söndag 14 november 2010

Ostkakans dag

Idag är det ostkakans dag och vad passar inte bättre än hemlagad ostkaka :-) , första gången som jag gjorde egen ostkaka och det blev himla gott och det kommer allt bli fler ostkakor här hemma. Skall även testa att göra en med ostlöpe när jag varit på apoteket och köpt det. Men denna variant med keso blev himla mumsig.

½ dl sötmandel , grovt hackad
3 bittermandlar, fint hackad
3 ägg
5 msk socker
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk, 3%
1 dl vispgrädde
500 g keso

Gör så här:
  1. Vispa ägg och socker. 
  2. Blanda i mjöl, mjölk eller grädde, Keso och mandel. 
  3. Häll smeten i en vid, ugnssäker form. 
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. 
  5. Servera ostkakan ljum. Gärna med sylt och kanske lite vispgrädde.

13 kommentarer:

  1. Imponerande att göra egen...får visa detta för min man som älskar ostkaka och flera ggr deklarerat att han vill prova att baka egen...hittills har det inte blivit ngt... :-)

    SvaraRadera
  2. Åh, det är sååå gott med hemgjord ostkaka! Jag har bara provat att göra med ostlöpe och det blev jättegott! Men det här receptet lät väldigt smidigt!

    SvaraRadera
  3. Ostkaka är verkligen gott och till det vill jag gärna ha hjortronsylt, mums!

    SvaraRadera
  4. jag har alltid tyckt att det verkar vara så omständigt att göra egen ostkaka, men det där receptet verkar högst hanterbart. måste testas!

    SvaraRadera
  5. Åh ostkaka är så himla smarrigt, själv var vi lata och köpte frödige, men den e god den också! :D

    kram Linnéa

    SvaraRadera
  6. ostkaka är galet gott, och ändå har jag inte bakat det själv en enda gång (skämsminen...)

    SvaraRadera
  7. Håller med er allihopa, ostkaka är så gott och det var busenkelt att göra med keso i :-)
    , var ju egentligen bara att röra ihop och hälla i formen, mandlarna hackade jag ju i mixern så slapp jag det jobbet med :-)

    SvaraRadera
  8. Jag missade tydligen helt ostkakans dag. Så alldeles förfärligt. Får trösta mig med att jag äter ostkaka ganska ofta. Jag brukar göra på ostlöpe och tycker hela processen är väldigt rolig. Speciellt att röra i mjölken när den börjar koagulera haha. Egentligen är det inte så svårt, men visst tar den lite extra tid. Så jag gör oftast på jättemycket mjölk (9 liter) och fryser in kakorna sen, så har man länge. Lycka till med blivande löpe-försök, alltså! :)

    SvaraRadera
  9. Ostkaka var verkligen inte igår jag åt men detta såg ju både gott och enkelt ut så det måste jag nog testa. Tack för utmaningen, jag klurar på det, så snart kommer ett inlägg med mina svar ;)
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  10. Åh, det har jag aldrig tänkt på att man kan göra! Tycker om smaken på ostkaka, men det brukar alltid vara små slemmiga bitar och konstiga saker i, tycker jag... men om jag då gör det själv - då slipper jag ju det! Och så får jag den goda smaken! haha :) perfekt.

    SvaraRadera
  11. Mums på ostkaka - men inte såndär! Har aldrig gillat den småländska med mandel i. Däremot är jag galen i den från hälsingland, gjord på typ bara mjölk och körd i ugnen :) MUMS

    SvaraRadera
  12. Malin: Tack, skall bli intressant att testa med ostlöpe, smart att göra på så mycket mjölk när man ändå håller på liksom
    Kaksmulan: Himla gott, kul att få se dina sbvar på frågorna :-)
    Filippa: Inga slemmiga och konstiga sker i denna ostkakan :-)
    Frida: Den får jag också ta och testa, varianten utan mandel

    SvaraRadera
  13. Denna ostkakan kan man oxå göra utan mandel. Hittade ett recept på samma ostkaka från en kock och han gjorde den utan mandel då han var allergisk.

    SvaraRadera