Imorgon är de ju fettisdagen, knappast någon missat då tidningarna är fulla med semmelrecept och det har funnits semlor att köpa sedan innan jul. Här är semlor gjorda på karlsbaderdeg som är en lite luftigare och lättare bulle.Gjorde stora bullar så vill man ha mindre så blir det betydligt fler bullar. Vore kul att testa den årets nykomling på semmelfronten semmelwrap, vet inte om de finns att köpa i Göteborg, så jag får kanske försöka ta och göra egna :-), det finns ju en mängd olika recept på det har jag sett.
Karlsbaderdeg
12 stora bullar
25 gram jäst
3 dl mjölk, kall
1 ägg
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 1/2 tsk kardemumma, malen
1 tsk bakpulver
8-9 dl vetemjöl
75 gram smör, rumsvarmt
Gör så här:
- Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget.
- Klicka ner smöret och knåda ihop allt till en smidig deg.
- Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda dem och dela den i bitar som du rullar till runda bullar.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
- Låt kallna på galler under bakduk. Frys in de du inte skall använda samma dag.
250 gram riven mandelmassa
50 gram smör, rumstempererat
100 gram florsocker
1 droppe bittermandelolja
15 gram (1 msk) vaniljsocker
50 gram finhackad sötmandel
Innanmätet från bullar, kan uteslutas
Mjölk, för att få en lagom konsistens
Vispgrädde, kanske runt 5-6 dl, vet inte då jag inte gjorde på alla 12 bullar.
Vanlig mandelfyllning:
Gör så här:
- Skär av ett lock på varje bulle.
- Gröp ur lite innanmätet ur underdelen.
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, jag gjorde detta med en elvisp.
- Vispa grädden tjock.
- Lägg en klick mandelfyllning på varje underdel.
- Spritsa på grädden.
- Lägg på locket.
- Pudra med florsocker