måndag 26 november 2012

Mjuk saffranskaka



Saffran är verkligen gott och det är så gott som bara nu i juletider som jag äter saffran, kanske det är det som gör det så speciellt gott, man äter det liksom inte året om så då längtar man mer efter det. Precis som med clementiner, vörtbröd och julmust eller som med semlor, även om de dyker upp i affärena redan i mellandagarna så vill jag allt spara mig och äta det först när det är semledagen.  Ja igår bakade jag en mjuk saffranskaka, tokgott :-).
Mjuk saffranskaka
3 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Kokosflingor att bröa med

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk , blanda det med äggsmeten.. 
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5.  Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och gärna kokosflingor. 
  6. Fyll med smeten.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. 
  8. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9.  Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.

lördag 24 november 2012

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparka är så tokgott och så juligt,för att göra den extra god så bröade jag formen med smulade pepparkakor :-) istället för ströbröd. Bara en vecka kvar till advent, längtar :-) älskar veckorna innan jul men så fort julen är över är jag lika trött på julpyntet som jag älskade det innan. Roligare att pynta nu när man har tre småkillar i huset.Fast porslinstomtar får man nog vara sparsam med att sätta fram om man har en klåfingrig 2,5 åring i huset. Funderar och klurar på vad jag skall göra för julgodis i år. Lakritskola och vaniljfudge är säkra kort. Då jag köpte pralinformar förra julen blir det chokladpraliner i år med några smarriga fyllningar. Till min absoluta stora fasa tog mitt bildkonto som är kopplat till bloggen slut igår, jag har varit dum att inte minska bildernas format så nu var kvoten på kontot fyllt och jag kunde inte lägga in fler kort, löste det tillfälligt genom att rensa bort visa inlägg men det hjäper ju bara för stunden, vill ju liksom inte starta en ny blogg, hoppas nu har löst det genom att koppla ett extra mailkonto till bloggen.


Mjuk pepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl  gräddfil
1/2 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Smörj och bröa en form (1,5 l). Jag mixade pepparkakor och bröade med det.
  3. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt. 
  5. Rör ner gräddfil och sylt.
  6.  Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. 
  7. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
  8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min. 
  9. Låt svalna under formen så behåller den sin saftighet bättre.
Receptet kommer från Arla

fredag 23 november 2012

Clementin och mandelskorpor

Har tänkt lägga in ett inlägg hela veckan, men ibland blir det inte som man tänkt sig nu när man har 3 barn :-). Bakade lite härligt goda skorpor i veckan, så himla gott och just clementiner är inget jag bakat med tidigare, faktiskt inte ens tänkt tanken på att baka med det .Undrar just om det kan var gott med en sockerkaka med clementinsmak, får nog testas :-) eller varför inte clementinglass. Ja platta inte till dom för mycket innan gräddning vilket jag gjorde, de flyter ut lite nämligen :-)

Clementin och mandelskorpor
100 gram smör
1 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
2 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram sötmandel
3 clementiner, rivet skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör socker och smör socker poröst
  3. Tillsätt ägget, ett i sänder, vispa kraftig mellan varje ägg.
  4. Blanda ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör om. 
  5. Tillsätt hel mandel och rivet clementinskal, rör ihop till en deg.
  6. Dela degen i fyra delar och rulla till längder. Platta ut till 2-3 cm tjocklek.
  7. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
  8. Sänk till 175 grader och grädda 10-12 minuter till.
  9. Ta ut länderna, skär till ca 2 cm breda bitare.
  10. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Torka skorporna mitt i ugnen i ca 1 timme.
  11. Låt svalna på galler.


söndag 18 november 2012

Gotländsk saffranspannkaka

Nu när det närmar sig jultider så blev jag himla sugen på saffran. Har längre tänkt testa saffranspannkaka och nu när jag hade både färdig risgrynsgröt och saffran hemma kunde jag inte motstå att göra lite saffranspannkaka. Blev så himla gott, härligt krämig med massa smak av saffran, riktigt juligt :-). Jag dubblerade recptet nedan för att få riktigt mycket saffranspannkaka :-).Även mellankillen på 2,5 år åt med god aptit. Egentligen skall man ha salmbärssylt till, men det finns inte att köpa här och det funkar lika bra med tex björnbär eller hallonsylt och lite lättvispad grädde.

Gotländsk saffranspannkaka
1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
1 dl vispgrädde
50 gram grovt hackad mandel
1 pkt saffran (0,5 g)
3 ägg
3 msk strösocker
2 krm salt
1 msk smör till formen

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda risgrynsgröten med grädde,mandel, saffran, ägg, socker och salt.
  3. Häll blandningen i en smörad form.
  4. Grädda  mitten i ugnen cirka 20-30 minuter tills saffranspannkakan känns fast men ändå krämig.
  5. Servera med vispad grädde och sylt.

fredag 16 november 2012

Lakritsglass med lakritsmaränger

Gjorde lite lakritsglass för några dagars sedan, så gott för mig som tokgillar lakrits :-), blandade ner lite lakritsmaränger i den färdiga glassen innan jag frös in den, kan inte bli godare
 
Lakritsglass
1 vaniljstång
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
2 dl socker
2 msk lakritspulver

Gör så här:
  1.  
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 
  3. Häll i vaniljstång, frön, lakritspulver,vispgrädde och mjölk  i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt
  5. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form, varva med krossade lakritsmaränger och ställ in den i frysen några timmar.

Lakritsmaränger


Härligt mumsiga lakritsmaränger som är himla goda till glass

Lakritsmaränger
50 stycken små maränger

3 st  äggvitor
1 tsk  citronsaft, färskpressad
1 dl  socker
2 dl  florsocker
½ msk lakritsgranulat eller 1 msk  lakritspulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitor och citronsaft skummigt. 
  3. Sänk hastigheten och vispa in hälften av sockret.
  4. Tillsätt resten av sockret och vispa ett par minuter på högre hastighet.
  5. Sikta flor och lakrits genom en sikt eller finmaskig sil. 
  6. Vänd ner det i skummet med en slickepott. 
  7. Spritsa ut små maränger på en plåt med  bakplåtspapper eller klicka ut marängerna med ett par skedar. 
  8. Grädda marängerna 3-4  minuter. på 150 grader.
  9. Sänk temperaturen till 100 grader och låt marängerna torka i ugnen i ca 1timme.
Receptet kommer från boken Glass : hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng av Elisabeth Johansson

onsdag 14 november 2012

Mangotårta

Bakade en mumsig moussetårta för ett tag sedan, den består av banancurd och 2 olika mousser. Tokgott :-). Blev lite missöden tyvärr, mönstermassan fastnade i overheadplasten, hade nog blivit bättre om jag tagit bort det när tårtan var frysen. Något blev galet med mangomoussen så att den blev lite för lös, kanske beror det på att jag hade tårtan högtst upp i kylen där det sedan visade sig vara 11 grader varmt. Så tårtan började luta lite väl mycket när den väl togs ur formen, men den blev lika god för det, bara lite skönhetsfel som irriterar mig :-) ,  iofs så gjorde jag tårtan högre än vad som står i receptet, orginalreceptet säger 3-4 cm hög kant av mönsterbotten och en 1/2 sats av mango och chokladmoussen, kanske det påverkade också att jag använde högre kant av mönsterbotten och hela satser av mousserna. Så mönsterbotten kommer jag göra om igen tills jag blir helt nöjd :-D. De fina chokladhjärtan har jag gjort i formar från FikaMera.  
Rulltårtsbotten
150  gram (3 st) ägg
160 gram (2 dl) strösocker
120 gram (2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram (0,5 dl) mjölk

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, bakas direkt i 200 grader i 5-6 minuter.
  4. Sockra innan det svalnat helt, vänd om och dra bort pappret.
Mönstermassa + rulltårta
här behöver du göra en rulltårtsbotten till

Mönstermassan:
2 msk (20 g ) florsocker
25 gram smör
1 msk äggvita
1 msk ( 5 g ) kakao
4 tsk ( 11 g ) vetemjöl

Gör så här:
  1. Vispa smör och florsocker krämigt.
  2. Sikta mjöl och kakao som tillsättes i smörblandningen och balda tillsist i ägvitan.
  3. Strykes tunnt på bakplåtspapper, gör ett mönster med tex fingar, kakelsättarskrapa eller liknande.
  4. Fryses i ca 30-60 minuter, stryk på en rulltårtsbotten och grädda som vanligt i 200 grader i 5-6 minuter.
  5. Låt svalna helt, fryser man in den färdiga botten så är det lättare att få mönstret att stanna kvar när du drar av bakplåtspappret.
Rulltårtsbotten:
150  gram (3 st) ägg
160 gram (2 dl) strösocker
120 gram (2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram (0,5 dl) mjölk

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna, rör försiktigt ner i äggsmeten. Bred ut detta ovanpå mönstermassan.

Banancurd
2 dl (200 g ) mixade bananer
25 g smör
0,75 dl (55 g) strösocker
1 gelantinblad
1 tsk citronsaft
2 (34) äggula
60 gram hackade bananer

Gör så här:
  1. Blanda samman allt utom de hackade bananerna och sjud till 58 grader under ständig omrörning.
  2. Tillsätt de hackade bananerna och kyl av till minst rumstemperatur.
  
Chokladmousse 
4 (60 gram) äggulor
3 msk (37,5 g) strösocker
1,5 gelatinblad
125 gram mjölkchoklad
3 dl (300 g)  grädde

Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa äggulor och socker 
  3. Smält chokladen och tillsätt detta i äggvispet.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält till 40-45 grader.
  5. Tillsättes under omrörning.
  6. Vispa grädden lätt och blanda ner detta. När man blandar ner grädden är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsättes. Detta för att förebygga att den inte spricker, blir gryning.

Mangomousse
2,5 dl fruktpuré
100 gram florsocker (1,65 dl)
4 st gelatinblad
4 dl grädde

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Vispa grädden lätt fluffig
  3. Blanda puré och florsocker.
  4. Krama ur gelatinbladet och värm till ca 40-45 grader i mikro eller kastrull, röres snabbt ner i puréblandningen.
  5. Grädden blandas ner i puréblandningen. När man blandar ner grädden så är det bra att börja med en liten klick så att det blir simmigt, innan resten av grädden tillsätts. Detta för att förebygga att den inte blir gryning.
Fruktpuré: Använd en blender eller mixer eller råsaftcentrifug för att göra fruktpuré. Mixa 350 gram mango så blir det 2,5 dl fruktpuré
Tårtgelé
0,5 dl strösocker
2 st gelatinblad
1 dl tropisk juice, drickfärdig

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Smält sockret med fruktpurén.
  3. Tillsätt gelatinbladen och låt svalna till rumstemperatur. 
Valfria dekorationer som olika frukter, choklad etc, min chokladdekoration gör jag genom att strycka ut smält choklad på bubbelplast, låt stela och dra försiktigt bort bubbelplasten, bryt i lagom stora bitar och sätt på tårtan. 
Montering:
  1. Skär en 5-6 cm bred remsa av rulltårtan med mönster och klä insidan av en springform på ca 23 cm, eller använd en tårtring, klä insidan med overheadplast.
  2. Tryck ut två bottnar från rulltårtan, det går bra att lägga ihop bitar så att det blir en botten.
  3. Lägg den första botten i formen, stryk på banancurd.
  4. Lägg i nästa botten och tryck till lää.
  5. Fyll på med mjölkchokladmoussr, ställ i frysen i minst 30 minuter.
  6. Fyll därefter på med mangomoussen, ställ i frysen i minst 60 minuter.
  7. Hää nu på tårtgele och dekorera med valfria dekorationer. 
Receptet på tårtan kommer från Nyttigheter & njutningar av Steinbrenner & Nyberg

måndag 12 november 2012

Vaniljfudgeglass/Lonkaglass och glassbägare från Style & Fun Stuff

Lonka, dvs vaniljfudge hör till min absoluta favorit bland smågodis. Vad passar då inte bättre än att göra lite glass på detta underbart goda godis :-), helt tokgott. Passade samtidigt på att testa de fina glassbägarna jag fått från Style & Fun Stuff, så söta små bägare som verkligen skulle passa utmärkt till barnkalas. Tänk er dom med en god vaniljglass och massa olika sorts tillbehör som minismarties, strössel, olika glassåser, hackade nötter, krossade småkakor, krossade mariannekarameller, hackad choklad, maränger etc, kanske skulle vara något för sonens 5-års kalas i januari, det lär ju bli populärt :-) isåfall. Barn gillar ju ofta i tårta och då är glass ofta det naturliga valet.
Vanljfudgeglass
1 vaniljstång
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
 0,75 dl  socker
150 gram Lonka


Gör så här:
  1. Dela vanlijfudgen i mindre bitar. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Häll i fudgebitarna och låt detta smälta på svag värme under omrörning.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar

lördag 10 november 2012

Morotskaka


Morotskaka har jag aldrig bakat själv tidigare, ätit det har jag gjort många gånger och det blir så tokgott med den härliga glasyren på, själva kakan påminnde mig allt om julen då den innehåller julkryddor som ingefära, kanel och kardemumma. Apropå jul så luktade det verkligen jul när jag steg ur bilen utan för ICA i Kungälv idag, orsaken vara att Göteborgs Kex måste ha gräddat pepparkakor för det luktade verkligen nygräddade pepparkakor, så gott :-). Receptet kommer från Leila Lindholms bok a piece of cake.


Morotskaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter

Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. 
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.Låt morotskakan svalna.
  7. Gör nu Cream Cheese Frosting
  8. Vispa alla ingredienser krämigt.
  9. Bred frostingen över morotskaka.
  10. Garnera ev med strössel