onsdag 26 september 2012

Wienerstänger


Härligt goda småkakor, en klassiker som många säkert ätit som barn. Så lätta att variera med sin favoritsylt. Nu i äppeltider är det perfekt att ha äppelmos på. Så tokgott :-). Perfekta att frysa in. Ja, ja hade visst slut på florsockret men det funkade lika bra för det. Receptet kommer från Sju sorters kakor.

Wienerstänger
Ca 60 stycken

250 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
3-4 msk fast sylt

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
  3. Arbeta till en smidig deg.
  4. Dela degen på 4 delar och forma ca 40 cm långa längder.
  5. Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
  6. Gör en fördjupning och fyll med sylt.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
  8. Blanda sedan ingredienserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
  9. Skär sedan snitt medan de är varma.

3 kommentarer: