tisdag 6 november 2012

Äppel och kanelkaka


Hade lite creme fraiche i kylen som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med, vad vore då inte bättre än att passa på att baka med det. Det blev en härligt saftig sockerkaka fylld med kanel och äppplen, kan inte bli smarrigare liksom :-), går likabra att använda tex gräddfil, turkisk yoghurt eller grekisk yoghurt.
Äppel och Kanelkaka
175 g  Smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl  Creme Fraiche

Fyllning:
1 dl strösocker + 3 tsk kanel blandas
2-3 äpplen, skalade urkärnade, i skivor

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Rör smör och socker krämigt. 
  3. Rör i äggen. 
  4. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen. 
  5. Smörj och bröa en 1,5 l kakform med löstagbar kant.
  6. Häll i hälften av smeten. 
  7. Strö hälften av kanelsockret över smeten. 
  8. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret. Stick ner äppelbitarna i smeten.
  9. Grädda på nedersta falsen i ca 1 tim.

5 kommentarer:

  1. Härlig kaka för tråkiga höstdagar!

    SvaraRadera
  2. den blev verkligen jättefin,skulle gärna ta en bit av den..mums

    SvaraRadera
  3. Äppelkaka är svårslaget, åtminstone om hösten.

    SvaraRadera