Skållning:
500 gram vatten
250 gram fint rågmjöl
Gör så här:
- Koka upp vattnet till skållningen och häll det över rågmjölet en bunke och blanda ordentligt.
- Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat.
- Skållningen håller sig i tre dagar i kylskåpet om du vill göra den i förväg
10 g mald nejlika
10 g mald ingefära
10 g mald pomerans
Skållningen från steg 1
200 g vatten
75 g honung
200 g flytande vört
75 g mörk sirap
100 g jäst
25 g havssalt
ägg och smör till pensling
Gör så här:
- Blanda mjölet med kryddorna. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen utom saltet.
- Blanda ca 15 minuter i maskin. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i 45 minuter..
- Forma degen till tre eller 4 runda bullar och låt dom vila i 10 minuter.
- Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd och lägg dom på plåt med bakplåtspapper.
- Låt bröden jäst ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten. När brödet är färdigjäst skall det spänsta emot lite om du trycker på det.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter i mitten av ugnen, jag gräddade bröden tills de nått en innertemperatur på 98 grader.
- Pensla bröden med smält smör när du tagit ut dem ur ugnen.
- Låt bröden svalna på galler. Förvaras med fördel i plastpåse.