fredag 16 december 2011

Saffransmatbröd

Man kan ju inte bara göra julgodis även om det är himla kul :-), väntar på pralinformar som jag beställt från chokladgallerian så det kanske blir praliner innan jul också :-) . Men i dagens inlägg så är det inte något sött utan lite härligt luftigt mjuka och mumsig saffransfrallor. Receptet kommer från Mia Öhrns bok Julens Godsaker. Och idag skal jag ta och baka lite vörtbröd.

Saffransmatbröd
Ca 15 portionsbröd



2 ½ dl mjölk

25 g jäst

5 dl (300 g) vetemjöl

2 ½ dl (180 g) grahamsmjöl

1 tsk salt

1 kuvert à ½ g saffran

1 tsk strösocker

75 g rumsvarmt smör

mjöl till utbakning



Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, jäst och ägg i en degbunke och rör ihop.
  2. Mät upp och blanda mjölsorterna med saltet.
  3. Stöt saffranet fint tillsammans med strösockret och rör ut i degspadet.
  4. Rör ner mjölkblandningen och det mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Använd då hellre extra mjöl vid utbakningen.
  5. Arbeta degen ordentligt, gärna 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. 
  6. Låt degen jäsa i minst 40 minuter, gärna längre.
  7. Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp ut den kletiga degen. Mjöla ovanpå degen och kavla ut den till en ca 2 cm tjock rektangel. 
  8. Dela degen i fyrkantiga bitar med en degskrapa eller kniv. Lägg bröden glest på bakpappersklädda plåtar; täck över med en handduk och låt jäsa i 40 minuter.
  9. Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

10 kommentarer:

  1. Jag har också den boken och själv funderat på att baka dessa. Kanske jag ska göra innan julen är över. Det låter jättegott iallafall.

    SvaraRadera
  2. Låter så gott med saffran i bröd!

    SvaraRadera
  3. åh så härligt.har också tänkt och baka saffransbröd,men vet inte om ja hinner med de.detta ser jättegott ut

    SvaraRadera
  4. Saffransmatbröd så coolt!

    SvaraRadera
  5. Ser jättegott ut med saffransmatbröd!

    SvaraRadera
  6. Nej, visst behöver man lite annat än godis också, ett gott bröd skadar aldrig:)

    SvaraRadera
  7. Det står att man ska blanda ägg med mjölken och jästen, men det står inget om ägg i ingredienslistan.

    SvaraRadera
  8. Tobias: Har inte boken kvar här hemma så jag minns inte hur det var med ägget, men uteslut det helt, undrar just om jag verkligen hade ägg i

    SvaraRadera