Här råder det rejäl bloggtorka :-) har inte bakat på hela sommaren inte ens när jag fyllde år eller lillkillen blev 1 år, jag hoppas komma igång med bakandet snart igen, tröttnade helt enkelt på det. Har precis köpt en ny glassmaskin med kompressor dvs frysblocket/skålen behöver inte förvaras i frysen och jag kan göra glass flera gånger per dag om jag vill :-) så lite recept på glass lär dyka upp här på bloggen inom kort :-) . Här är recept på en himla god kardemummaglass, passar fint ihop med tex äppelpaj och det är ju inom kort säsong för svenska äpplen, så gott :-)
Kardemummaglass
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker
1 msk glukos
2 msk grovstötta kardemummakärnor
Gör så här:
Gör så här:
- Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde, kaffegrädde, kardemummakärnor och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan i 30 minuter.
- Vispa ägg och socker fluffigt
- Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
- Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
- Sila glassmeten så att du får bort kardemummakärnorna.
- För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
- För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar
Ja och äppelpajen gjorde jag på följande sätt:
100 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 havregryn
3/4 dl socker
1/2 dl finhackad mandel
5 äpplen
Socker
Kanel
Gör så här:
- Nyp ihop tärnat, kallt smör med strösocker och vetemjöl tills det blir en smulig deg.
- Rör i mandelspån och havregryn.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i mindre bitar.
- Blanda äppelbitarna med lite socker och kanel.
- Fördela detta i sex smorda portionsformar, ja eller en stor pajform, fast då kan man säkert öka mängden äpplen till 6 stycken.
- Fördela smuldegen ovanpå äpplena
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter eller tills det fått en fin gyllenbrun färg.