onsdag 6 oktober 2010

Äppel och valnötskavring

Hade lite filmjölk som måste användas upp och var samtidigt sugen på att baka ett bröd med både äpplen och valnötter, hittade ett på Allt om mat som lätt himla gott och det var det också :-) , luktade jul i hela huset då det innehåller typiska julkryddor, lite annorlunda att ha  dessa kryddor i bröd men jag tyckte det blev riktigt gott. Lite rolig form fick det visst :-) det ena brödet. Det blir ett saftigt och mumsigt bröd.

8 dl filmjölk, 3 %
2 dl brödsirap, mörk
480 g vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 msk bikarbonat
1 tsk nejlikor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 tsk pomerans, mald
2 tsk salt
2 dl valnötter, grovhackade
2 st äpplen

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda filmjölk och sirap. 
  3. Rör ihop alla torra ingredienser, även nötter. 
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i 1/2-cm-stora bitar.
  5. Blanda ner dem i mjölblandningen. Rör ner det i filmjölken. Degen ska vara ganska lös.
  6. Smörj avlånga bakformar, 2 liter. Jag klädde formarna med bakplåtspapper istället.
  7. Fördela degen i formarna. 
  8. Pudra lite grovt rågmjöl på ytan. 
  9. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 1 timme och 15 min. Eller tills de uppnår en innertemperatur på 98 grader. Lägg eventuellt på aluminiumfolie mot slutet av gräddningen.
  10. Ta ut och stjälp upp kavringen på galler. 
  11. Låt svalna under bakduk

13 kommentarer:

  1. Det låter jättegott. Mycket gosaker i det brödet. Jag vet att Martin (pain de Martin) har ett julbröd som han bloggade om förra julen som jag gjorde med en massa kryddor i och det blev jättegott. Jag längtar lite till julen nu så att det luktar bröd i huset skulle bara vara mysigt. :-)

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt gott ut! Kanske vore nåt för mig att baka nu. Plockade fram Absolute Cristmas häromdan, men min man satte fint tillbaka den i hyllan igen och förklarade att det bara är oktober!

    SvaraRadera
  3. Helena: Mycket gott :-)

    Erika: Skall genast se om jag kan hitta Martins bröd, perfekt att testa inför julen, längtar också till julen nu och lussekatter och julgodis :-)

    Sanne: Var på IKEA i helgen och vad fanns inte där tro, massa julpynt, lite tidigt kanske, men nog längtar jag till julen

    SvaraRadera
  4. Det här brödet verkar vara något för mig, jag tycker det är så gott med äpplen i bröd!

    SvaraRadera
  5. Åh, det där lät ju sjukt gott! Måste prova genast!

    SvaraRadera
  6. Du bakar så otroligt mycket gott bröd, man blir så sugen ;). Igår fick jag mitt första pepparkaks begär, brukar komma så här års (men hade inga hemma) lagom till jul har det i stort sett gått över..

    SvaraRadera
  7. Kristin: Gillar också äpple i bröd, får nog ta och göra lite surdegsbröd med äpple i

    Anna: Prova gärna, gott med lite julkryddor i

    Mumsighter: Jupp :-)

    Kaksmulan: Peparkakor som är så gott, åt det tidigare i veckan då jag köpte lite när vi var på Göteborgs Kex Bräckbod

    SvaraRadera
  8. Tack. =)

    Brödet låter verkligen gott. =) Ska skicka det receptet till min mormor, hon är brödexperten i familjen. =p

    SvaraRadera
  9. Johanna: Hoppas din mormor gillar brödet om hon bakar det :-)

    SvaraRadera
  10. Låter som ett perfekt bröd att tjuvstarta juldofterna med! Äpplen o valnötter dignar fortfarande på träden så de har vi gott om! Detta ska jag prova!

    SvaraRadera
  11. Kryddburken: Testa brödet, himla gott med lite julkryddor i :-)

    SvaraRadera