Scones med clotted cream och lemon curd är bara så tokgott. Clotted cream är inte så svårt att göra,det enda
är att det tar tid då den skall stå i vattenbad i 2 timmar, men man får
ju inte röra i grädden så den sköter ju sig själv. Och lemon curd är
bara så gott, perfekt att ha hemma då det passar till så mycket.
Den håller ca 2 veckor i kylen. Lemoncurd går ju att göra på att än citroner, varför inte apelsiner, clementiner eller lime. Hur länge clotted cream håller vet jag
inte, fast den blir ju inte så långvarig i min kyl :-).
English Scones
6 stycken
4 dl vetemjöl
| ||
1 tsk salt
| ||
1 tsk bakpulver
| ||
50 gram smör, rumsvarmt
| ||
1,5 dl vispgrädde
| ||
Till pensling | ||
2 msk vispgrädde
|
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
- Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
- Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas.
- Pensla med grädden.
- Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.
- Ätes varma med clotted cream eller smör och marmelad.
Clotted Cream
ca 1 dl
6 dl vispgrädde
Gör så här
- Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten.
- Låt det sjuda 2 timmar utan lock.
- Rör inte i grädden och låt den inte koka.
- Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim.
- Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked.
- Rör den smidig och slät.
- Servera clotted cream med sylt till scones.
1 burk
125 gram smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner
Gör så här:
2,5 dl socker
3 ägg
3 citroner
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat.
- Vispa äggen fluffigt med elvisp.
- Ta av kastrullen och tillsätt äggvispet i smörblandningen.Vispa hela tiden
- Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna.
- Tillsätt skal och saft i äggblandningen och sjud i cirka 15 minuter. Rör hela tiden så att det inte bränns fast i botten eller börjar koka.
- Häll upp lemon curd i rengjorda glasburkar, låt svalna och sätt på locket. Förvaras i kylen
Jag har aldrig sett att man kan pensla med vispgrädde, vad roligt! Och clotted cream är ju så gott så jag borde testa att göra det själv :)
SvaraRaderaÅh, det där är så gott! Clotted cream har jag inte gjort själv, men funderat på att göra.
SvaraRaderaSuck va gott....
SvaraRaderaMarja: Du måste testa :-)
SvaraRaderaHovkonditorn: Himla lätt att göra egen clotted cream :-)
Fianathome: :-)