söndag 25 december 2011

Mjölkchokladpraliner med daimtryffel

Gjorde lite härliga mjölkchokladpraliner med daimtryffel lagom till julafton. ville testa på en av mina nya pralinformar som jag köpte hos chokladgallerian. Himla smidig form men jag vet inte vad jag gjorde då det inte var hellätt att få ut pralinen ur formarna, lite nybörjarfel gjorde jag ju, men så är det också första gången som jag försöker mig på att temperera choklad :-)  Skall testa med mörk choklad nu i veckan som kommer. Ja pralinformen är himla lätt att arbeta med då den är stadig , gjord i hårdplast eller Polykarbonat som heter.

Här kommer receptet på daimtryffel som jag använde som fyllning, lätt det svalna till rumstemperatur innan jag fyllde chokladformarna med det.

Daimtryffel

40 bitar, om man rullar till tryffelbollar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
ca 100 g dajm, tog 2 dubbel daimförpackningar
ev kakao att rulla i om man inte använder det som fyllning i chokladpraliner


Gör så här
  1. Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. 
  2. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta.
  3. Rör i kesellan. 
  4. Om du vill göra tryffel så låter du det smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Finhacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.  
  5.  Om du gör praliner så låter du det svalna till rumstemperatur och blandar ner den finhackade daimen och fyller sedan dina chokladpraliner med detta.

20 kommentarer:

  1. Oj, det låter hur gott som helst! Fina är pralinerna också =) Hoppas du har en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Vilka fina praliner! Visst är det roligt att göra med pralinform!
    Jag har också gjort praliner nu till jul men inte lagt upp em på bloggen än. Gjorde också denna daimtryffel men med mörkt chokladskal.
    Var det svårt att få ut pralinerna ur formen så var det antagligen tempereringen det var fel på, så är det i alla fall för mig.

    SvaraRadera
  3. tips prova att sätta dem några minuter i frysen så "krymper" din tempererade choklad och pralinerna faller ur formen!

    SvaraRadera
  4. Åh, det låter gott. God jul på dig!

    SvaraRadera
  5. Oj så gott det låter! Hoppas du haft en skön julhelg!

    SvaraRadera
  6. Ser jätte goda ut =) Önskar dig en trevlig annandag!
    Kramkram

    SvaraRadera
  7. Se vårt temp schema om du är osäker. Ställ dem i kylen tills du ser att det bildats en luft ficka mellan formen och pralinerna när du ser detta så går de lätt att knacka ur dem. Ställ dem inte i frysen, detta förstör kvalitén i chokladen, visst chokladen krymper men detta är absolut inte bra för pralinerna, iskrustallerna förstör. Det kan också hjälpa att torka ur formen med lite fetvadd innan du gör pralinerna

    Kram och god fortsättning

    SvaraRadera
  8. Jag måste köpa mig en pralinform. Hur läckert är inte det att kunna ge bort så där fina chokladpraliner!

    SvaraRadera
  9. Oj så fina och goda lät de men nu får jag nog hålla upp med godsakerna ett tag. ;) God fortsättning på dig!!

    SvaraRadera
  10. Detta låter supersmarrigt!

    Hoppas din jul varit härlig!

    SvaraRadera
  11. Gud vad smaskigt det ser ut!

    SvaraRadera
  12. Tack för era kommentarer och Anna och Kristin, säkert något fel med min första temprering och jag torkade ut med bomull innan, skall ta och köpa fettvadd

    SvaraRadera
  13. Vi sällar oss till alla andra, tycker de blev riktigt fina och proffsiga!

    God fortsättning till dej.

    SvaraRadera
  14. Så fina chokladpraliner du gjort.
    Jag har precis också börjat göra egna praliner. Himla roligt, och gott :-)

    SvaraRadera
  15. Mmm..gott och fina blir dem. Vart hittar man formarna som du skriver om? God fortsättning.

    SvaraRadera
  16. Tack för era kommentarer. Tant Gul, jag köpte mina formar hos Chokladgallerian, bra priser och snabb leverans, men det finns fler som säljer pralinformar
    http://www.chokladgallerian.se/

    SvaraRadera
  17. Men guuud så gott det låter! Jag har länge varit sugen på att testa göra egna praliner men avstått på grund av kalorierna...Hur lyckas du förbli så smal och ändå göra så mycket gott????

    SvaraRadera