tisdag 14 februari 2012

Äppelkaka med citron och kardemumma



Överraskade sambon med lite äppelkaka med vaniljsås idag, hans favoriter är de gamla hederliga bakverken som kärleksmums/mockarutor, kanelbullar Budapestrulle och äppelkaka framför cupcakes och maffiga tårtor.Det blir en del äppelkakor och äppelpajer under sensommaren när de svenska äpplena mognar. Och det är ju så himla gott också. Provade en hjärtformad sockerkaksform idag nu när det är alla hjärtans dag, formen är visserligen på nästan 1,8 liter men inte så stor utan hög istället vilket gjorde att äpplena och garneringen inte syntes utan åkte ner till botten, men det gjorde inget, för det var ju så gott.

Äppelkaka

125 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (endast det rivna skalet)
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Fyllning och garnering
4 medelstora äpplen
1 tsk kardemummakärnor
1 msk strösocker
Pärlsocker
 
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°C. 
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med matfett. 
  3. Smält matfettet och låt det svalna. 
  4. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. 
  5. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje.
  6.  Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken.
  7. Häll smeten i formen. 
  8.  Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. 
  9. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena. Strö över lite pärlsocker.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. (min gräddades nog minst 45 minuter innan den var klar)
  11. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

8 kommentarer:

  1. Äppelkaka är så gott och passar så bra med grädde eller vaniljsås till!

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt gott Linda! Det var ett tag sedan jag åt äppelkaka. En klassiker!

    SvaraRadera
  3. Så fint med en hjärtformad en :)

    SvaraRadera
  4. Älskar äppelkaka och den här ser supergod ut :).

    SvaraRadera
  5. Vad gott! Den här kakan får det bli till fredagsfikat på jobbet. :)

    SvaraRadera