söndag 4 december 2011

Chokladfudge med vit choklad och polkaströssel

Har äntligen fått gjort årets första julgodis och oj så gott det blev, fanns det kanske beror på att jag tokgillar mint :-) . Inte alls svårt att göra så länge man har en hushålls/köks/sockertermometer. Så gott att det smälter i munnen.En len och mjuk fudge,inte alls torr eller smulig. 

Tillägg: Två av mina läsare har gjort detta recept och upplevt att det vita lagret blir rätt tunnt, så det kan vara en bra ide att dubbla den vita toppingen.

Chokladfudge med vit choklad och polkaströssel
ca 25 rutor

50 gram smör
3 msk kakao
5 dl strösocker
2 dl matlagningsgrädde
1 krm pepparmyntsolja, finns på Apoteket
1 1/2 krm salt
100 gram mörk choklad (60-70%)

Toppning:
150 gram vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör
10-15 polkagrisar

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker löst sig. Skrapa ner eventuellt socker på kanterna med hjälp av en slickepott.
  2. Öka värmen något och låt massan koka tills den når 113 grader (tar ca 15 minuter) och kyl sedan av kastrullen i ett kallt vattenbad. Låt stå och svalna cirka 10 minuter.
  3. Vispa fudgen kraftigt tills den börjar bli matt, tar ca 0 minuter. Plasta under tiden en rektangulär eller kvadratisk form, ca 20x30 centimeter med plastfolie.
  4. Stjälp upp massan i formen och tryck ut den jämnt. Låt stå i kylen någon timme för att stelna. Smält under tiden chokladen tillsammans med vispgrädden över ett vattenbad. rör i smöret och häll därefter toppingen över den stelnade fudgen.
  5. Krossa polkagrisarna grovt i en mortel eller lägg dom i dubbla plastpåsar och slå mot en bänk. Strö över krosset över toppingen och ställ in formen i kylen igen för att stelna. Sedan är det bara att skära upp den i mindre bitar och njuta :-)
Receptet kommer från Expressens/ GT bilaga Mitt Kök

16 kommentarer:

  1. Yummi,både ser och låter smaskens
    själv har ja redan börjat med julgodis,och de mesta är uppätet oxå

    SvaraRadera
  2. WOOW!!! verkar smaskens till sista slicken ;)

    SvaraRadera
  3. Polkagrisar är så gott, får nog prova denna varianten!
    //veronica

    SvaraRadera
  4. Mmm, vad gott att toppa fudgen som du gjorde, jag brukar oftast bara göra ett lager, men det här blev ju otroligt mycket snyggare och lyxigare <3

    SvaraRadera
  5. Mumsigt! Jag måste med böjra med julgodis =)

    SvaraRadera
  6. Ser jätte smarriga ute =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  7. De här ser jättegott ut och namnet får ju en att bli sugen direkt! :)

    SvaraRadera
  8. Oj, så gott! Jag älskar polkagrisar! :)

    SvaraRadera
  9. Ser jättegott ut och väldigt fina blev de när de är tvåfärgade!

    SvaraRadera
  10. Jag har också provat det där receptet. Men lagret med vit choklad blev jättetunt, knappt synligt när jag gjorde det. Har du vispat det eller? Jag måste ha gjort något tokigt :/

    SvaraRadera
  11. Hej
    Provade idag. De blev verkligen jättegoda men den vita toppingen räckte inte till hela fudgen. Jag undrar samma som Pernilla. Skulle den vispats?

    SvaraRadera
  12. Tack för era kommentarer,

    Pernilla och Anonym, konstigt att era lagret blev så tunna, kanske min form var något mindre, 20X20 cm, det roliga är att på bilden i tidningen var lagret ännu tjockare :-), de måste tagit större mängd då. Bäst är kanske att dubbla receptet på den vita toppingen

    SvaraRadera