Rabarbermarmelad:
500 gram rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1vaniljstång
Gör så här:
- Skölj rabarbern noga och skär den sedan i cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp.
- Tillsätt sedan sockret och fröna från 1 vaniljstång, låt även själva stången koka med.
- Koka upp och låt koka i ca 5 minuter.Fast jag kokade nog längre då jag inte vill ha så mycket hela bitar av rabarber kvar i marmeladen när den är färdigkokt. Beror säkert också på hur grova/tjocka rabarber man använder.
- Tag ur vaniljstången.
- Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Jag brukar låta mina svalna upp och ner, dvs sätta dom med locket nedåt. Förvara svalt och mörkt.
Rabarbersylt är så gott, ja allt med rabarber :)
SvaraRaderaHåller med :-)
RaderaÅ så gott. Rabarbergrottor hade jag ju tänkt göra förra året (blev aldrig av då), bra idé!
SvaraRaderaHa en bra kväll!
/Lisa
Tänkte baka rababergrottor imorgon :-)
RaderaHär växer rabarbern så det knakar! Älskar rabarbermarmelad på scones!
SvaraRaderaMina rabarber ger inte alls så där röd och fin marmelad som jag vill ha,
men nu har jag fått tipset att tillsätta lite saft från granatäpple!
Ska testa ditt recept och byta ut vattnet på sådan saft!
Kram
Melodys matte
Gjorde sylt idag, tyvärr blir den ju sådär brun, ser inte så aptitligt ut, fastän sylten är himla god, skall testa med granatäpple nästa gång.
RaderaFörstår inte varför du ställer burkarna upp och ner för att svalna!
SvaraRaderaHar fått lära mig att om de ställs upp och ner med en gång så tar den varma sylten död på ev bakterier i locket samt att det bildas ett vakum, mindre risk för mögel då.
Radera