fredag 17 maj 2013

Rabarberkaka med crumble



Skördade årets första rabarber idag och mina allra första egna, vi satte plantor förra året, det räckte precis till denna kaka men fler är på väg upp ur jorden, ja det är en rabarberkaka med ett härligt knaprigt täckte, så tokgott och sött :-), helt min smak, serveras givetvis med en massa vaniljsås. 

Rabarberkaka med crumble



Kaka

6 msk gräddfil (hade inte gräddfil så jag tog philadelphiaost istället)

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

75 g smör, rumsvarmt

50 g hasselnötter, hackade (tog mandel istället)



Crumble

50 g smör

1/2 dl strösocker

1/2 tsk vaniljsocker

2 msk ljust muscovadosocker

1 1/2 dl vetemjöl



Fyllning

225 g rabarberstjälkar

2 msk vetemjöl

1/2 dl strösocker



 Gör så här:

  1. Börja med crumblen: smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker samt muscovadosocker och rör ihop. 
  3. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan och låt kallna, gärna i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Fyllning: Skär rabarberstjälkarna i 2 cm långa bitar. 
  6. Lägg dem i en skål och blanda med vetemjöl och socker. 
  7. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger under tiden.
  8. Kakan: Blanda gräddfil och ägg i en skål. 
  9. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. 
  10. Tillsätt smöret till mjölblandningen och rör ihop med elvisp till en smulig deg. 
  11. Vänd ner hasselnötterna. 
  12. Vänd ner äggblandningen till en slät smet.
  13. Lägg kakasmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. (Min var på 22 cm.)
  14. Lägg rabarberblandningen ovanpå. 
  15. Ta fram crumblen som ska vara i kaksmulstora bitar och strö den över kakan.
  16. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. (Min tog 55 minuter på sig att bli klar)
  17.  Prova om kakan är klar med en sticka.

6 kommentarer:

  1. Så gott när det är knaprigt ovanpå!

    SvaraRadera
  2. Absoluta favoriten är när det är knaprigt och söt på ytan :-)

    SvaraRadera
  3. Det var JÄTTEGOTT!!! var tvungen och prova direkt. Linkade till dig från min blogg, hoppas det är okej...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade den och kul att du länkar till min blogg :-)

      Radera