En supermumsig sockerkaks och marängtårta med många namn, den brukar även kallas för tex Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Mammas marängtårta,Birgittatårta .Är man många som skall äta tårtan är det bara att göra 2 långpannor och lägga på varandra. Sedan så är det bara att variera fyllningen efter tycke och smak. Som tex hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor,
hackad choklad, färska bär, lemon curd. Denna är fylld med hackad daim.
Pinocciotårta
ca 12 bitar
Botten
75 gram smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
50 gram mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Hackad daim eller tex fruktcoktail, mandrarinklyftor,
hackad choklad, färska bär, lemon curd.
Gör så här
- Smörj ett smörgås-eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
- Rör smör och socker poröst.
- Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje.
- Blanda mjölet med bakpulver.
- Rör ner detta och mjölken.
- Bred ut smeten.
- Vispa vitorna med sockret till marängsmet.
- Bred den lite ojämnt över smeten i formen.
- Strö på mandelspån.
- Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
- Låt kakan svalna något.
- Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
- Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg på valfri fyllning.
- Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.
Det här är ju en sann klassiker. Den har man ätit på många kalas!!! Och den är alltid lika god!!
SvaraRaderaÄlskar den tårtan men jag gillar all slags maräng så det är ju inte så konstigt... kärt barn har många namn, mums!
SvaraRaderaÅh den där tårtan. Så gott. Jag älskar maräng och denna påminner ju om budapestbakelse vilket jag kan äta om nån till och med väcker mig mitt i natten :)
SvaraRaderaKram
Fia
Ja, det här är en god tårta, som man kan fylla med sina favoriter :)
SvaraRaderaDet här är en av mina favoriter... Kom just på att den nog skulle vara god att fylla med glass... eller vad tror du? Antar att det gäller att äta den pronto. Men vad jag minns så funkar det väl ganska bra att frysa denna tårta? Eller?
SvaraRaderaHelt ärligt så har jag aldrig gjort den själv... Men min mormor gjorde den hela tiden! Och någon gång ska väl vara den första :)
Tack för era kommentarer, Camilla, det skulle säkert bli kanongott med glass och jag läste någonstans att botten gick att frysa.
SvaraRaderaJag delar den på min blogg, bara så att du vet.
SvaraRaderaHelt fantastisk god och ditt recept är så bra.
Hälsningar
Camilla
Ugnstemperatur? 150 grader provar jag.
SvaraRaderaHälsningar Ann-Sofie