tisdag 28 februari 2012

Rostbröd

Barnen ville ha lite rostbröd till helgen och därför passade jag på att baka en lite nyttigare variant :-) med gryn och linfrön, inget man tänker på när man äter det, men gör det lite saftigare. Passar utmärkt att frysa in.

Rostbröd

2 stycken

75 gram jäst
2+6 dl vatten
1 1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl linfrön
1 1/2 dl grynblandning (råg, vete, korn, havre från Axa)
1 msk salt
16-17 dl vetemjöl
Lite smör eller ägg till pensling

Gör så här:

  1. Smörj två stycken 2 liters formar.
  2. Lös upp jästen i 2 dl fingervarmt vatten, 37 grader. 
  3. Tillsätt 6 dl fingervarmt vatten, havregryn, linfrön, grynblandning och salt.
  4.  Häll i lite av mjölet åt gången och bearbeta till en smidig deg. 
  5. Baka ut till 2 släta, avlånga limpor.
  6. Tryck ut degen i formarna. Pensla brödet med lite smör eller ägg.
  7. Jäs under bakduk ca 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut brödet ur formen, vänd det upp och ner och grädda ytterliggare ca 6 minuter direkt på ugnsgallret.

6 kommentarer:

  1. Smart sätt att göra ett vitt bröd lite nyttigare och utan att det märks! :)

    SvaraRadera
  2. a ser jättegott ut,ja med brukar tillsätta nyttiga saker som man inte märker då man tar en tugga för de blir ju så mycket godare

    SvaraRadera
  3. Lite frön och nötter lyfter ett bröd till skyarna:) Ha en fin vecka! Kram

    SvaraRadera
  4. Så bra recept! Jag tycker det är godare med lite nyttigare bröd så detta var ju kanon!

    SvaraRadera
  5. 1/ dl linfrö - är det 1/2 eller 1? Är ganska sugen på att prova det här receptet - det är så dåligt med vanliga jäsbrödsrecept numera, och jag orkar inte hålla på med surdeg...

    SvaraRadera
  6. Blåmesenen: 1/2 dl linfrön, blev visst lite fel :-)

    SvaraRadera