm.
  4. Bred på 100 gram smör på 2/3 av degens långsida.
  5. Vik in den osmörade delen till hälften av den smörade delen.
  6. Vik över den återstående delen, vänd på degen och kavla den lätt.
  7. Pensla med vatten och strö över vallmofrön.
  8. Skär bort kanterna och skär därefter ut 14-16 trianglar.
  9. Lägg över dem på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under duk till dubbel storlek.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Spreja in vatten i ugnen och sätt in plåten med bröden.
  13. Grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Låt svalna på galler under bakduk.

lördag 4 juni 2011

Minty

Gjorde en ny tårta idag från boken Nyttigheter och njutningar, den består av en browniebotten, minttryffel, chokladmousse och kakaogelé. Minttryffel var verkligen tokgod och jag kan tänka mig att den passar fint i tex macarons eller chokladpraliner. Hela tårtan var givetvis himla mumsig :-) , men om jag fick ändra något till nästa gång skulle jag gärna öka på mängden minttryffel och minska på mängden chokladmousse något. Jag gör ju den i en tårtring, himla smidigt. Chokladrullarna råkade bli lite väl stora i förhållande till tårtans storlek :-). Fast på bilden ser de visst enorma ut, så stora är det inte i verkligheten. När det gäller pepparminten i minttryffel så säger receptet att man skall använda Ekströms pepparmint, men den tillverkas inte längre så jag tog Dr Oetker, fast behövde mer än 1,5 tsk innan det blev lagom med mintsmak, vet inte om pepparmintsstrykan på de båda skiljer sig åt så smaka er fram. Finns även pepparmyntsolja på Apoteket, men tänk på att den är mycket starkare. Jag funderar fortfarande på vad jag skall baka för gott för att fira att bloggen fyller 1 år nästa vecka :-), lite glassbakelser kanske eller skall det bli lite cupcakes, bloggen heter ju faktisk cupcakesfluffan trots att det blir väldigt lite cupcakes nuförtiden :-D .

Browniebotten:
80 gram mörk choklad
80 gram smör
2 ägg (100 gram)
5,5 msk (70 gram) strösocker
5 msk ( 42 gram)  vetemjöl 
1 msk (14 gram) potatismjöl
1 tsk (2 gram) bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en springform på ca 23 cm, (min var på 20 cm), mjölas lätt eller mjölas med kakao. Själv mjölar jag alltid formen med kakao när jag gör chokladkakor, tycker det blir snyggare så.
  3. Smält smöret och blanda ner finhackad choklad. Rör om så att det smälter.

  4. Väg upp de torra ingredienserna.
  5. Vispa ägg och socker poröst.
  6. Tillsätt smörchokladblandningen i äggvispet.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna under vispning.
  8. Häll i formen.
  9. Grädda i 225 grader i ca 6-7 minuter, den skall vara kladdig, dock gräddade jag min kaka i 10 minuter då jag hade en mindre form, tyckte den blev lagom kladdig. 
Minttryffel
4 msk (60 gram) grädde
4 tsk (25 gram) glykos
220 gram vit choklad
10 gram smör
1,5 tsk Pepparmintessens/arom, eller efter smak

Gör så här:
  1. Hacka chokladen fint
  2. Koka upp grädden.
  3. Tillsätt chokladen och glykoset. Rör tills det smält
  4. Tillsätt smör och mint och rör om ordentligt.
Chokladmousse 
8 (120 gram) äggulor
6 msk (75 gram) strösocker
3 gelatinblad
250 gram mörk choklad, 70 %
6 dl (600 gram) grädde

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa äggulor och socker 
  3. Smält chokladen och tillsätt detta i äggvispet.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält till 40-45 grader.
  5. Tillsättes under omrörning.
  6. Vispa grädden lätt och blanda ner detta. När man blandar ner grädden är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsättes. Detta för att förebygga att den inte spricker, blir gryning.
Kakaogelé
3 msk (45 gram) grädde
2 tsk (12 gram) glykos
4 msk (30 gram) kakao
5 msk (60 gram) strösocker
3 msk vatten
2 gelatinblad

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädden med övriga ingredienser.
  3. Låt kallna till 45-50 grader innan det urkramade gelatinbladet tillsättes.
Montering:
  1. Använd springformen du bakat browniebotten i eller använd en tårtring, klä insidan med overheadplast.
  2. Lägg den helt kalla browniebotten i botten.
  3. Gör mintryffeln och häll den över browniebotten. Låt kallna i kylen i 20 minuter.
  4. Gör under tiden chokladmoussen och häll sedan den ovanpå minttryffeln. Stryk så jämnt det går.
  5. Låt stelna i frysen 1 timme.
  6. Gör kakaogelén och stryk på ett tunt lager ovanpå choladmoussen.
  7. Dekorera med valfria dekorationer.

torsdag 2 juni 2011

Ananassorbet

Ibland blir glassen alldeles extra god, all glass är god men ibland blir det något extra, just denna ananassorbet är en sådan glass, kanske beror det på att jag tokgillar ananas :-), den blev söt, frisk och god då ananasen legat framme i rumstemperatur några dagar och blivit riktigt mogen och söt. Är busenkel att göra då man inte behöver vispa ägg eller sjuda någon glassmet. Receptet hittade jag inne hos Helena Ljunggren, en blogg med underbart vackra bilder och många goda glassrecept. Tänk på att sorbeten tinar fort så den får inte stå framme för länge i rumstemperatur, fast det är ingen risk i vårat hus :-) . Jisses vad tiden går fort, snart är det ett år sedan jag skrev mitt första inlägg i bloggen. Undra vad jag skall baka för gott för att fira det :-D

Ananassorbet
1 färsk ananas
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl florsocker
2 msk citronsaft

Gör så här:
  1. Skala ananas och skär bort stammen. Tärna den grovt och lägg i en mixer. 
  2. Mät upp vatten, socker och florsocker i en kastrull, låt det koka upp. 
  3. Häll sockerlagen i mixern och mixa tillsammans med ananas till en slät smet. 
  4. Häll i citronsaften. 
  5. Ställ smeten i kylen och låt det svalna helt innan du kör det i glassmaskin. Lägg sorbeten i en frystålig låda och ställ den några timmar i frysen.