torsdag 13 december 2012

2 sortes vörtbröd

Bakade två varianter av vörtbröd igår, en snabbvariant på Santa Marias vörtmix, busenkel att göra och en nattjäst variant på bakvört. Min favorit är somn de 2 tidigare åren de brödet med bakvört, fast det var kul att testa på att använda vörtmix på påse och det brödet blev gott det med. Men jag gjorde ett stort bröd och rekommenderar er att göra 2 mindre bröd då det nästan blev för stort och då jäser det inte lika fint på höjden med. Bakvört finns att köpa på ICA Focus i Göteborg, men även hos Alvar&Ivar. Får du inte tag i flytande vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda det istället. Detta är ett bröd som kan nattjäsa i kylen i och sedan gräddas på morgonen, perfekt för då får man  alldeles färskt nybakat vörtbröd till  julbordet :-), gjorde 4  små limpor av denna deg. Ja brödet ja är himla gott och smakar mycket.

Vörtbröd på bakvört/ flytande vört
3-4 limpor

Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl

Gör så här:
  1. Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt. 
  2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. 
  3. Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
Deg:
1250 g vetemjöl
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling

Gör så här:
  1. Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet. 
  2. Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter. 
  3. Låt degen vila i 45 minuter..
  4. Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
  5. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter  i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
  9. Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen
 Vörtbröd med Vörtmix
1 stort eller 2 mindre bröd., rekommenderar att ni gör 2 mindre då det blir ett för stort bröd annars.  

25 g smör
1 dl sirap
1 flaska/burk 33 cl jöl
50 g jäst
1 påse vörtmix (santa maria)
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 0,5 dl russin

Gör så här:
  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och öl. Värm degvätskan till 37 grader. 
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och vörtmixen. Blanda tvä till en slät smet.. 
  3. Tillsätt vetemjöl,rågsikt och ev russin. Blanda i hop till en smidig deg. 
  4. Låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma  till en stor eller 2 små limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.. 
  7. Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter. 
  8. Pensla några gånger under gräddningen med varmt vatten.

4 kommentarer:

  1. Så goda de ser ut! jag har aldrig bakat vörtbröd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I stället för julmust, går de ann och koka in Glögg för då blir de mer smak på brödet ,Bara pröv.

      Radera
  2. Jag bakade det här förra julen och var nöjd med resultatet, men nu har jag läst liknande recept med bara 5 och 10 g jäst. 100 låter mycket när det jäser så länge, för då brukar man ju minska på jästen. Vad tror du, vågar man minska?

    SvaraRadera
  3. Hej Vill tacka dig så jättemycket för ett fantastiskt recept! Hr fått tre underbara limpor - vågar säga att hade jag satt ett Jörlanda vört bredvid så hade mitt bröd inte behövt skämmas ett dugg :-) Tack detta kommer bli en klassiker hos vår familj! GOD JUL!

    SvaraRadera