Årets första bullar med saffran är klara, fyllda mandelmassa så tokgott :-) Ha en fin första advent, tyvärr har vi ingen snö som de många andra verkar ha, men kall är det, med klarblå himmel och sol, en riktigt fin vinterdag. Kan behövas efter allt regnande, i Göteborg var det 3,5 dags sol i oktober och 66 % mer regn, ja jag tyckte allt det regnade jämnt under hösten hade visst inte helt fel :-)
Saffransbullar
Ca 30 stycken
Vetedeg:
50 g jäst
100 g smör , rumsvarmt
5 dl mjölk
250 g Kesella 10 %
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14-17 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl hackad mandel
1 dl pärlsocker
Gör så här
- Smula jästen i en degbunke.
- Värm mjölken till fingervärme, ca 37°.
- Häll mjölken över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt smör, kesella, saffran, socker, salt och mjöl, ta lite mjöl i taget, hellre en lite för kletig deg.
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter.
- Tillsätt ev mera mjöl.
- Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt på ugnen på 225 grader.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Dela degen i 2 delar.
- Kavla ut varje del till en rektangel, cirka 25x50 centimeter.
- Bre ut smöret, strö ut socker och mandelmassa.
- Rulla ihop degen från långsidan.
- Skär varje rulle i 15 bitar.
- Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt med bullformar i eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under bakduk cirka 30-45 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Vilka fina och goda bullar! Ha en fin första advent!
SvaraRaderaVilka ljuviga bullar! Ha en fin första advent!
SvaraRaderaDet är så gott med mandelmassa i saffransbullar!!
SvaraRaderaHar sett flera som också har mandelmassa i sina saffransbullar, det verkar vara väldigt gott och bli saftigt!
SvaraRaderaDessa kommer jag garanterat prova i båten. :) Du gör helt underbara saker, det ät så kul att följa dina fantastiska ansatser i köket men underbara resultat. :)
SvaraRadera