måndag 19 december 2011

Hallonkakor


Fick för ett tag sedan hemskickat kakmått från Elisabeth som har den härliga butiken FikaMera, himla mycket fint att köpa inne hös henne :-) , tänkte det var dags att testa dom, gjorde därför lite härliga mördegskakor fyllda med vit choklad- hallonfyllning, så gott . Ja det jag fick att testa är  ett kakmått med tre utbytbara motiv, himla käckt och fint blir det också.Missa inte att gå in på FikaMeras hemsida på Facebook, det är ofta fina utlottningar där.
Bilden kommer från FikaMeras hemsida

Hallonkakor
25-30 stycken

Kakorna:
4 dl (240 gram) vetemjöl
1 dl (75 gram) potatismjöl
1 krm salt
200 gram kylskåpskallt smör
1 dl strösocker

Hallonfyllning:
75 gram (ca 3 dl) hallon
225 gram vit choklad
4 msk vispgrädde
ev några droppar röd hushållsfärg

Gör så här:
  1. Blanda mjöl, potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna. Nyp snabbt ihop till en deg och arbeta in strösockret eller blanda samman i en matberedare. 
  2. Lägg degen i plastfolie och låt den vila ca 30 min i kylen. Om den hinner bli för hård är det bara att arbeta den på bänken tills den blir smidig igen.
  3. Gör under tiden hallonfyllningen. Mosa hallonen med en gaffel eller mixa dem med mixerstav. Bryt cho­kladen i mindre bitar. 
  4. Lägg hallon, choklad och vispgrädde i en kastrull och värm försiktigt på lägsta temperatur tills chokladen har smält. Rör då och då till en slät kräm. Tillsätt ev ett par droppar röd hushållsfärg om du vill att den ska bli mer rosa. Låt krämen kallna. 
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen drygt 2 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Kontrollera att degen inte har fastnat i bakbordet. Ta ut rundlar med ett krusat pepparkaksmått, ca 6 cm i diameter. 
  6. Lägg kakorna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten av hälften av kakorna. Använd t ex en äppelurkärnare eller en liten kniv. 
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen 7-8 min, tills de börjar bli lätt gyllenbruna. Låt kallna. 
  8. Sätt in hallonfyllningen i kylen 2-3 min om den är för lös för att bre på kakorna, men passa noga så att den inte blir för hård. Bre eller spritsa fyllningen på kakorna utan hål. Lägg resten av kakorna ovanpå. 
Receptet kommer från boken Macarons Cupcakes Cakepops och andra söta bakverk av Mia Öhrn

7 kommentarer:

  1. Sana fyllda smakakor är väldigt populära här i Schweiz. De kallar de för Spitzbuben.
    De ser jättegoa ut :P

    SvaraRadera
  2. Vilka fina kakor, och vad goda det låter!

    SvaraRadera
  3. Superfina! Ser väldigt goda ut också! :o)

    SvaraRadera
  4. Duu, det där ser farligt gott ut! :)

    SvaraRadera
  5. Så fint, blir ju nästan lite som ballerinakakor :)

    SvaraRadera
  6. vad goda dom var fast jag tog nutella choklad imellan som svärmor gjorde tror hon hade florsocker också

    yvonne pira

    SvaraRadera