tisdag 5 mars 2013

Äppelkaka med kokostosca och citron

Bakade en härligt saftig och mumsig äppelkaka i helgen, så gott med toscasmeten på, blir en hel del äppelkakor i huset då sambon tokgillar det, kul att variera sig lite genom att testa olika recept. 

Äppelkaka med kokostosca och citron

Botten:
100 gram smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
2-3 äpplen, beroende på hur stora dom är
1/2 dl strösocker
finrivet skal av 1 citron

Toscasmet:
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörja och bröa en sockerkaksform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, jag bröade med kokosflingor.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Blanda mjöl och bakpulver.
  6. Tillsätt mjölblandningen, det smälta smöret och mjölken till äggsmeten.
  7. Blanda och bre ut smeten i sockerkaksformen.
  8. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Vänd dem i en blandning av socker och finrivet citronskal.
  9. Tryck ner äppelskivorna i sockerkaksformen.
  10. Grädda kakan långt ner i ugnen i 175 grader i ca 20-30 minuter.
  11. Smält smöret till fyllningen,. blanda i övriga ingredienser och låt smeten få ett uppkok. Ta ut kakan efter 20 minuter och bre på toscasmeten.
  12. Grädda i ytterligare 10-15 minuter, min blev dock inte klar förrän efter 25 minuter.


1 kommentar:

  1. Jag har gjort något liknande, det är så gott med kokostosca!

    SvaraRadera