söndag 16 december 2012

Lakritskola eller fudge om man gör rätt

Det här med lakritsfudge är inte min starka sida, jag får inte sådandära god härligt len mjuk fudge som finns att köpa bland lösgodiset utan varje gång jag försöker mig på lakritsfudge så blir det kola av det, iofs tokgod lakritskola med mycket smak av lakrits och det är ju inte helt fel :-) det heller. Ja ni får själva testa och se om ni får fudge eller kola. Men inne hos Hovkonditorn där jag fann  receptet blir det minsann tjusig lakritsfudge.
Lakritskola/fudge

1,5 dl grädde
/ mjölk
1,5 dl socker

2 msk kakao


1 nypa salt

1 msk smör

30-40 st turkisk pepper ( jag tog en hel påse på 150 gram tror jag det var), jag krossade min innan jag hällde ner det i kastrullen.

Gör så här:
  1. Blanda mjölk, socker, kakao, turkisk peppar och salt i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Koka upp under omrörning och låt koka i ungefär 20 min. 
  3. Rör om ordentligt några gånger under tider. 
  4. Gör kulprovet. Kan du forma smeten till en boll, är den klar. Jag kokade till 120 grader.
  5. Rör därefter ner smör.
  6. Rör smeten blank. 
  7. Häll upp smeten i ganska liten en form med bakplåtspapper. 
  8. Låt stelna.

3 kommentarer:

  1. Kola eller fudge, för oss räcker det att det smakar lakrits så är vi glada:)

    SvaraRadera
  2. Gott så där också! Smak av lakrits är så mums :)

    SvaraRadera
  3. Mårtensson och Hovkonditorn: Lika tokgott som kola, älskar ju lakrits

    SvaraRadera