torsdag 28 juli 2011

Fruktmousse

Himla gott och passar bra till moussetårtor och som fyllning i andra tårtor.

2,5 dl fruktpuré
100 gram florsocker (1,65 dl)
4 st gelatinblad
4 dl grädde

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa grädden lätt fluffig
  3. Blanda puré och florsocker.
  4. Krama ur gelatinbladet och värm till ca 40-45 grader i mikro eller kastrull, röres snabbt ner i puréblandningen.
  5. Grädden blandas ner i puréblandningen. När man bl
    andar ner grädden så är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsätts. Detta för att förebygga att den inte blir gryning.
Fruktpuré: Använd en blender eller mixer eller råsaftcentrifug för att göra fruktpuré. Mixa 350 gram bär som passeras genom en sil så blir det 2,5 dl fruktpuré.

onsdag 27 juli 2011

Kokos och apelsinkakor

Bakade lite härligt krispiga småkakor med smak av apelsin och kokos. Detta är ett recept på sockerfria småkakor men det går lika bra att använda vanligt strösocker. Som sötningsmedel, strö  finns tex Hermesetas som funkar fint att baka med och vill man hellre använda naturligt sötningsmedel, vilket jag hellre väljer om jag måste använda sötningsmedel, så finns det Stevia och Agavesirap.Använder man någon av dessa två så får man se efter hur mycket man bör använda då de är sötare än vanligt socker.  Men som sagt vanligt strösocker funkar lika fint.

Kokos och apelsinkakor
Receptet säger 60 stycken, men jag fick absolut inte så många.

200 gram smör
1 dl sötningsmedel, strö eller vanligt strösocker
4 dl vetemjöl
1 apelsin, finrivet skal
1 dl riven kokos + till garnering

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör och sötningsmedel/socker med elvisp.
  2. Arbeta in mjöl, kokos och apelsinskal med händerna.
  3. Arbeta snabbt ihop till en deg och forma till en rulle på ca 4 cm i diamter, rulla i kokos.
  4. Linda in den i bakplåtspapper och lägg den i kylskåpet i ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skär upp 1/2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

måndag 25 juli 2011

Briocher

Gjorde en ny omgång briocher, de är så tokgoda och perfekta att ha till middagen, serveras nygräddade och de som blir över bör frysas in samma dag. De innehåller massor med ägg och smör men det är ju det som gör de så goda,de är inte nyttiga men är det kalas så är det :-) Jag hade velat testa ett nattjäst recept men då kylskåpet var upptaget av kalljäst surdegsbröd och tårta så fick det bli detta recept. Tyvärr glömde jag bort att räkna hur många de blev, men iallafall minst 30 då jag gräddar dom i små formar som man tex bakar mandelmusslor i. Kul att få användning för de gamla formarna som legat bortglömda i källaren.Och briocher passar lika bra till helgfrukosten eller brunchen med lite härligt god sylt.

Briocher
25 g färsk jäst
2 dl vatten. 37ºC
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 ägg
ca 8 dl vetemjöl
ägg till pensling

Gör så här
  1. Lös upp jästen i vattnet. 
  2. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. 
  3. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. 
  4. Rör ihop matfett och socker. 
  5. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. 
  6. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. 
  8. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till små runda kulor.
  9. Dela degen i lagom stora bitar beroende på hur stora formar du använder och forma runda bullar.
  10. Lägg dem i formar av aluminiumfolie, jag använder bakformar som man tex använder när man gör mandelmusslor. 
  11. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
  12. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
  13. Sätt undertiden ugnen på 250ºC.
  14. Pensa bullarna med uppvispat ägg. 
  15. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter.
  16. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Bör frysas in samma dag.

fredag 22 juli 2011

Chocolate Chip Cookies och Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa

Bakade lite härligt mumsiga chip cookies i veckan, dessa kakor är sambons favorit och jag provade ett nytt recept idag, gillar när de blir lite knapriga men ändå sega och sedan är det havregryn i , vilket jag tycker är gott. Himla goda att blanda ner i vaniljglass :-) eller göra glass-sandwich på.

Jag är provsmakare under ett halvår för Lindts choklad och i slutet på maj så fick jag hem deras två nyheter. Deras mörka choklad ,Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa finns numera även som  en mild version, lite mindre besk, lite lenare , perfekt för de som vill testa på att äta en bit mörk choklad.Använde den 85% i kakorna, himla gott :-). Det är klart, det går ju inte att jämföra med mjölkchoklad, det smakar ju fortfarande mörk choklad men den är lite mildare och lite mindre besk eftersmak.


Chip Cookies
ca 24 st, fast jag vill inte ha så stora och gjorde 32 st


100 g smör
2 dl råsocker strö (eller farinsocker)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
175 g mörk blockchoklad


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör rumsvarmt smör mjukt med de olika sockersorterna.
  3. Tillsätt ägget under vispning.
  4. Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat och salt. 
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  6. Grovhacka blockchokladen. Blanda ner den i smeten.
  7. Klicka ca 24 matskedsstora klickar på bakpappersklädda plåtar. Jag rullade mina till små bollar och då flöt de ut lagom mycket under gräddningen. Lägg klickarna ganska glest, eftersom kakorna flyter ut lite.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
  9. Låt kakorna kallna på plåten. Går utmärkt att frysa.

torsdag 21 juli 2011

Odenselängd

Har aldrig bakat den här kakan/bullen innan men det var så tokgod, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med mandelmassafyllningen blir det riktigt mumsigt. Man kan använda marsipan istället i fyllningen men då jag hade hemmagjord mandelmassa hemma så fick det bli det som fyllning. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken. Receptet kommer från Hembakningsrådet

Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst

Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)

Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
  1. Häll alla ingredienser i matberedarens skål. Smör och jäst delas först i mindre delar. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter. 
  2. Gör fyllningen under tiden.Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
  3. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar. Degen blir mjuk och följsam.
  4. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm. 
  5. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel. 
  6. Vik sedan sidorna över fyllningen.
  7. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 250°.
  9. Pensla längderna med ägg. 
  10. Strö över mandelspån och pärlsocker. 
  11. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. 
  12. Grädda ca 20 minuter. 
  13. Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.

måndag 18 juli 2011

Frövi Tekakor


Härligt saftiga och mättande tekakor då de innehåller en hel del havregryn, så goda nybakade med bara smör på eller med lite ost och apelsinmarmelad. Dessa brukar jag frysa in så fort de svalnat, låter bara några vara framme som skall ätas samma dag eller dagen efter. Vill man ha lite grövre tekakor använder man fiberhavregryn och byter ut en del av mjölet mot grahamsmjöl. Det går säkert utmärkt att minska på mängden socker.

Ca 30 stycken

8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 gram margarin eller smör
75 gram  jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
ca 2 liter vetemjöl

Gör så här:
  1. Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke. 
  2. Smält matfettet och blanda ner havregrynsmassan, värm till 37° C.
  3. Smula ner jästen, saltet, sockret och det mesta av mjölet i havregrynsblandningen.
  4. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. 
  5. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.
  6. Knåda degen på bakbordet, tillsätt om nödvändigt mer mjöl till degen känns smidig. 
  7. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka. 
  8. Nagga med gaffel. Lägg på plåt med  bakplåtspapper. 
  9. Låt jäsa under duk i 30 min.
  10. Grädda kakorna i 225° C i mitten av ugnen ca 10 min.
  11. Låt dem kallna under bakduk.