tisdag 19 mars 2013

Fryst daimtårta

Gjorde en härligt mumsig fryst daimtårta i helgen, perfekt att ha i frysen och ta fram när oväntade gäster kommer eller när man blir sugen på något sött :-) . Har lagt in 2 recept, originalreceptet som jag brukar göra finns längst ner, går mycket fortare och är enklare att göra. Denna gång gjorde jag istället en glassmet som jag körde i min glassmaskin för att få mer volym på själva glassen. Ja tokgott är det iallafall :-)

Mandelbotten:
100 gram mald sötmandel/mandelmjöl
4 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
  1. Smörj och mjöla en rund form med avtagbar kant på ca 20 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
  5. Vänd försiktigt ner sötmandeln.
  6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Glassmet:
4 äggulor
1 dl strösocker
5 dl vispgrädde
150 gram daim, hackad, glömde väga då jag använde daim från påse.Men tog runt 150 gram daim. Dvs 3 dubbeldaim.


Garnering:
Daim

Gör så här:
  1. Koka upp grädden.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  6. Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så häller du i daimbitarna, rör snabbt om. Häll detta över den kalla mandelbotten, strö över lite hackad daim och ställ in i frysen för att bli helt fryst.
  7. För att göra glass utan glassmaskin: Blanda i den hackade daimen och häll glassmeten i en frystålig bunke, rör om vad 20 minut tills den blivit så fryst att du fortfarande kan hälla den över mandelbotten, häll den då över mandelbotten och frys tills den är helt fryst.
  8. Ta fram tårtan en stund före servering.
 Här kommer originalreceptet på fyllningen om du vill testa det, det är mycket enklare att göra:

Glassmet:
4 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 dubbeldaim


Garnering:
Krossad dajm

Gör så här:
  1. Vispa äggulor och florsocker till en pösig smet.
  2. Vispa grädden och blanda ner den. 
  3. Hacka dajmen och rör i den.
  4. Häll fyllningen över kakan i formen. 
  5. Ställ formen i frysen några timmar. 
  6. Ta fram tårtan cirka 30 minuter innan den skall serveras.  
  7. Garnera med hackad daim.


  

6 kommentarer:

  1. En av våra favoriter, Håkans mamma brukar alltid bjuda på den när vi äter där!

    SvaraRadera
  2. Herregud det där ser så himla, himla gott ut!

    SvaraRadera
  3. Det där kan ju inte vara annat än gott, yum! :D

    SvaraRadera