onsdag 7 december 2011

Mintkysspraliner

Mintkyssar har jag ännu inte vågat mig på att göra då jag har inbillat mig att de är svåra att få perfekta, men dessa små godingar blir precis lika gott :-) och inte alls svåra att göra. Himla fina att ge bort som julgåva.Skall göra en omgång till då jag inte är helnöjda med dom, var lite för givmild med pepparmintssmaken, tänkte mig inte för utan använde pepparmyntsolja som är starkare än pepparmintsarom :-), men gott blev det.

Mintkysspraliner
ca 20 stycken

Chokladformar och kyss:
75 gram mörk choklad

Mintkrämen:
2 deciliter, 120 gram florsocker
1-1 1/1 msk mjölk
1-2 krm pepparmintsarom

Gör så här:
  1. Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron eller över ett vattenbad.. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. 
  2. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen.
  3. Rör ner lite mjölk i taget i florsockret.Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak.
  4. Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.
Receptet kommer från Mia Öhrns nya bok "Julens godsaker"


12 kommentarer:

  1. Vad gott! Jag tokälskade minkyssar när jag var barn :-)

    SvaraRadera
  2. Så fina de är! Och gott med mintsmak!

    SvaraRadera
  3. dem blev ju superfina,och smakar säkert underbart.
    aldrig ätit såna faktiskt,men skulle gärna ta mig en bit

    SvaraRadera
  4. Vad smarrigt! Älskar mint och choklad :-) Så mycket gott du har bakat på bloggen!

    SvaraRadera
  5. Så fina! Vilken bra idé att göra praliner av dem.

    SvaraRadera
  6. har du nå bra tips på luciafika till dagis? vi ska alla ta med oss, och så blir de långbord av de.. ska baka de samma dag (måndag 12e dec) inte föör avancerat.. helst nötfritt med.. Mvh Nina

    SvaraRadera
  7. De här såg riktigt goda ut =D

    Jag tänkte tipsa dig om en tävling på min sida, du kan vinna ett unikt, valfritt smycke! Kom gärna och var med =)

    Ps. Nästa vecka kan du vinna en köksassistent från OBH Nordica =D

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling.html

    SvaraRadera