onsdag 14 december 2011

Chokladkola

Chokladkolor är ett måste på gottebordet :-) och de här blev helt perfekta, alldeles lagom sega, inte så hårda som knäck och inte så mjuka som fudge, utan härligt sega. Som vanligt använde jag min kära chokladtratt och portionera upp dom i ischokladformar, så skönt att slippa besväret med att klippa och slå in kolan :-), för det tycker jag är rätt så trist.

Chokladkola
50 stycken

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 gram smör
4 msk kakao (gärna av god kvalitet) , själv använder jag Kung Markattas

Gör så här:
  1. Klä en form, ca 20*30 cm, med bakplåtspapper eller ställ ut ischokladformar på en plåt. 
  2. Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. 
  3. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett steg och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då.
  4. Häll försiktigt kolasmeten i långpannan eller ischokladformarna. 
  5. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst halvtimme, gärna över natten. 
  6. Skär kolasmeten i fyrkanter som är ca 2 x 2 centimeter stora.
  7. Slå in bitarna i bakplåtspapper och förvara i kylskåp.

13 kommentarer:

  1. Är sugen på att testa på att göra chokladkola, men får se om det blir innan jul eller en annan gång. Det låter väldigt gott =)

    SvaraRadera
  2. For en praktisk trakt! Det tar jo utrolig lang tid å klippe opp og pakke hver enkelt karamell, så det må jeg vurdere å skaffe meg :)

    M:)

    SvaraRadera
  3. Smart det där med tratten, kanske man skulle ta och skaffa sig :-)

    SvaraRadera
  4. Smart att göra kola i formar, håller med om att det är meckigt att slå in dem. Stod med dessa knäckformar i handen på Åhlens men kön var så lång att jag la tillbaks dem. Nu ångrar jag mig ;).

    SvaraRadera
  5. Tratten verkar hur smart som helst.
    Och chokladkola, off course!

    SvaraRadera
  6. Kan hålla med om att det är tråkigt att slå in i papper. Eller doppa i choklad. Så därför gjorde jag knäck i stället. Tänkte inte på att man kan göra kola i formar.

    SvaraRadera
  7. Riktigt smart att använda ischokladformar. Har funderat på en sån där tratt. Vilken har du? Funkar det verkligen? Jag ser framför mig att kolan/knäcken stelnar och täpper igen hålet :-) Vet att jag sett såna här hjärtformade ischokladformar men hittar dom inte nu. Vart har du köpt dina?

    SvaraRadera
  8. Riktigt behändigt att hälla i formar, och har man ingen tratt (som jag) går det jättebra att hälla över smeten i en kanna, så man inte behöver skeda i smeten.
    Enda problemet var att även om jag kokade kolan i säkert en kvart och termometern visade 120, så blev den alldeles lös. Vad har jag gjort fel? Men de är riktigt goda!

    SvaraRadera
  9. Får du loss dina chokladkolor ur formarna? Vi använde detta recept igår och klarade kulprovet utan att kolan var alltför fast och hällde sen upp i formarna (likadana som dina). De har stelnat till fint men helt omöjligt nästan få ur formarna... Kanske borde kokat till ännu fastare konsistens...?

    SvaraRadera
  10. Tack allihopa för era kommentarer och Annelie: Mina lossnade utan problem, använde en digital termometer och kokade kolan till 120 grader, eller om det var närmare 123 kanske och Linda, köpte mina På Åhlens, finns även på Lagerhouse

    SvaraRadera