lördag 2 februari 2013

Morotsglass


Det andra receptet jag testade för Angelas glassbok var morotsglass, helt sjukt gott, en glass helt i min smak, påminner om morotskaka, inte helt fel :-), serverade dom ihop med havreflarn, perfekt kombination. Skriver 2 tillvägagångssätt på glassmet, ett helt enligt Angelas recept och ett så som jag brukar göra glassmet. Skall ta och göra glassmet enligt de 2 olika tillvägagångssätten och jämföra hade jag tänkt, för att se vad skillnaden blir.

Morotsglass



4 dl vispgrädde

1 1/2 dl socker

2 ägg

3 kryddmått kanel

3 kryddmått kardemumma

3 kryddmått ekologiskt vaniljpulver

2 medelstora morötter



Gör så här:

  1. Låt grädden sjuda i kastrull.
  2. Blanda ägg och socker i bunke tillsammans med vanilj, kardemumma och kanel. 
  3. Blanda samman grädden med de övriga ingredienserna.skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något. Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt och smidigt att få en slät puré. 
  4. Blanda samman med de övriga ingredienserna. Smaka av. Öka på någon av de tre kryddorna om du vill att någon smak skall vara mer framträdande. 
  5. Låt glasen bli helt iskall i kylen. 
  6. För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. För att göra glass i glassmaskin: 
  7. Följ instruktionerna för din glassmaskin.  När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.



Alternativ 2, sjuden glassmet till 85 grader:


Gör så här:

  1. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Koka dom mjuka i vatten. Häll av vattnet och ånga av morötterna. Låt svalna något. Stavmixra morötterna till smidig purétillsammans med lite mjölk, jag har en mixrebägare med kniv i till min stavmixer som jag gjorde detta i, gick då lätt och smidigt att få en slät puré. 
  2. Koka upp grädden och ställ den åt sidan. 
  3. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  5. Tillsätt kryddorna.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. 
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  8. För att göra glass i frysen: Häll glassmeten i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.  När den är färdig så lägg den i en frystålig burk och frys in den några timmar.

fredag 1 februari 2013

Dubbelchokladglass



Angela som driver och äger Mormor Magdas Därproducerad Glass, i Taberg dvs en glassfabrik håller just nu på att skriva en glassbok, jag och några andra glasstokiga personer hjälper henna att testa några glassrecept. En perfekt uppdrag för mig som älskar glass :-).

Jag hittade till Angelas blogg när jag var på jakt efter nya glassrecept, ganska så snart så avslöjade hon att hon hade en dröm om att starta en glassfabrik, en kul och annorlunda ide, men många har ju drömmar och idéer om att göra något annat med sitt liv men för många stannar det vi en dröm, men Angela vågade verkligen satsa på sin dröm. Det har varit så kul och imponerande att få följa henne hela vägen, från en dröm till att faktisk bli en riktig glassfabrik som går riktigt bra och säljer glass både i sin egen butik och i ett flertal matbutiker.

Här kan du se vilka smarriga glassorter som finns i glassfabriken, har själv ännu inte testat på glassen men hoppas självklart att de snart kommer till en butik nära mig. Hur spännande låter inte Mormor Magdas Poppiga Popcorn dvs Vaniljglass med kolasås och popcorn. Här kommer nu ett himla gott recept på chokladglass som jag testat åt henne, så tokgott och med lagom mycket chokladsmak.


Dubbelchokladglass

3 dl mjölk 3%
2 dl Vispgrädde
2 st ägg
1 1/4 dl socker
4 matskedar kakao
50 gram 70% mörk choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta, ställ det åt sidan. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Tillsätt kakao. 
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6.  Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  7. För att göra glass i frysen: Blanda ner chokladbitarna. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så häller du upp den i en form, rör snabbt ner chokladbitarna och ställ in den i frysen några timmar. 
 
Man kan också göra glassmeten enligt detta tillgångsvägsätt:

Gör så här:
Blanda mjölk och grädde i kastrull och låt sjuda ordentligt på medelvärme medan du rör om (akta så att det inte bränns vid). Blanda ägg, socker och kakao i en bunke, vispa pösigt. Häll över ingredienserna från bunke till kastrull, blanda och sätt in kastrullen i kylen för att svalna, gärna i flera timmar så att glassmeten är  ordentligt kall.  Följ sedan från punkt i ovanstående recept.

onsdag 30 januari 2013

Syrlig citronkaka

En riktig saftig och rejäl sockerkaka eftersom kokosflingorna dragit åt sig vätska från yoghurt och citronsaft, riktigt god. Vill man göra den extra fin så kan man ha på lite härlig chokladglasyr.

Citronkaka

4 dl kokosflingor
2 dl naturell yoghurt, jag tog med vaniljsmak
Finrivet skal av 1 citron
1 dl färskpressad citronsaft
125 gram smör
4 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda kokosflingor, yoghurt, citronskal och citronsaft och låt detta svälla i 20 minuter.
  3. Smörj en kransform på minst 2 liter och bröa med kokosflingor. 
  4. Smält smöret och låt det svalna.
  5. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  6. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt kokosblandningen.Rör varsamt till en slät smet.
  7. Vänd till sist ner det smälta smöret.
  8. Häll smeten i den smorda formen och grädda längst ner i ugnen i ca 45-50 minuter. Prova med en sticka som skall vara torr då kakan är färdiggräddad.
  9. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den, låt den kallna under formen.
Vill du så kan du ha glasyr på

Glasyr
50 gram vit choklad
3/4 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Rivet citronskal

Gör så här:
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
  2. Tillsätt florsocker och citronsaft och rör glasyren slät.
  3. Ringla genast glasyren över den kalla kakan. Strö övre finrivet citronskal.

måndag 28 januari 2013

Funfetti Cookies eller Strösselkakor



Bakade lite härligt färgglada och goda kakor till sonens barnkalas, hittade receptet inne hos Louise´s Spis. och kände att jag genast var tvungen att testat dom. De går utmärkt att frysa och receptet säger att det blir 24 stycken men jag fick 40 stycken.Ja det är verkligen barnvänliga kakor som passar toppen på ex dop eller barnkalas.

Funfetti Cookies
ca 40 stycken

225 g rumsvarmt smör
250 g strösocker (nästan 3 dl)
2 tsk vaniljextrakt/vaniljsocker
1 stort ägg
310 g vetemjöl (ca 5,2 dl )
37 g maizena (4½ msk)
3/4 tsk bikarbonat
½ tsk salt
ca 1½ dl färgglatt strössel
4 msk nonpareils små runda strössel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader .
  2. Rör smör och socker vitt och fluffigt, jag gjorde detta i köksmaskinen med beaterblade. 
  3. Tillsätt vaniljextrakt/vaniljsocker och ägg. 
  4. Vispa samman allt till en slät, fluffig smet.
  5. Sikta samman mjöl, maizena, bikarbonat och salt i en skål. 
  6. Tillsätt sedan mjölblandningen under stillsam rörning ner i smörsmeten. 
  7. Fortsätt att röra långsamt tills allt går ihop till en deg. 
  8. Vänd sist ner strösslet i degen. Var lite varsam när du vänder ner strösslet för om man rör för mycket kommer strösslet att färga av sig på degen och det blir inte fullt så fina kakor.
  9. Rulla bollar av degen modell lite större köttbulle, lägg dem med ca 5 cm mellanrum på klädda plåtar och platta till dem lite på toppen.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar hårdna lite och fått lite färg på kanterna.
  11. Låt kakorna svalna på ett kakgaller.

lördag 26 januari 2013

Havrebollar eller Chokladbollar

Gjorde lite nya chokladbollar igår då sonen fyllt 5 år och skall ha sitt första barnkalas, självklart har chokladbollar en given plats på kakfatet, nu när han lärt sig tycka om dom :-), det här är en lite mildare variant på chokladbollar eller havrebollar som de ursprungligen kallas för, med Oboy istället för kakao. Enligt rykten lär de smaka som de gjorde förr, de som köptes i kiosken, men jag minns inte hur de smakade. Gjorde bara halva receptet för annars blir det närmare 60 stycken och då han bara ville bjuda 2 barn, sina bästisar så behövs absolut inte 60 stycken :-) , men jag har ökad mängden Oboy och tog 6 msk till halva receptet, blir för lite smak annars, så gör man hela receptet så hade jag ökat mängden Oboy till 12 msk och kanske minskat på mängden strösocker, de blir rätt så söta.De går utmärkt att frysa in. Har bakat de har tidigare men lägger in receptet igen så att ni får chansen att baka dom med :-)


Havrebollar
60 stycken
 
12 dl havregryn
4 dl socker
1 dl kokos
8 msk Oboypulver
300 gram rumsvarmt smör
1dl mjölk
1 dl kaffe, ljummet (fast jag använde kallt kaffe)

Gör så här:


  1. Blanda alla torra ingredienser med smöret. 
  2. Häll i  kaffe och mjölk. 
  3. Vispa sedan med elvisp tills havregrynen är smulade.
  4. Det ska vara en väldigt  kladdig smet, så de måste stå i kylen en stund.
  5. Rulla sedan till bollar och rulla dom i kokos.
  6. Ställ bollarna kallt. De går även bra att frysa.