lördag 9 mars 2013

Äppelpaj med mördeg

Testade en ny variant på äppelpaj idag,, en med botten och lock av mördeg. Gör inte som jag och glöm kanelen, blir rätt så smaklöst då :-).  Nästa gång jag gör denna gång så skall jag även strö över socker över äppelskivorna, det behövdes mer socker. Receptet hittade jag i boken Farmors godaste av Anna-Carin och Amanda Hansfeldt.  Funderar på att göra en ny redan idag för att testa hur det blir med socker i fyllningen :-)

Äppelkaka med botten och lock

Mördeg:
200 gram smör
1 dl socker
1 1/4 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
6 äpplen, tog bara 5 äpplen, beror ju på hur stora du använder.
2 tsk kanel
strösocker, kanske runt 1/2 dl

Gör så här:
  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till mördegen, gör enklast i en matberedare. 
  2. Dela degen i 2 lika stora delar. 
  3. Tryck ut den ena delen i en smord form med löstagbar kant på ca 24 cm i diameter.
  4. Skala och skiva äpplena tunt, vänd dom i kanel och socker.
  5. Häll detta över mördegen.
  6. Lägg på den andra mördegen som ett lock, se till att den går ända ut till kanterna.
  7. Grädda i 175-200 grader i ca 45 minuter. Jag gräddade min längst ner i ugnen.

6 kommentarer:

  1. Ser mycket god ut och vaniljsås passar säkert bra till!

    SvaraRadera
  2. Fy sjutton va gott. Det blir svårt sluta äta om man gör en sån kaka!
    Trevlig lördag på dig och Tusen tack för alla supergoda recept du delar med dig alltid <3
    Kramis
    Fia

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt mumsigt ut! :) Ska definitivt testas här hemma, undrar bara hur mycket smör det ska vara i mördegen? Eller har jag missat det nånstans i texten?
    Tack för en mycket trevlig blogg, blir vansinnigt fikasugen efter varje besök! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart måste det vara smör i :-) tack för att du upptäckte det, 200 gram smör skall det vara

      Radera