fredag 22 juli 2011

Chocolate Chip Cookies och Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa

Bakade lite härligt mumsiga chip cookies i veckan, dessa kakor är sambons favorit och jag provade ett nytt recept idag, gillar när de blir lite knapriga men ändå sega och sedan är det havregryn i , vilket jag tycker är gott. Himla goda att blanda ner i vaniljglass :-) eller göra glass-sandwich på.

Jag är provsmakare under ett halvår för Lindts choklad och i slutet på maj så fick jag hem deras två nyheter. Deras mörka choklad ,Lindt Excellence Mild 70% och 85% Cocoa finns numera även som  en mild version, lite mindre besk, lite lenare , perfekt för de som vill testa på att äta en bit mörk choklad.Använde den 85% i kakorna, himla gott :-). Det är klart, det går ju inte att jämföra med mjölkchoklad, det smakar ju fortfarande mörk choklad men den är lite mildare och lite mindre besk eftersmak.


Chip Cookies
ca 24 st, fast jag vill inte ha så stora och gjorde 32 st


100 g smör
2 dl råsocker strö (eller farinsocker)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
175 g mörk blockchoklad


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör rumsvarmt smör mjukt med de olika sockersorterna.
  3. Tillsätt ägget under vispning.
  4. Blanda vetemjöl, havregryn, bikarbonat och salt. 
  5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
  6. Grovhacka blockchokladen. Blanda ner den i smeten.
  7. Klicka ca 24 matskedsstora klickar på bakpappersklädda plåtar. Jag rullade mina till små bollar och då flöt de ut lagom mycket under gräddningen. Lägg klickarna ganska glest, eftersom kakorna flyter ut lite.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
  9. Låt kakorna kallna på plåten. Går utmärkt att frysa.

torsdag 21 juli 2011

Odenselängd

Har aldrig bakat den här kakan/bullen innan men det var så tokgod, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med mandelmassafyllningen blir det riktigt mumsigt. Man kan använda marsipan istället i fyllningen men då jag hade hemmagjord mandelmassa hemma så fick det bli det som fyllning. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken. Receptet kommer från Hembakningsrådet

Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst

Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)

Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
  1. Häll alla ingredienser i matberedarens skål. Smör och jäst delas först i mindre delar. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter. 
  2. Gör fyllningen under tiden.Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
  3. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar. Degen blir mjuk och följsam.
  4. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm. 
  5. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel. 
  6. Vik sedan sidorna över fyllningen.
  7. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 250°.
  9. Pensla längderna med ägg. 
  10. Strö över mandelspån och pärlsocker. 
  11. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. 
  12. Grädda ca 20 minuter. 
  13. Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.

måndag 18 juli 2011

Frövi Tekakor


Härligt saftiga och mättande tekakor då de innehåller en hel del havregryn, så goda nybakade med bara smör på eller med lite ost och apelsinmarmelad. Dessa brukar jag frysa in så fort de svalnat, låter bara några vara framme som skall ätas samma dag eller dagen efter. Vill man ha lite grövre tekakor använder man fiberhavregryn och byter ut en del av mjölet mot grahamsmjöl. Det går säkert utmärkt att minska på mängden socker.

Ca 30 stycken

8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 gram margarin eller smör
75 gram  jäst
1 tsk salt
0,5 dl socker
ca 2 liter vetemjöl

Gör så här:
  1. Låt havregrynen svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke. 
  2. Smält matfettet och blanda ner havregrynsmassan, värm till 37° C.
  3. Smula ner jästen, saltet, sockret och det mesta av mjölet i havregrynsblandningen.
  4. Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. 
  5. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.
  6. Knåda degen på bakbordet, tillsätt om nödvändigt mer mjöl till degen känns smidig. 
  7. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka. 
  8. Nagga med gaffel. Lägg på plåt med  bakplåtspapper. 
  9. Låt jäsa under duk i 30 min.
  10. Grädda kakorna i 225° C i mitten av ugnen ca 10 min.
  11. Låt dem kallna under bakduk.